Číslo 21

(březen 2011)

Vážený a milý Promačtenáři,

máme tu jaro, s jarem teplejší a teplejší dny, a ač v kotlích stále ještě přitápíme, neb noci ještě dokážou zamrazit, oprašujeme a těšíme se na jarní kolekce, jež nám přinesl Ježíšek, Valentýn nebo manželé a ctitelé ke dni žen. Krásné a teplé jaro s ProČasem®!

Jsme lidé, rádi jíme a ochutnáváme, a k tomu Vám ProČas může doporučit Maurerův výběr 2011. Stačí zalistovat, vybrat podle chuti a dostupnosti, z vinného Doporučujeme najít co k vybranému jídelníčku připít a máte tipů dostatek až do příštího vydání bulletinu. Pro Pražany a znalé „kulaťáku“ a Kulaťáku na Praze 6 můžeme doporučit tuto restauraci jako náš gastronomický proma-tip, často nás můžete najít u některého ze stolů osobně. Řidičům pak připomínáme termíny konce platností různých typů řidičských průkazů.

Z technických záležitostí najdete upoutávku na novinky z promatí výrobkové řady – PROMASTOP®-PLUGS a PROMASTOP®-BRICKS, jarní naladění také mohou zlepšit dočasné úpravy cen vybraných produktů a technickou část čtvrtletníku uzavře recenze známé stavby v Benešově, kde za Promat hrála prim požární stěrka PROMASTOP®-P.

Rádi bychom Vás také pozvali na 5.mezinárodní konferenci pořádanou Profesní komorou požární ochrany s názvem Požární ochrana hmotného kulturního dědictví, která se koná 8.-9.6.2011 v Českém Krumlově. Více a podrobněji se můžete dozvědět na tomto odkaze.

Na konec března nám připravily úřady další velkou celorepublikovou akci – po prolistování sčítacích formulářů můžeme jen konstatovat, že nám tam chybí zatržítko čtu-nečtu bulletin ProČas®… Veselou jarní náladu a příjemné počtení přejí ProČasníci !

Promat s.r.o.

 
 
 
Obsah
 
01   Jarní překvapení
 
02   Vyšel nový Maurerův výběr Grand Restaurant
 
03   Z Promatího kalendáře
 
04   Doporučujeme
 
05   Profesní Komora Požární Ochrany
 
06   Konec platnosti řidičských průkazů
 
07   Speciální kabelové přepážky PROMASTOP®
 
08   Restaurace Kulaťák
 
09   Jarní nákup
 
10   Realizovali jsme s Vámi
 
 

Jarní překvapení

Jaro je dozajista obdobím velkých a často i nečekaných překvapení. V každém případě se poslední dobou nemohu zbavit pocitu, že člověk by se na věci příští měl těšit až po zralé úvaze. V tomto směru se tedy cíleně těším na svěží květenu, teplejší dny, bující přírodu a lehčí jarní oblečení. Na případná ostatní překvápka se s výjimkou výher všeho druhu, případných darů a návratu vypůjčených peněz těším už jen s mírou, protože pravidlo, že se člověk občas dozví více, než čeká, platí dle mých zkušeností beze zbytku. Svoji psychiku je třeba si zkrátka šetřit, aby nám nechyběla, až ji opravdu budeme potřebovat. Když se tedy nadýchneme oné svěží jarní květeny, měli bychom si to užít, protože nelze vyloučit, že některé poz- dější podněty budou evolučního typu. Což lze stručně přeložit jako zdánlivě nevinnou otázku: „To jsem zvědav, co s tím uděláš?“. „Tvoje matka příroda!“.


nahoru

Za Promat-team M. Přibyl
 
 

Vyšel nový Maurerův výběr Grand Restaurant

Jediný nezávislý průvodce po nejlepších a nejzajímavějších restauracích Maurerův výběr GRAND RESTAURANT vyšel již tradičně 1. prosince. První místo z minulého roku obhájila restaurace Tomáše Karpíška La Degus- tation Bohême Bourgeoise. Na druhém místě se umístila Terasa U Zlaté Studně a třetí příčku obsadil Four Seasons, Allegro - jediný tuzemský držitel michelinské hvězdičky. Dvojnásobný počet hodnotitelů letos oznámkoval 615 gastronomických podniků v naší zemi a vůbec poprvé projedl přes 10 miliónů korun.

Absolutní vítěz za rok 2010 La Degustation Bohême Bourgeoise byl zvolen, jak laickou veřejností, tak uspěl v hodnocení odborníků. Zajímavostí je, že v letošním TOP 10 se umístily tři mimopražské restaurace. Brněnský podnik Koishi fi sh & sushi, ze Středočeského kraje restaurace V Polích a Chateau Mcely, Piano Nobile.

