Číslo 39
(září 2015)
Vážený a milý Promačtenáři,
jak jste si asi již všimli, každá změna ročního období je spojena nejen se změnami venkovních teplot, srážek či zbarvením přírody, ale také, a o to zde hlavně jde, s vydáním nového čísla bulletinu ProČas®. A nejinak je tomu i letos, kdy v českých krajích zase na pár měsíců zakotvil podzim. Jen tak mimochodem, dnes (den po Svatém Václavu) po ránu hlásily Volary -5,3° C.
Aktuální číslo přináší na jedné ze svých tří stran malé nahlédnutí do pražského tunelu Blanka, byť téma „Blanky“ si média zejména v poslední době poměrně hodně a rádi berou na mušku. Autor článku a člen našeho Proma-teamu, který má na Blance nemalý podíl a několikaletou tvrdou práci na požární části celého projektu, se Vám snaží přiblížit Blanku výrazně pozitivněji, než jak činí média (ta mají asi pocit, že kdyby na Blance i něco pochválila, tak by klesly jejich prodeje či sledovanost…). Krátkou vizitku o svých nabízených krbařských materiálech přináší naše oddělení vysokoteplotních a izolačních materiálů.
Kola, jachting, běh… Trilogie, která již delší dobu k Promatu patří a nejinak tomu bude i v tomto čísle – autoři se opět rozepsali a rádi se o svém „cukru a biči“ podělí i s Vámi. Stejně jako podobně tradiční gastro-trilogie v podání Víno – Recept – Restaurace. A bonusem přispěl náš znalec kávy… 🙂
Věříme, že i po letech vydávání našeho-Vašeho čtvrtletníku ProČas® najdete své oblíbené články a informace! Přejeme Vám krásné babí léto s námi!
Promat s.r.o.
 |
|
My Češi (a i Moravané a Slezané) máme sklon k tomu si neustále stěžovat |
 Minule jsem psal na tomto místě rozjásaně o létě
a dnes si chci trochu postesknout. Ale ne abych bezcílně
nadával a nedalo se nic změnit. Promat věci mění a
dává do toho i lidské sádlo. A to můžeme
všichni… Vracel jsem se 15. 9. z Německa, centrála naší fi
rmy se nachází v malém městečku Ratingen, kousek
od letiště Düsseldorf. Byl krásný vlahý podvečer a
já z okna taxíku vnímal auta na benzínce,
čisťounká, ale přesto občas jedoucí do myčky,
upravené silnice, byť i III. tříd,
s cyklostezkou a sestříhaným živým plotem.
Opečová- vané stromy tvořící přirozenou protihlukovou
zeď, chodníky bez psích výkalů, nepoplivané a bez
nedopalků. Nikde žádné pytlíky z podniků
rychlého občerstvení, odhozené PET lahve či plechovky.
A to je národ, který prohrál válku? Trochu mi pak bylo
stydno, když jsem viděl, čím cizince vítá Praha, kolik
špíny vidíte v autobusu 119 z letiště na
Veleslavín. A přitom to zas není tolik o penězích,
ale o naší vnitřní disciplíně. Dokud budeme
chtít mít čisto jen ve svém autě a budeme
vyhazovat vše z okénka, auta a traktory
ze staveb a polí budou vyrážet zabahněná na
silnici, lidé se budou kabonit a závidět si, tak se nám
ten jiný, lepší svět bude stále vzdalovat. Pojďme se
všichni snažit, chvíli po sametové revoluci nám to
docela šlo :-). A abych skončil pozitivně – i u
nás jsou krásná a čistá místa! P.S. Apropo čistota:
Onehdy jsem čistil u nás na chalupě příkopy. Do
nejbližší vesnice jsou to slabé 2 km. Po příkopech
jsem posbíral 2 pytle (od brambor - 50 kg) plné plastu,
kartonu a plechu. P.P.S. Víte, jak na letišti bezpečně poznáte občana
ČR? Má nevyčištěné boty…
|
nahoru |
Za Promat-team L. Zajíc
|
|
|
 |
|
ProFór |
Vzhledem k tomu, že se pomalu blíží kašlíková
(pro ženy) a rýmičková sezóna (pro muže) tak jeden
z lékařského prostředí: Přijde elektrikář na
jednotku intenzivní péče, chvíli si prohlíží pacienty,
všichni na přístrojích, a pak povídá: „Pořádně se
nadechněte, budu měnit pojistky!“
|
|
|
 |
|
Jak se dostal symbol OK na trup
českých letadel |
OK je dnes označení, že něco dobře dopadlo,
používané snad ve všech jazycích na světě.
