Číslo 33

(duben 2014)

Vážený a milý Promačtenáři,

po roce zase přišlo jaro, velikonoční motivy začínají zdobit naše domy a okolí a také příroda se probouzí do svých rozmanitých barev. Aprílové žertíky necháme raději do škol a mezi děti, my Vám do mailových schránek připlouváme s prvním číslem bulletinu ProČas® v tomto roce.

Jarnímu číslu opět dominují sportovně laděné reportáže – již v minulém čísle jsme referovali o excelentním českém multi-sportovci a vyznavači extrémních sportů Tomáši Petrečkovi a v tomto čísle na předchozí informace navazujeme jeho dalšími akcemi. Druhým sportovním tématem je pro změnu jachting, kdy autor komentuje účast posádky podporované Promatem a na to navazující přípravu na sezonu 2014.

Mimo tradičních rubrik s vínem a jídlem se v bulletinu setkáte i s trochou technických informací – krátký referát o Stavbě roku a přehled akcí s technickým zaměřením, které se budou konat ve 2. čtvrtletí. Přidáváme i upoutávku na promatí stránky, neb některé jeho části vlivem přemíry informací kolem nás mohou býti lehce přehlédnuty.

Přejeme Vám příjemné a jarně naladěné prožití velikonočních svátků! A ke zpříjemnění tradičního období jarních úklidů Vám budiž k ruce i náš váš čtvrtletník ProČas®

Promat s.r.o.

 
 
 
Obsah
 
01   Zmizí antika i Atlantida v nenávratnu?
 
02   Promat private
 
03   Tomáš Petreček na MS v Adventure Race v Kostarice
 
04   Z Promatího kalendáře
 
05   Doporučujeme
 
06   Promat jachtí i v zimě
 
07   Stavba roku 2013
 
08   Promat při rekonstrukci – ohni bere šanci!!
 
09   Z promatí kuchyně
 
10   Znáte web Promat?
 
11   Restaurace KOISHI, Brno
 
12   Novinky
 
 

Zmizí antika i Atlantida v nenávratnu?

Při pohledu na dnešní Řecko si všichni jen těžko představujeme atmosféru klasické antiky. Ty chvíle, kdy v časech olympijských her končily veškeré války a konflikty, nazí sportovci běhali po stadiónech a plnými doušky dýchali svobodu a vzduch nasáklý ideály. Dnes nejenže během olympijských her války pokračují, ale co horšího, mizí samotné kořeny, ze kterých vzešly vavřínové věnce olympijských vítězů. Oheň vyhasne, lidé odjedou, „stánkaři“ se rozutečou, „očištěné“ dotace a provize z výběrových řízení doputují do daňových rájů. Barbaři opět spustí své „obranné“ války a zůstanou pouze obrovské osiřelé stadiony, jako němá připomínka časů zápolení, vítězství a slávy. Bohužel se obávám, že to není jenom případ olympijských her. Stále více se setkáváme s „domy“, ze kterých zůstala pouze fasáda, zatímco vnitřek se změnil k nepoznání, nebo zmizel! Náš, „lidský dům“, nevyjímaje. I my procházíme proměnami. I pro nás je těžké zachovávat nutné „dekórum“, naši vlastní identitu, v nadmíru neklidných vodách dnešní doby. Mladí absolventi dnes protěžovaných manažerských studií by tuto situaci jistě nazvali „challenge“, neboli výzvou, kterou je třeba zdolat v honbě za manažerským úspěchem. Nicméně, my ostatní, kteří nemáme tak silnou ideologickou výbavu, se s erozí „vnitřků“ stavebních konstrukcí nám známého světa budeme muset prát dál. Vítězství v tomto boji bude nutné, nemáme-li po erozi ideálů ztratit i „Atlantidu“. Byla by to škoda, protože v našem světě se nám jinak žije velmi dobře, i když za sněhem musíme občas popojet do sousední bývalé mocnosti a k moři k našim jihoslovanským přátelům. Žije se nám zkrátka hezky a to už stojí za trochu námahy, ne? Přejeme všem našim čtenářům vydařené jaro, snad i vláhy bude letos dost a ten zbytek si holt musíme dotvořit. Tak tedy vzhůru do všech konstrukcí i rekonstrukcí, neb zub času nečeká!