V TOP 10 se dále umístily restaurace Le Terroir, Radisson Blu, Alcron a V Zátiší. Tyto pod- niky zvítězily již v minulém roce a obhájily tak svoji hvězdnou gastronomickou pozici mezi nejlepšími restauracemi v Praze. Poslední novinkou v TOP 10 je The Augustine, Monastery – luxusní hotel na Malé Straně, který citlivě vznikl na místě kláštera.


nahoru

Za Promat-team L. Zajíc
 
 

Promat private


nahoru

 
 

Z Promatího kalendáře

• 22. 3. 2011 (Brno - hotel Avanti, Střední 61), 10. 5. 2011 (Liberec - centrum Babylon, Nitranská 1) a 24. 5. 2011 (Ostrava - hotel Hormony club, 28. října 1263) Požární těsnění elektroinstalací bude přednášet firma Promat s.r.o. na odborných seminářích firmy KOPOS s názvem: „Elektroinstalace v občanské a průmyslové výstavbě z hlediska požární bezpečnosti“. V případě Vašeho zájmu prosím kontaktujte pí. Marii Horskou na e-mail: kopos@kopos.cz .

• 23. 3. 2011 (Plzeň), 6. 4. 2011 (Ústí nad Labem), 21. 4. 2011 (Ostrava), 11. 5. 2011 (Praha) a 24. 5. 2011 (Jihlava) se uskuteční série seminářů „Požární uzávěry a klapky, vlastnosti a cho- vání za běžného provozu a při požáru“ www.psmcz.cz/index.php?page=plan-seminaru

• 29. - 30. 3. 2011 se v Hluboké nad Vltavou koná již 14. ročník konference s mezinárodní účastí Červený kohout; zájemci najdou více informací na www.dumtechnikycb.cz//CK2011-pozvanka.pdf

• 6. 4. 2011 (Olomouc - hotel Flora) a 19. 5. 2011 (Praha 8 - hotel Alwyn) se bude konat opět speciální školení „Kontrolní technik požárně bezpečnostních zařízení (PBZ) konstrukcí Promat“ podle vyhlášky Ministerstva vnitra č. 246/2001 Sb. o stanovení podmínek požární bez- pečnosti a výkonu státního požárního dozoru. V případě Vašeho zájmu nás kontaktujte e-mailem: skoleni.pbz@promatpraha.cz

• 6. 4. 2011 můžete v Praze navštívit seminář Jednotné Doklady ke Stavbě pořádaný PKPO; bližší informace budou včas umístěny na stránkách pořadatele www.komora-po.cz

• 6. – 7. 4. 2011 Hutní konference: Teorie a praxe výroby a zpracování oceli, Hotel RELAX, Rožnov pod Radhoštěm, zaměřená na prezentaci nejnovějších poznatků z oboru hutnictví železa a oceli. Pokud plánujete se zúčastnit, přihlášku lze uskutečnit na www.ocelari.cz

• 7. 4. 2011 se bude konat v konferenčním sále budovy SČMBD, Podolská 50, Praha 4, seminář sdružení CERPAD. Jednotlivé příspěvky budou převážně zaměřeny na správnou péči a regeneraci panelových a bytových domů. Více na www.panelcentrum.cz

• 11. 4. 2011 (Praha 10 - Centrum stavebního inženýrství, Pražská 16), 14. 4. 2011 (Ostrava-Zá- břeh - Hotel Vista, Kapitána Vajdy 2), 15. 4. 2011 (Brno-Žebětín - Hotel Žebětínský dvůr, Křivánkovo nám. 33a) a 18. 4. 2011 (Plzeň - SPŠ Stavební, Chodské nám 852) České sdružení pro technická zařízení ve spolupráci s Promatem bude pořádat zpoplatněné semináře s názvem: „Nové požadavky požárních předpisů a norem řady ČSN 73 08.. při projektování, stavbě, instalaci, kontrolách, revizích a provozu plynových zařízení v budovách“ . Další informace: ČSTZ s.r.o. ,Modřanská 96a, Praha 4, Ing. Antonín Novák, tel./fax: 224 941 338

• 10. – 11. 5. 2011 Konference Žárovzdorné materiály 2011, Novotného Lávka, Praha, pořá- daná Silikátovou společností ČR, zaměřená na nové druhy žárovzdorných materiálů a jejich použití. Pokud plánujete se zúčastnit, registrace je možná na www.silikaty.cz

• 17. 5. 2011 se v Praze 4 – Podolí koná valná hromada PKPO; http://www.komora-po.cz/cz/ kalendar

• 8. - 9. 6. 2011 hostí Český Krumlov 5. mezinárodní konferenci Požární ochrana hmotného kulturního dědictví. Pořadatelem je PKPO a více informací najdete na www.komora-po.cz/ cz/66.pozarni-ochrana-hmotneho-kulturniho-dedictvi


nahoru

Za Promat-team M. Přibyl, P. Kejklíček a V. Stanke
 
 

Doporučujeme

Chardonnay, zkratka Ch, přívlastkové víno, pozdní sběr, suché, ročník 2008, Vinařství Kovacs, podoblast mikulovská, Morava

Barva: žlutá se zlatavými odlesky.