Existuje více vysvětlení, kde se OK a hlavně jeho
význam vzalo. Pravděpodobně nejznámějším je, že
když se ve válce Severu proti Jihu vraceli vojáci na
základnu a nikdo nebyl zabit, psali do hlášení 0K
(„nula“ killed). A k OK je již jen kousíček. Ještě dlouho poté však OK ještě nebylo vžito pro
„vše v pořádku“. Proto když přijela
československá delegace na sjezd, kde se značky na
letadla přidělovaly, pozdě a CS již bylo přiděleno
Španělsku (na počest krále Carlose), mohli naši
zástupci (byli bezradní či vizionářští?) vedení
panem Otakarem Koudelkou požádat o přidělení
písmen podle iniciál jeho jména. A ještě jedna z méně známých verzí (alespoň pro
mě), kde se O.K. vzalo. V Detroitu v továrně
Henryho Forda pracoval jako kontrolor dílů karoserií
Oskar Kraus. Ten zkontrolované a bezvadné díly označoval
svými iniciálami. (zdroj www.e-kniha.cz)
|
nahoru |
za Promat-team V. Stanke
|
|
|
 |
|
Promat pozitivně |
Je neděle a mám dost času… A především si ten čas
rád udělám a hlavně se na něj těším. Tedy přesně
řečeno jedná se o každotýdenní vyjížďku na
kole s hochy (20 – 65 let), kteří se sdružili do
nikde neregistrovaného, ale často prezentovaného
KOLOUŠEK TEAMU – nechť si každý v názvu najde
to, co by za tímto pojmem vidět chtěl, ale asi nikdo
skutečně neodhalí přesný vznik pojmenování (to je na
osobní vysvětlení). Každý týden v neděli
vyhlížím stav oblohy, a pokud jen trochu dovolí
počasí, rozešlu SMS kolouškům s přesným
označením místa a času výjezdu na vyjížďku. Tedy po
pravdě nevím, proč tak činím já, ale všichni na SMS
čekají a obratem sdělují, kdo jede a kdo ne. No a pak
přijde hodina H a my se sejdeme, tedy sjedeme na svých
kolech rozdílných značek, rozdílné úrovně
výkonnosti, ale s úsměvem od ucha k uchu a
oděni v „kolouškovském dresu“. A vyjíždíme…
Není ani tak důležitý počet kilometrů, který ujedeme,
nebo převýšení, které zdoláme, ale nejkrásnější je
ten pocit uvolnění, kdy každý je sám za sebe a přitom
dohromady, kdy se nikdo nenaštve, z řečí, které
jiný utrousí, kdy si pomůžeme při kolizi, kdy se
nasmějeme tak, že nás bolí bránice a kdy se zpotíme
tak, že odér, který se za námi line, není skutečně
nic k lovení laněk. Je nám prostě krásně…
Vysíleni usedáme po zdolání naplánovaného úseku na
svá místa v hostinci U Kozů, kde probereme
nástrahy dnešní zvolené trasy a někdy i nástrahy
života. Se soumrakem se navrátíme ke svým ženám,
dětem, rodičům či zvířátkům, abychom s nimi
(již naprosto uklidněni) strávili zbytek nedělního
večera – většinou vždy únavou z vyčerpání
usneme abychom se připravili na následující pracovní
týden a ve skrytu duše se zase začli těšit na
nedělní hodinu H.