nahoru

Za Promat-team M. Přibyl
 
 

Profór

Když se po dvou sychravých a deštivých dnech vzbudíte do krásného, sluncem zalitého rána, je stoprocentně pondělí!


nahoru

 
 

Promat private


nahoru

 
 

Tomáš Petreček na MS v Adventure Race v Kostarice

Kostarické info: Na přelomu listopadu a prosince 2013 se Tomáš Petreček spolu s Jaroslavem Krajníkem, Tomášem Vaňkem a Barborou Válovou (amatérský tým OpavaNet/Salomon/ Accom) zúčastnili Mistrovství světa v Adventure Race v latinskoamerické Kostarice. V náročném závodě startovalo celkem 65. týmů (vždy 3 muži a 1 žena) z celého světa. První disciplínou závodu byla plavba na mořském kajaku u pacifického pobřeží mezi plovoucími kytovci. Trasa závodu vedla dále džunglí (hadi, pavouci a pijavice) úhlopříčně od jižní hranice s Panamou směrem k severovýchodu, k pobřeží Karibiku. Týmy absolvovaly dlouhé úseky na MTB a raftech (krokodýli). V průběhu závodu týmy vystoupily také na nejvyšší horu Kostariky, Cerro Chirripo (3 820 m.n.m) v pohoří Cordillera de Talamanca. A zde český tým OpavaNet/Salomon/Accom zúročil cca 14 denní aklimatizaci na místní podmínky před vlastním závodem. Řada konkurenčních týmů měla velké problémy např. s nadmořskou výškou, resp. s výškovou nemocí, na kterou nebyly dostatečně připraveny. V průběhu celého zá- vodu, trvajícího 9 dní a 9 nocí, naspal český tým celkem 12 hod. Přes technické problémy (úplné zničení jednoho ze dvou nafukovacích raftů při plavbě na řece) se českému týmu podařilo umístit na celkově 14. místě. Týmu OpavaNet/Salomon/Accom gratulujeme k výbornému výsledku!! Pro zajímavost, v první desítce umístěných týmů se prosadila kompletní světová špička, složená velmi často z profesionálních sportovců. Výjimkou nebyly ani týmy účelově složené výhradně pro Mistrovství světa, kde každý člen byl z jiné země a sportovci se setkali těsně před závodem. Více info např. zde http://tomaspetrecek.cz/category/live-ar-costa-rica/

Pakistánské info: Tomáš Petreček a Marek Holeček se v současné době připravují na další horolezeckou expedici do Karakorámu, která se uskuteční v červenci a srpnu 2014. Cílem expedice bude opět vrchol Gasherbrum I (8 080 m.n.m.), dále v textu označen jako G1. Oba horolezci se pokusí dokončit náročný provovýstup Jihozápadní stěnou G1, která se tyčí nad Abruzziho ledovcem. Více info např. zde http://tomaspetrecek.cz/new-route-gasherbrum-i-2014/

Marek Holeček na G1 a zejména v Jihozápadní stěně již působil v roce 2007, 2009 (Japonským kuloárem vystoupil na vrchol G1) a 2013. Více info o Holečkově působení na G1 je uvedeno zde http://marekholecek.cz/lezecka-historie-marek-holecek

Promat s.r.o. - generální partner Tomáše Petrečka na této expedici - „drží palce“ k úspěšnému prvovýstupu na G1 a bezpečnému sestupu a návratu zpět.


nahoru

za Promat-team P. Šíma
 
 

Z Promatího kalendáře

• 22. 5. 2014 - se v Praze koná seminář Rizikové stavební konstrukce z požárního hlediska. Pořadatelem je Studio AXIS ve spolupráci s Profesní komorou požární ochrany. Více informací na http://www.studioaxis.cz/index.asp?menu=691&record=9684.