Vůně: intenzivní, plná, s náznaky vlašských ořechů, zralého žlutého jablka, citrusů a broskví.

Chuť: velmi osobitá, plná, příjemně minerální, kouřová, jemně kořenitá s elegantní kyselinkou a máslovými podtóny, velmi dlouho doznívající doušek, přecházející na jazyku do tónů tropického ovoce (např. banán, ananas, meloun a mango).

Stolování: Vzhledem k poměrně výraznému a aro- matickému charakteru, je víno nejlépe servírovat k pokrmům z bílého masa, smetanovým omáčkám, drůbežím paštikám a plodům moře. Nehodí se tedy ke kořeněnému masu, nebo zralejším, či aromatickým sýrům. Výjimkou mohou být jemnější zvěřino- vé paštiky, drůbeží šunky, nebo jemné bílé sýry, či mozzarella.

Osobní dojem: plné vínko velmi svěží ovocné chuti, které je vynikajícím doprovodem pro lehčí předkrmy, nebo přátelská posezení s malým občerstvením. Pro lehce snící typy a éterické dámy je třeba vydat va- rování, neboť exotická chuť tropického ovoce lehce odvádí kamsi do tropických krajin, kde život plyne jiným tempem.


nahoru

Za Promat-team M. Přibyl
 
 

Profesní Komora Požární Ochrany

Na tomto místě pravidelně informuji o činnosti PKPO. Již jste si zvykli, že je činnost PKPO mnohostranné zaměřená. Dnes Vás však budu informovat jen o dvou oceněních, která PKPO uděluje a stala se již tradicí.

Zlatý plamen je ohodnocení, jimž jsou oceněny vybrané výrobky a služby v oblasti požární bezpečnosti. Zlatý plamen je již tradičně předáván na valné hromadě PKPO a letos se tak stane již po desáté. Podrobnosti najdete (jak jinak) na stránkách PKPO - http://www.komora-po.cz/cz/-zlaty-plamen-2010-.

Cena Mgr. Vladimíra Hápa je podstatně mladší, ale má již 4 držitele. Na rozdíl od Zlatého plamene je určena nejenom členům PKPO, ale celé odborné veřejnosti. Pátému držiteli bude cena předána v průběhu 5. mezinárodní konference Požární ochrana hmotného kulturního dědictví. Podmínky pro udělení členství, stejně jako všechny dosavadní držitele, najdete na http://www.komora-po.cz/cz/cena-mgr-hapa. Připomeňme jen, že Vladimír byl naším kolegou a je tedy samozřejmé, že vlastní cenu věnuje Promat.


nahoru

Za Promat-team V. Stanke
 
 

Konec platnosti řidičských průkazů

Řidičský průkaz (ŘP) je veřejnou listinou, která potvrzuje udělení oprávnění k řízení motorových vozidel, které jsou zařazeny do skupin a podskupin řidičského oprávnění. Ještě nedávno platilo na území naší republiky 7 typů řidičských průkazů, jejichž platnost je postupně ome- zována. Pro přehled uvádíme tabulku platnosti ŘP s uvedením termínů jejich vydávání a data povinné výměny. Výměnu ŘP doporučujeme ne- odkládat.

Řízení vozidla s propadlým ŘP je přestupek, za který vám může být uložena pokuta od 1 500,- do 2 500,- Kč. Lhůty povinné výměny českých řidičských průkazů:

Řidičský průkaz vydáván od-do Povinná výměna do
1. 7. 1964 - 31. 12. 1986 31. 12. 2007
1. 1. 1987 - 31. 12. 1991 31. 12. 2007
1. 1. 1992 - 31. 12. 1993 31. 12. 2007
1. 1. 1994 - 31. 12. 1996 31. 12. 2010
1. 1. 1997 - 31. 12. 200031. 12. 2010
1. 1. 2001 - 30. 4. 2004 31. 12. 2013
od 1. 5. 2004 dle doby platnosti uvedené v ŘP


nahoru

Za Promat-team L. Fleischer
 
 

Speciální kabelové přepážky PROMASTOP®

Občas se setkáváme s požadavkem dodatečného vytvoření kabelové pře- pážky v „čistých“ prostorech, kterými jsou např. laboratoře, lakovny apod. Vzhle- dem k charakteru těchto provozů je zde navíc přání investora zajistit pro kabelové vedení svých speciálních technologií i rozebiratelnost těchto přepážek.