|
nahoru |
za Promat-team P. Babor
|
|
|
 |
|
Z Promatího kalendáře |
• 6. 10. 2015 bude
společnost REHAU, s.r.o. ve spolupráci s naší
fi rmou pořádat seminář s názvem „Tepny našeho
bytového domu 2“. Více informací a možnost
přihlášení na www.rehau.cz. • 14. 10. 2015
v hotelu ALWYN v Praze 8 se bude konat speciální
školení s názvem „Kontrolní technik požárně
bezpečnostních zařízení (PBZ) konstrukcí Promat“
podle vyhlášky Ministerstva vnitra č. 246/2001 Sb.
o stanovení podmínek požární bezpečnosti a
výkonu státního požárního dozoru. Účast je hodnocena
jedním bodem ČKAIT. Toto školení je již téměř plně
obsazeno. • 21. 10. 2015 se
koná v sídle ČKAIT v Praze 2, Sokolská 15,
seminář Systémy odvodů kouře a tepla včetně
návaznosti a koordinace jejich funkce s ostatními
požárně bezpečnostními zařízeními. Seminář je
zařazen do programu celoživotního vzdělávání ČKAIT.
Podrobnosti najdete v databázi akcí zařazených do
programu - www.ckait.cz/staveduk/3352039. • 21. – 23. 10.
2015 pořádá vzdělávací společnost T.E.P.
tradiční Nové trendy v požární ochraně a BOZP.
Bližší informace na www.tep-kubickova.cz/modules/courses/kurzy.php.
• 3. – 4. 11.
2015 se na tradičním místě (Brno hotel Santon)
koná seminář Požární ochrana staveb 2015 pořádaný
fi rmou J. Seidl a spol. O seminář bývá (také
tradičně) velký zájem, nicméně pokud se ho chcete
zúčastnit, můžete se zkusit přihlásit. Program
i přihláška jsou k dispozici na stránkách
pořadatele www.seidl.cz/cz/technicky-zpravodaj/prihlaseni-naseminar-2015-597.html.
• 25. 11. 2015
bude společnost AXIS pořádat seminář s názvem
„Závady bytových domů z hlediska požární
bezpečnosti“ Tato akce se uskuteční v Praze 7,
Argentinská 38. Více informací a možnost přihlášení
na www.studioaxis.cz.
|
nahoru |
Za Promat-team P. Kejklíček a V. Stanke
|
|
|
 |
|
Doporučujeme |
 Müller Thürgau, zkratka MT, jakostní, suché bílé
víno, ročník 2014, Žernosecké vinařství s.r.o. Barva: světle žlutá až zelenožlutá. Vůně: velmi jemná muškátová s náznaky
čerstvého svěžího ovoce, zejména broskví, citrusů a
angreštu. Chuť: lehčí, svěží, s typickou jemnou
kyselinkou a citrusovou dochutí. Stolování: hodí se
především k nemasitým předkrmům, bílým měkkým
sýrům, zeleninovým polévkám, nebo k rybě.
Zvláštní specialitou může být konzumace vína
v kombinaci se saláty s kozím sýrem.