• 9. 4. 2014 - nově v hotelu HESPERIA v Olomouci a 22. 5. 2014 v hotelu ALWYN v Praze se budou opět konat speciální školení s názvem „Kontrolní technik požárně bezpečnostních zařízení (PBZ) konstrukcí Promat“ podle vyhlášky Ministerstva vnitra č. 246/2001 Sb. o stanovení podmí- nek požární bezpečnosti a výkonu státního požárního dozoru. Účast je hodnocena jedním bodem ČKAIT. V případě Vašeho zájmu nás můžete kontaktujtovat na e-mail: skoleni.pbz@promatpraha.cz

• 16. 4. 2014 v Ostravě - Mariánské Hory (hotel Harmony Club), 30. 4. 2014 v Kosmonosích - Mladá Boleslav (hotel Galatea), 14. 5. 2014 v Plzni (hotel Parkhotel), 4. 6. 2014 v Olomouci (hotel Hesperia) a 18. 6. 2014 v Českých Budějovicích (hotel Clarion Congress) bude firma Promat s.r.o. prezentovat Požární těsnění elektroinstalací na odborných seminářích firmy KOPOS s názvem: „Elektroinstalace v občanské a průmyslové výstavbě z hlediska požární bezpečnosti“. V případě Vašeho zájmu se prosím hlaste na e-mail: kopos@kopos.cz. Účast bude hodnocena jedním bodem ČKAIT.


nahoru

Za Promat-team P. Kejklíček a V. Stanke
 
 

Doporučujeme

Rulandské Bílé, zkratka RB, víno s přívlastkem pozdní sběr, suché bílé víno, ročník 2011, Znovín Znojmo a.s.

Barva: slámově žlutá se zlatavými odlesky. Vůně: čerstvé grepy, seno, květový med, po chvilce se objevuje i chlebová kůrka.

Chuť: Chuť: jemná, kulatá, s vyváženou kyselinkou, v dochuti výrazně minerální, později se objevuje i typická chlebovina a lískové oříšky.

Stolování: Hodí se především k předkrmům z bílého masa a dále např. k bílým měkkým vyzrálým sýrům typu Gorgonzola, nebo Rokfór. Dobrou volbou je nepochybně i konzumace k zeleninovým salátům s kozím sýrem, případně těstovinovým salátům. V případě snoubení s hlavními chody lze určitě doporučit k rybám, např. uzenému úhoři, lososu, apod.

Osobní dojem: jemné vínko s tradiční chutí, které se výborně hodí nejen k předkrmům a rybám, ale rovněž jako doprovod pro přátelská posezení se sklenkou a sýrem. V každém případě od tohoto pozdního sběru nečekejte „cukernatost“, protože víno obsahuje 13 % alkoholu a vlastní cukr v něm tedy není cítit.

Upozornění ke konzumaci: Víno je poměrně vyzrálé s vyšším obsahem alkoholu, což mu dává jistou chuťovou stabilitu a velmi vyváženou kyselinku. Z tohoto důvodu je vhodné podávat víno při správné teplotě (10 až 14 °C), abychom udrželi velmi příjemnou a vyváženou chuť. Určitě se nevyplatí schovávat již otevřenou láhev. Příští den by kyselinka mohla zazlobit!


nahoru

Za Promat-team M. Přibyl
 
 

