Číslo 45

(březen 2017)

Vážený a milý Promačtenáři,

světem a médií sice otřásají stále až strach nahánějící zprávy související s násilím, z našeho politického zákulisí také nepřicházejí zrovna informace k pobavení, ale nezapomínejme, že příjemná a optimistická témata nejsou pro média (resp. jejich sponzory – čtenáře) až tak zajímavá. Ta si musíme tedy připomínat sami. Rádi bychom Vám k tomu pomohli přicházejícím dalším číslem pravidelného čtvrtletníku ProČas®.

Číslo 45 Vám přinese především technické informace, z nichž vybíráme zejména článek o digitálním – webovém – publikování nového katalogu z divize Požární bezpečnosti staveb, s podtitulem 5. vydání. Tak jako v každém vydání, i v tomto najdete řadu novinek a úprav, několik nových technických řešení v oblasti požární bezpečnosti staveb, stejně jako nových materiálů. Důraz v nových i obnovených konstrukcích je stále kladen na soulad s platnými normami, stejně jako na jednoduchost, účinnost a zároveň realizovatelnost těchto konstrukcí v praxi.

S výše uvedeným souvisí pozvánka na pražské a zejména olomoucké školení Kontrolní technik požárně bezpečnostních zařízení konstrukcí Promat, publikované v sekci Kalendář. V něm dále najdete řadu informací o konání dalších konferencí, seminářů a výstav týkajících se oboru a pořádané během jarního období.

O velmi úzké spolupráci Promatu s firmou Siniat jsme již informovali minule, dnes bychom rádi představili jednu ze společných realizací obou firem, Obchodní galerii v Písku.

Z lidového motta „ženy, víno, zpěv“ ponecháme jen víno, přidáme kávu, jídlo a doplníme jachtění, a máme zase naplněné další číslo, samozřejmě s jarním nádechem. A abychom nevyšli ze cviku – budiž Vám k dobré jarní atmosféře nápomocen i náš Váš čtvrtletník ProČas® !

Úvodník v audio podobě na odkaze zde.

Promat s.r.o.

 
 
 
Obsah
 
01   Letem českým jarním světem (Moravu a Slezsko samozřejmě nevyjímaje).
 
02   Promat & Siniat v Písku
 
03   Promat pozitivně
 
04   Z Promatího kalendáře
 
05   Doporučujeme
 
06   Zimní příprava Flying Dutchman 2017 CZE 11
 
07   Katalog PBS, 5. vydání
 
08   Káva Julius Meinl
 
09   Ušelo
 
10   Novinky - Promat na youtube
 
 

Letem českým jarním světem (Moravu a Slezsko samozřejmě nevyjímaje).

Jaro je tu, dny se prodlužují a projasňují, tudíž se nabízí vystrčit alespoň společensky přijatelné části těla na slunce a obarvit naše stále ještě zimní bledé tváře. Příroda je tedy v pohybu, ale co naše české společenství? Nutno konstatovat, že pro nás, milovníky pokroku, není prozatím naše zemička výkladní skříní civilizace, ale připomíná spíše „malý“ český rybníček s poněkud zahnívající vodou. V tomto netransparentním prostředí se lid podstatně lépe ohlupuje a olupuje, zejména díky přebytku pochybných existencí, okupujících veřejný prostor. Soudě z prvních záblesků nadcházející kampaně před podzimními parlamentními volbami to na žádnou změnu k lepšímu zatím příliš nevypadá. Situace by se snad dala glosovat trefnou „hláškou“ z „cimrmanovské“ divadelní hry Hospoda na Mýtince, kde Ladislav Smoljak (v roli Kulhánka, vězně č. 21) pronese památnou větu popisující pobyt ve vězení: „Jenom na Štědrý den nám vždycky přinesli jablko a na Štěpána, podle vězeňského řádu, jsme ho zase museli vrátit“.