K vyzrálým a chuťově výrazným sýrům typu Gouda,
Ementál, či Niva bych naopak nedoporučoval, protože toto
jemné vínko by na pozadí výrazné chuti těchto sýrů
vyznělo spíše naprázdno.. Osobní dojem: lehké vínko, příjemné až
nesmělé chuti, může být vynikajícím doprovodem
například pro krátké občerstvení, kde se podávají
lehké pokrmy, např. mozzarella s rajčaty nebo jiné
saláty, či tousty. Důležité upozornění ke konzumaci: vhodné je
kontrolovat teplotu vína a nenechat jej ledabyle čekat
ve sklenici. Vůně i chuť jsou totiž poněkud
prchavé, takže při delším stání začnou převažovat
citrusové tón a příjemné ovocné tóny, především ty
po broskvích, rychle ustupují. Pokud si tedy chcete toto
víno užít, platí jednoduché pravidlo: neobcházet se
skleničkou v ruce všechny účastníky párty,
neschovávat ani neskladovat. Speciální poznámka: Při degustaci jsme také
ochutnali regionálního konkurenta, nicméně
v porovnání s popisovaným vzorkem vyzněl
i přes deklarovaný pří- vlastek velmi mdle, takže
jsme se neodvážili vína porovnávat. Žernosecká kvalita
této odrůdy si tedy opravdu zasluhuje velké uznání
|
nahoru |
za Promat-degustační-team M. Přibyl
|
|
|
 |
|
Lucaffé – mladá a dravá značka ve světě
kávy |
 V minulých článcích byly zmiňovány známé italské
pražírny. Některé z nich mají více jak stoletou
tradici. Zdálo by se, že trh s kávou je dlouhodobě
stabilizován a rozdělen mezi velké hráče a není místo
pro nové značky. Důkazem opaku může být pražírna
Lucaff é. Tuto italskou pražírnu založil nedávno
v roce 1996 mladý obchodník pan Luca Venturelli.
Pražírna se nachází na severu Itálie na břehu
Gardského jezera v Padenghe sul Garda. Společnost je
ve světě kávy velmi krátce a už si vydobyla
respekt a své pevné místo. Kromě kávy se fi rma
zabývá výrobou a prodejem extra panenského olivového
oleje z oliv v okolí městečka Benaco. Pro kávu Lucaffé je obecně charakteristický malý obsah
kyselinek, potlačení hořkosti a snaha nechat vyniknout
čokoládové chuti a aroma. Pražírna má v nabídce
několik směsí zrnkových káv složených ze 100%
Arabiky nebo směsí Arabiky a Robusty. Lucaffé Mr. Exclusive – 100% Arabika, vyvážená
chuť, aroma připomínají- cí čerstvě upečený chléb
s ořechy, chuť karamelu a květin bez kyselinek,
příjemná. Lucaffé Classic – 100% Arabika, sladká chuť
s příchutí pražených oříšků, delikátní a
grandiózní a plné tělo. Výborná pro milovníky
espressa Lucaffé Esppresso Bar – směs 60% Arabiky a 40%
Robusty, silná káva bez kyselinek, chuť spražené
čokolády Osobní doporučení - Lucaffé Mamma Lucia – směs
40% Arabiky a 60% Robusty, nejsilnější káva, bez
výrazné hořkosti a kyselinek, s chutí hořké
čokolády. Pokud potřebujete v dopoledních hodinách
nakopnout, je tahle směs ideální volbou. Jestli máte
dlouhodobě svoji oblíbenou značku kávy a chcete
vyzkoušet jinou, doporučuji mladou, moderní Lucaff é.