Promat jachtí i v zimě

Na konci minulé sezóny 2013 se posádka Promatu účastnila v rámci EUROCAPU Otevřeného Mistrovství Německa na jezeře Ammersee u Mnichova. V silné konkurenci a za téměř úplného bezvětří bojovala loď CZE 21 PROMAT s Evropskou – Světovou špičkou. Závodů se zúčastnilo 66 posádek z 16 zemí včetně úřadujících mistrů světa. Celé čtyřdenní závody se nesly v duchu čekání na vítr a snažení se dojet jednotlivé rozjížďky. Mnoho závodníků neudrželo nervy na uzdě a o předčasné starty či penalizace v průběhu jednotlivých rozjížděk nebyla nouze. I přes veškerou nepřízeň počasí se posádce Hrubý – Palkovský podařilo dojet na 23. místě. Výsledek nijak oslnivý, ale zavazující, a jako příslib pro příští sezónu je možné vnímat i vítězství nad silnějšími posádkami v průběhu závodů. Po klidnějším konci podzimu se posádka pustila do zimní přípravy na sezónu 2014. Proběhly nutné opravy na lodi. Několik úprav pro lepší trim (seřízení) plachet, každoroční vyhlazení a vyleštění trupu k dokonalosti a nutné zazimování. Posádka ale neusnula zimním spánkem. V průběhu zimy začaly nekonečné maratóny rozborů videí, hledání kde se dá co zlepšit, analyzování výstupů z taktického počítače. Hledání chyb a viníků. Každý detail je důležitý a i kdyby měl zrychlit jen o desetinu uzle, bude to v cíli rozjížďky na 16 mil znamenat skoro 3 km - jak kde upravit postavení posádky, který pohyb vynechat který sladit, kde se tahá za lano v nesprávný okamžik a kde zase málo. Jestli kosatník co vyvažuje, je ideálně napnutý, aby nebránil proudění větru. Zda kormidelník zbytečně neváhá o pár vteřin víc než by musel. To všechno patří do rozborů každé jízdy. A mezi tím vším začala fyzická příprava na suchu. Je to zvláštní, ale i když je mi navštěvování institucí jako fitness z hlouby duše protivné, musel jsem se tomuto režimu podřídit a trávit již od října týdně 6 hodin s trenérem mezi čtyřmi stěnami. Po počátečních obtížích se přeci jen dostavily první úspěchy a příprava zaměřená na výdrž, stabilitu, a zpevnění těla začala přinášet první ovoce. V průběhu ledna se pak pomalu začal upravovat tréningový plán a začalo přibývat cviků na sílu a pružnost celého těla. Celé tohle snažení si klade jediný cíl - začít v březnu s tréninkovými jízdami a přípravou na vodě v co nejlepší kondici. S příchodem jara začaly i pravidelné tréningové dny a konečně jsme se mohli přesunout z mučíren zase k vodě. I když nám zatím počasí přeje, voda je přeci jen na začátku jara dost studená a případné koupání je i přes všechny možné oblečky přeci jen studené a mokré. Loď i posádka se postupně dostává do varu a směřuje k prvním závodu EUROCAPU 2014 Trapezregatta Steinhude na severu Německa u Hannoveru, který se jede 12. - 13. dubna a kde je již dnes přihlášeno 30 lodí. Držte nám palce a alespoň stopu vody pod kýlem (ono je tam dost málo vody).


nahoru

T. Palkovský a za Promat-team V. Stanke
 
 

Stavba roku 2013

Jako již každoročně byla i nyní ke konci roku 2013 vyhlášena „Stavba roku“. Tato prestižní cena je udělována z velké šíře nominovaných a zajímavých staveb realizovaných v České republice. Vítěznou stavbou, která se může právem pyšnit oceněním „Stavba roku 2013“ a také „Cenou veřejnosti 2013“ se stala Multifunkční aula GONG – rekonverze plynojemu v NKP v Dolních Vítkovicích. Pro příklad také uvádíme několik přihlášených staveb do této soutě- že, kde můžete najít systémové a certifikované řešení Promat.


nahoru

za Promat-team P. Kejklíček
 
 

Promat při rekonstrukci – ohni bere šanci!!