Proto firma Promat s.r.o. uvedla na trh certifi kované systémy pro „bezpraš- nou montáž“ stavebních zátek PROMASTOP ® -PLUGS a stavebních tvarovek PROMASTOP ® -BRICKS. Pro případ rychlé a snadné montáže kabelové ucpávky (pro kabely včetně plastových chrániček) je zde nový systém pomocí manžet PROMASTOP ® -Unicollar ® .


nahoru

Za Promat-team P. Kejklíček
 
 

Restaurace Kulaťák









Máte chuť na dobrou českou kuchyni v centru Prahy 6 - Vitězné náměstí? Jestli ano, tak doporučujeme steak z krkovice (dle přání 200 až 400 g) s variací omáček a přílohu gratinované brambory. K tomu točené tankové pivo Pilsner Urquell 12°. Více informací na www.kulatak.cz .


nahoru

Za Promat-team P. Kejklíček
 
 

Jarní nákup

S příchodem jara bychom Vám, našim zákazníkům, také rádi zpříjemnili ná- kupy speciálními cenami u těch položek, které jsou častými artikly ve Vašich ná- kupních košících. Pro jarní část roku (počínaje prvním jarním dnem a trvající po 3 měsíce astronomického jara) padla volba na požární pěnu PROMAFOAM ® -C Profi , Promat ® -SYSTEMGLAS silikon a požární tmel Promat (25 kg). Neváhejte a doplňte si po jarním úklidu Vaše zásoby těchto pravidelně používaných materiálů stavební- ka!! Jarní cena platí u PROMAFOAM ® -C Profi a Promat ® -SYSTEMGLAS silikonu při nákupu 5 ks a více a na tyto položky se již nevztahuje žádná další sleva.


nahoru

Za Promat-team J. Ohanka
 
 

Realizovali jsme s Vámi

Název stavby: Danone a.s., Benešov – retardace kabelů

Realizační firma: Lubomír Nešpor, Struhařov

Jednou z mnoha realizací, které společně s Vám provádíme, je i ne zcela známá aplikace stěrky PROMASTOP ® , typ P. Jedná se o snížení a zamezení hořlavosti elektric- kého vedení typu CYKY apod. v místech, kde by případný požár zapříčinil ztráty nejen na majetku. Hlavním cílem v tom- to případě je snížit ekonomické riziko – zjednodušeně řešeno snížit zkázu v případě požáru na minimum. Stěrku aplikujeme (stejně jako u prostupů a ucpá- vek) v tloušťce 1 mm. Touto mi- limetrovou „krustou“ zabráníme vzplanutí a šíření plamene po povrchu kabelů. Realizace proběhla v kolektoru zhruba 45 m dlouhém, se sníženým stropem o výšce někde nedosahující ani 1 m - pro montáž nic příjem- ného. Výhodou tohoto řešení je jednoduchá aplikace pomocí špacht- le, štětce, případně stříkacího zařízení – uvedené v katalogovém listu 600.10. Zdánlivě na první pohled jednoduchá práce - pokud nejsou kabely příliš hustě vyskládány blízko sebe, nebo snad vedeny těsně u obvo- dové stěny. Příjemná práce se štětkou se rázem promění v noční můru. Titěrné vtlačování stěrky do skulinek někdy pouze do 2 mm v „příjem- ně“ shrbené pozici, rozhodně náladu nezvedne. Proto si nejen za svojí pečlivost a dokonalé provedení zaslouží naši pochvalu a uznání.


nahoru

Za Promat-team J. Chmelař
 
 

Novinky


nahoru

Za Promat-team J. Ohanka
 
 

GPS sklad Moped

MOPED s.r.o. Provozní doba: 7:00 - 15:00
Hodolanská 32 Tel.: 585 243 614, fax: 585 244 111
779 00 Olomouc email: moped@moped.cz
GPS N: 49° 35‘ 41‘‘, E: 17° 16‘ 54‘‘ www.moped.cz


nahoru

Za Promat-team J. Ohanka
 
Promat s.r.o.
V. P. Čkalova 22/784
160 00 Praha 6 - Bubeneč
tel.: +420 233 334 806
fax: +420 233 333 576
skype: promat.praha
GSM: 605 PROMAT
605 PROMAT
605 PROMAT
promat@promatpraha.cz
www.promatpraha.cz