Ideální kandidát na změnu, protože život je změna,
Nebo změna je život? Zdroj www.lucaffe.cz
|
nahoru |
za Promat-team L. Fleischer
|
|
|
 |
|
CZE 11 na Dutch Open 2015 |
 Na konci prvního týdne září, od 5. do 7., se konalo na
Nechranické přehradě Mistrovství České Republiky
lodní třídy Létající Holanďan. Závod byl pro hojnou
přízeň zahraničních posádek ze sousedního
Německa a Polska umístěn do této lokality jako
přirozené fi nále letošní jachtařské sezóny této
lodní třídy. Již podle předzávodních ohlasů vše
naznačovalo, že letošní boj o titul mistra
republiky bude napínavý do poslední rozjížďky; ale
popořadě. Prognóza větru i letos slibovala
plnohodnotný jachting v středním a silném větru,
tedy skutečnou prověrku posádek i lodí
v třídenním klání. Celkově se na startu
v sobotu 5. 9. sešlo dvacet lodí, z toho
třináct posádek z Čech. Po krátkém slavnostním
zahájení byly naplánovány tři rozjížďky
s možnou čtvrtou. Vítr se zdál ideální 10 m/s
v nárazech 13 m/s s tendencí mírně zesílit
– slunečno. První rozjížďky, jako zahřívací,
prověřily vybavení a některé lodě byly nuceny pro
závady vzdát. Odjely se ve svižném tempu za 55
minut na prvotřídně připravené trati, v duchu
Nechranické tradice. Co více si mohli Dutchmenáři
přát. Dlouhá stoupačka 1,4 km, s dlouhým a ostrým
raumem, startovní čára správně umístěná
i přiměřeně dlouhá a dojezd do cíle na pravé
straně startovní lodi. I přes silný vítr se hned
první den odjely čtyři rozjížďky ve velmi
svižném tempu. Po prvním závodním dnu a po první
škrtačce bylo pořadí na prvních místech posádka CZE
17, následována GER 100 a CZE 9 s jednobodovým
náskokem na CZE 11, favorit závodu CZE 21 pro neúčast
ve dvou rozjížďkách sice ve výsledcích
ztrácel, ale to se mělo změnit po druhé škrtačce. Na
večer bylo připraveno malé překvapení v podobě
krátkého videa ze závodního dne
k prvotřídnímu pohoštění a tak nezbývalo než
rozebírat vše v teple jachetního klubu za
patřičné péče Zbyňdy Zankera (Bobíka). Nedělní rozjížďky se díky silnému větru 13 - 15 m/s
jely pouze dvě a většina startovního pole přivítala
brzký návrat na břeh. Trať byla i tentokrát
dokonale postavena a i přes občasné změny větru
nedocházelo ke zvýhodnění jednoho či druhého křídla
nad rámec regulérnosti. Nedělní klání skončilo po
dvou odjetých rozjížďkách v již časných
odpoledních hodinách a většina závodníků využila
čas na břehu k opravám nebo regeneraci. První
místo stále držela loď CZE 17, před druhou GER 100. Na
třetím místě došlo ke změně, kdy CZE 11 vystřídala
CZE 9. Na následujících místech pak posádky často
končily se shodným bodovým hodnocením nebo
s minimálním rozdílem. Zkrátka parádně rozjetý
závod před fi nálovým dnem. Večer byl opět
přichystán program s večeří pro všechny
účastníky a další sestřih ze závodního dne,
nicméně fenomenální hudební produkce Jelínek –
Štorch – Hajn - Hubner se postarala o žhavou
náladu po celý večer. Pondělní klání začínalo již v 10:00 za větru
kolem 5 m/s opět NNE a občasného slunce v bojovném
duchu. První dvě posádky CZE17 a CZE 21 se vydaly svou
cestou a hlídaly se navzájem jedna bránící druhá
útočící, zatímco ostatní lodě si našly své
vzájemné soupeře na vodě a na ostatních místech
probíhaly urputné souboje o každé místo. Před
závěrečnou třetí rozjížďkou toho dne byla situace na
čele startovního pole naprosto neodhadnutelná a druhá
škrtnutá rozjížďka měnila i ty nejpečlivější
odhady aktuálního pořadí. Každý musel něco zajet a
někoho konkrétního udolat a tak konečný dojezd do cíle
provázelo mnoho chyb či malých tragédií, ať už
z nervozity nebo z přemíry snahy. Bohužel do
poslední deváté rozjížďky už počasí přestalo
závodění přát a rozhodčí správně rozhodl, že
odstartovat rozjížďku do neregulérního větru,
přeskakujícího skoro o 90°, by uškodilo duchu fair
play. Celkové výsledky tedy zůstaly v podobě po
osmi rozjížďkách. Slavnostní zakončení celého mezinárodního mistrovství
české republiky pak za krásného slunného odpoledne
potvrdilo konečné pořadí, kdy na prvním místě a
mistrem ČR se stala posádka CZE 21 Jiří Hrubý – Roman
Houdek, vicemistrem posádka lodi CZE 17 Milan Čáp –
Zbyněk Zanker a na třetí místě skončila posádka lodi
GER 100 Jan Lechler – Sven Hermenau, čtvrté a páté
místo obsadily lodě CZE 11 a CZE 09. Za krásný závod
patří opravdu velký dík nejen prvotřídní práci
rozhodčích, ale i realizačnímu týmu jachetního
oddílu z Nechranic v čele se Solfronkem, stejně
jako dobrovolníkům, zajišťujícím blaho závodníků na
břehu. Jen tak dále a už se těšíme na další MČR za
rok opět na Nechranicích.