Letošní rok jsme se rozhodli trochu změnit image našich tiskovin. Chceme se více věnovat nejen novostavbám, ale i rekonstrukcím a sanacím objektu. Stále ovšem se zamě- řením na požární ochranu. Malá ochutnávka titulní strany a pak už jen očekávejte první výtisk ….


nahoru

za Promat-team L. Zajíc
 
 

Z promatí kuchyně

Už několik let jsme svědky trendu návratu k domácím surovinám, pěstování vlastních plodů na zahrádkách, ba i balkonech, vaření z domácích surovin. Pečlivěji studujeme složení potravin, prostě chceme vědět, co jíme, protože to má zajisté vliv na naše zdraví. Je to jedna z mála pozitivních věcí, na kterých mají zásluhu i média. Dnes proto nebudu psát žádný složitý recept, ale pokusíme se udělat domácí těstoviny. Budeme na ně potřebovat pouze 100 g hladké mouky a 100 g semolinové mouky, 2 vejce, špetku soli a 3 lžíce olivového oleje. Vše zpracujeme, těsto musí být tuhé, ale hladké. Ve výhodě budou ti, kteří mají doma pekárny na chléb, které těsto uhnětou. Necháme asi hodinu uležet a potom už zpracujeme do podoby, kterou potřebujeme. Vaří se asi 4 - 5 min podle tloušťky. Kromě nudlí různých typů, podle šířky a délky různě nazvaných, můžu doporučit, udělat si z těsta pláty na lasagne. Lépe se s nimi pracuje a můžeme si vytvořit velikost plátu, jakou potřebujeme, podle velikosti vlastní zapékací misky. Přeji dobrou chuť.


nahoru

za Promat-team M. Skotnicka
 
 

Znáte web Promat?

Webové firemní stránky dnes patří neodmyslitelně k firemní kultuře a důležité- mu komunikačnímu kanálu mezi firmou a jejím okolím, trhem. Jelikož informací neustále přibývá, rozrůstají se postupně i firemní weby, aby tyto informace ně- jakým způsobem udržovaly „pohromadě“. S narůstajícím množstvím, a tudíž šíří webu, se tento může stávat nepřehledným. Proto bychom Vás touto cestou rádi informovali o některých částech promatího webu, o kterých možná ani netušíte, neb jste se k nim již nesatčili „doklikat“.

Jednou z takových sekcí může být „Promat publikuje“, v níž shrnujeme to, co jsme napsali do odborných časopisů a novin. Najdete ji také přímo na adrese http://www.promatpraha.cz/pozarni-bezpecnost-staveb/promat-publikuje. Pokud vám na promatím webu něco chybí a rádi byste v něm dohledali, zejmé- na informace z oboru, se kterým má Promat co do činění, rádi na vaše podněty budeme reagovat a vynasnažíme se vám náš web o tyto obohatit. Využijte pro tyto účely prosím mailovou adresu webpromat@promatpraha.cz.


nahoru

Za Promat-team J. Ohanka
 
 

Restaurace KOISHI, Brno

Dnes bych chtěl napsat něco o podniku, který je již delší dobu na trhu a má již své renomé. Jde o restauraci KOISHI, která si udržuje vysoké hodnocení.

Již ve svém celém názvu mají napsánu svou specializaci – sushi a rybí restaurant. Patří k těm několika málo místům na mapě osvěžoven, kde máte již při vstupu pocit, že Vás tam opravdu rádi vidí. Usměvavá číšnice se chovala tak příjemně, že jsem jí chtěl - jako „staré známé“ - podat ruku.

Sushi dělají skvělé, ryby a seafood rovněž. Hned vedle je možnost zakoupit skvělá vína, pochutiny či ingredience na sushi. Lze jen doporučit! Více na www.koishi.cz.


nahoru

Za Promat-team L. Zajíc
 
 

Novinky

http://promatpraha.cz/pozarni-bezpecnost-staveb/technicke-informace/technicke-info-2014


nahoru

Za Promat-team J. Ohanka
 
Promat s.r.o.
V. P. Čkalova 22/784
160 00 Praha 6 - Bubeneč
tel.: +420 233 334 806
fax: +420 233 333 576
skype: promat.praha
GSM: 605 PROMAT
605 PROMAT
605 PROMAT
promat@promatpraha.cz
www.promatpraha.cz