|
nahoru |
T. Palkovský a za Promat-team V. Stanke
|
|
|
 |
|
Kdo neběhá není Čech aneb... |
 Ač nemám příliš v oblibě otřepaná a
v tomto případě skoro kastující přirovnání,
nedá mi to, a v tomto případě je zde použiji.
Neboť za posledních pár let u nás došlo
k naprostému boomu v aktivitách spojených
s běháním. Budiž však za toto „zblbnutí
národa“ někdo pochválen. Troufám si tvrdit, že tato
šířící se droga má veskrze pozitivní vedlejší
účinky, ať už jde o posilování zdraví samotného
uživatele této závislosti nebo o pozitivní
společenský efekt. Někdy až desítky tisíc nadšenců,
řítící se centry metropolí stejně jako horskými
vrcholy a údolími, vytvářejí pro masy
přihlížejících diváků velmi příjemné zážitky. Kromě samotného závodění s časem, sousedem nebo
svým egem, je to ale také závodění, kdo uspořádá,
zorganizuje a přiláká něčím výjimečným co
největší počet aktivních účastníků, ale
i diváků a fanoušků na svou běžeckou akci. Pro
zhmotnění tohoto tvrzení – při pohledu na termínovku
na jednom „běžeckém“ webu na rok 2015, jsem
napočítal úctyhodných 1450 běžeckých akcí,
přičemž každá akce nabízí volbu mezi různými
délkami tratí. Přes 200 akcí z uvedeného počtu
nabízí tratě s délkami 20 a více kilometrů, a ty
nejdelší z nich lámou hranici 120 km. To
samozřejmě není vzdálenost, kterou si běžně
vybírají běžečtí začátečníci. Těm stačí jako
překonatelná meta nejrozšířenější 10 kilometrová
trasa. A s časem do hodiny v cíli… Onu běho-mánii dobře sledují i výrobci všeho
možného co s běháním nějak souvisí. Svou velkou
oblibu si poměrně rychle našly běžecké hodinky neboli
sporttestery s GPS měřením nejen našich zdolaných
kilometrů. Jako další motivaci pak nabízejí tyto
digitální měřiče přenos a zviditelnění našeho
snažení na různé weby a sdílení naběhaných
kilometrů a tras s dalšími „závislými“. A protože Promat se snaží držet krok resp. běh
s rychlou závodní dobou, nemohl chybět zástupce
v dresu s nepřehlédnutelným promatím modrým
logem a červeným plamenem ani na letošních startech (a
samozřejmě i cílech) pražských klání
s mezinárodní účastí. Březnový půlmaraton,
květnový maraton i podvečerní „desítka“ za
krásného babího léta zanechal především příjemné
vzpomínky, když už ne světové časy ohrožující
stupně vítězů afrických borců. Rádi se s Vámi
o tyto vzpomínky tímto podělíme a budiž to třeba
i pro vás poslední motivační kapkou pro
rozšíření běžeckých nadšenců s mottem Kdo
neběhá není Čech!
|
nahoru |
za Promat-team J. Ohanka
|
|
|
 |
|
Tunel Blanka - tepna pod Prahou |
 Jako Pražan mám radost, protože od soboty 19. 9. 2015 od
14:39 byla otevřena, v posledních letech
nejdiskutovanější stavba v České republice,
tunelový komplex Blanka. Jedná se o soustavu na sebe navazujících tunelů
(Brusnice, Dejvice a Královská obora) s celkovou
délkou tunelových těles 5,5 km, držící prvenství
nejdelšího městského tunelu v Evropě. Svými
parametry se řadí k nejmodernějším a
nejbezpečnějším stavbám tohoto typu na světě. Podle výpočtů a předpokladů je hlavním cílem Blanky
přemístit denně z ulic Prahy do jejího podzemí
kolem 70 tisíc automobilů, které se budou pohybovat 70-ti
kilometrovou rychlostí…. Osobně jsem přesvědčen, že otevření tunelového
komplexu pozitivně ovlivní dopravu v metropoli. Bylo
by asi ukvapené dělat konečné závěry nyní, na
počátku fungování této stavby a defi nitivně hodnotit
v jakých místech metropole dojde k poklesu, či
nárůstu dopravy. V těchto prvních dnech mnoho řidičů Blankou
projede právě proto, aby se mohli podívat, jak moderní
tunelový komplex v reálném stavu vypadá, kolik má
nájezdů, výjezdů a jak je vše dispozičně
uspořádáno. Spousta lidí mi říká, že si již porovnali čas a
délku své trasy při cestě do práce a zpět, jak tunelem
a tak i po jejich původní trase. Zatím je skóre
takové, že ve většině případů je vítězem na
celé čáře právě Blanka. I když nyní má
cestování tunelem dobře „našlápnuto“, tak ty pravé
výsledky, budou známé až delší čas. Věřím, že tato unikátní stavba rychle a bez problémů
zapadne do soustavy celého městského okruhu v Praze
a zajistí nám tak rychlé, úspornější a
bezpečnější cestování do našich cílových
destinací. Pro celý tunelový komplex Blanka se Promat
podílel řešením a dodávkou: - nasávacích zákrytů zařízení odvodu kouře a tepla
z prostoru jednotlivých tunelových trub - požárního těsnění instalací a spár, umístěného
na hranicích požárních úseků především
technologického zázemí Blanky - dalších prvků pasivní požární ochrany staveb.
|
nahoru |
za Promat-team P. Kejklíček
|
|
|
 |
|
Aktuální sortiment |
 Nádherné slunné léto už pomalu ustupuje sychravému
počasí blížícího se podzimu. Ranní teploty, po
chladné noci, hlásají jen několik stupňů nad nulou. A
náš pohled se zálibně upírá na malá kamínka, krb či
kachlová kamna, jenž nám v zimních měsících
přináší tolik radosti a příjemných chvil. Údržba
komínu a revize se pomalu stávají samozřejmostí, ale
i vlastní kamna potřebují naší péči. Promat již několik let dodá- vá krbařské šňůry pod
názvem PROMAGLAF® KS všech mož- ných
průměrů (od 4 – 25 mm), průřezů a barev. Pro jejich
přichycení pak lepidlo Promat K-84 v praktickém
balení injekční stří- kačky 23 g. S pozdravem Promat – ani zima nám nedá mat !!
|
nahoru |
za Promat-team P. Dvořák
|
|
|
 |
|
Z promatí kuchyně: Bezinkový likér |
„Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni“,
říkávala moje babička, když jsme s ní chodili
sbírat černý bez. Sbírat bez nás jako děti moc
nebavilo, ale vidina sladkého bezinkového likéru pro nás
byla dostatečnou motivací. A nad tím, že je tam trocha
alkoholu, všichni přimhouřili oko… Je tu podzim a bezinkový likér posílí naši imunitu víc
než očkování proti chřipce. Soupis pozitivních
účinků na lidský organismus je téměř nekonečný. A zde je recept: nasbírejte si 2 litry zralých bobulí a
povařte je půl hodiny ve 2 litrech vody. Potom
přidejte 1,5 kg cukru, 2 špetky skořice, vanilkový cukr,
3-4 hvězdičky badyánu a vše znovu povařte ½ hodiny.
Vše necháme přes plátýnko odkapat a do studené
šťávy vlijeme 0,5 l rumu a 4 lžíce hodně silné kávy
(turka). Rozlijeme do lahví a skladujeme v lednici. Doporučené dávkování je 1 štamprlička na lačný
žaludek každé ráno (řidiči raději večer před
spaním….)
|
nahoru |
za Promat-team M. Skotnicka
|
|
|
 |
|
Kralovický MTB Maraton |
 Poslední srpnovou sobotu se konal již 12. ročník SPOKE
MTB Maratonu v malém městečku Severního Plzeňska -
v Kralovicích. Tato tradice poslední srpnové soboty
se stala za 12 let svátkem téměř každého cyklisty
z blízkého i vzdálenějšího okolí. Já sám
jsem se zúčastnil 11 ročníků (jeden jsem musel vynechat
kvůli tréninkové kolizi při přípravě na 7. ročník
tehdy nazvaný „Kralovická šlapka“). Závod za ta léta pořádání získal profesionálnější
ráz. Přibylo sponzorů, profesionálnějších jezdců,
hodnotnějších cen, novějších typů kol, dravosti mezi
soupeři, ale pořád zůstalo jediné, a to trasy, které
vedou krásnými přírodními i architektonickými
skvosty našeho regionu. Závodník při své cestě (záleží na trase, kterou si
zvolí) projede malebným údolím řeky Střely a
Mladotického potoka, podívá se do Pekla a přes Šebí-
kov směrem na Plasy až k nejmenšímu městu
ve Střední Evropě Rabštejnu nad Sřelou, jede kolem
barokních skvostů - Mariánská Týnice, Plasy a
Manětín, aby u přírodního útvaru - Mladotického
jezera, téměř vypustil duši při stoupání do
Potvorovské hory. Je to krása a pokud Vás ještě na
startu hecuje Jakub Kohák - herec, režisér a sportovec
v jedné osobě, jak je vidět v příspěvku, pak
není nic jednoduššího, než se zaregistrovat
v posledním srpnovém týdnu roku 2016 na 13. ročník
Kralovického MTB Maratonu. www.spokemaraton.cz/aktualne/
|
nahoru |
za Promat-team P. Babor
|
|
|
 |
|
Balkán trochu jinak |
 Poslední dobou máme Balkánský poloostrov a země
bývalé Jugoslávie spojené s jinými tématy než
s dovolenou. Ale mně se vždy po dovolené stýská po
mořských specialitách a pljeskavici. A i tyto
dobroty – za rozumnou cenu – lze najít v ČR, a to
i v Praze. Doporučuji Vaší pozornosti restauraci Jelica - www.jelica.cz - sídlící na pražském
Zlíchově. Dům je zvenku nevábný, ale uvnitř je to
typická balkánská restaurace. Majitel je zaměřen
i na raw food, ale nebojte, normální pljeskavici
dělá asi nejlépe v Praze. Tak dobrou chuť!
|
nahoru |
za Promat-team L. Zajíc
|
|
|
 |
Promat s.r.o. V. P. Čkalova 22/784 160 00 Praha 6 - Bubeneč |
tel.: +420 233 334 806 fax: +420 233 333 576 skype: promat.praha |
GSM: 605 PROMAT 605 PROMAT 605 PROMAT |
promat@promatpraha.cz www.promatpraha.cz |
|
PDF verzi bulletinu můžete stáhnout
zde