Samozřejmě, nejsme již naštěstí ve vězení. Hraniční zátarasy a elektrické ploty, kterými jsme byli odděleni od civilizovanějšího, a svobodnějšího světa jsou nechvalně známou minulostí. Jinak ale, soudě dle průzkumů veřejného mínění, máme mezi sebou stále hodně skokanů na „socialistický“ špek, kteří věří, že jejich šťastnou budoucnost zaručí námi všemi „královsky placení“ přerozdělovači daní a co hůře jim podobní „bonmotáři“ a asijští nadbíhači. Realita posledních let je samozřejmě daleko prozaičtější. Co jedna vláda někomu dala, jinému zase vzala, a něco z toho si vždy „odklonila“ do nenávratna. Vzhledem k tomu, že je letos před volbami, možná nějaké to „jablko“ na chvíli dostaneme. Jeho následný zpětný odběr je však po „cimrmanovsku“ zaručen a zcela určitě dříve než na Štěpána! Hromádka je totiž, dle zákona o zachování hmoty, stále jenom jedna a přehazováním hromady z jedné strany na druhou, jak známo, „zlato nevznikne“. A světlé zítřky, kde, kdy a kým nám budou slíbeny příště? Hmotné statky je třeba především vytvořit a následně tvrdě bránit před politickými a jinými nenechavci. Dejme tedy slovo mladým, nekariérním politikům a těm nemnoha neotřelým, ale čestným nováčkům, kterým nejde pouze o „přihazování“ do vlastního „čapího hnízda“ nebo svých tzv. socialistických partají. Naděje umírá poslední! Třeba to letos vyjde a na chvíli zase vyhrají síly pokroku! Bylo by to dobré, protože těch exulantských vln, kdy nám „síly pokroku a inteligence“ významně ubyly, máme za sebou v naší nedávné národní historii již hodně a další by nás do zářné budoucnosti určitě neposlaly. Firma Promat vám přeje nejenom příjemné jaro, ale především hodně zdraví a úspěchů ve vašem osobním i profesním podnikání. Poděkování za výbornou spolupráci samozřejmě rovněž nemůžeme vynechat. P. S. A kdyby snad někomu Cimrman nestačil, nechť vzpomene na slavnou pohádku o pyšné princezně a slovo dané z hradu, které bychom ovšem museli aktuálně parafrázovat: “Odvolávám, co jsem slíbil a nařizuji vyšší daně a zpívat se taky nesmí,….!“


nahoru

za Promat-tým M. Přibyl
 
 

ProFór, dnes s podtitulkem: „Jeden svižný ranní“

Ráno: “Drahý vstávej, už jede autobus!“ „A copak ležím na cestě?“.


nahoru

 
 

Promat & Siniat v Písku

Nová Obchodní galerie v Písku se realizovala za účasti Promat & Siniat. Promat se ujal stavebních a dilatačních spár a SINIAT dodal systém požárních a nepožárních stěn. Obchodní galerie je sice pouze jednopodlažní objekt, ale jednotlivé prodejní plochy bylo třeba oddělit stěnami. Dělící stěny ze sádrokartonových desek systému Siniat prováděla montážní firma Sádrokartony Vacikar s.r.o. z Hluboké nad Vltavou. Některé stěny plní i protipožární funkci a to včetně detailů napojení na střešní plášť nebo železobetonové nosníky. Tyto dilatační a stavební spáry musí plnit stejnou požární odolnost jako navazující konstrukce např. EI 30. Zde do stavby vstoupil Promat a doplnil konstrukce protipožárním systémovým těsněním. Stavební spáru pomocí minerální vaty a stěrky PROMASTOP®– CC a spáry s dilatací stěrkou PROMASEAL®-A spray, také na minerální vatě. Obchodní Galerie bude otvírat co nevidět, tak ať nám Všem dobře slouží.


nahoru

za Promat-tým J. Chmelař a za Siniat P. Bendák
 
 

Promat pozitivně

Po dlouhé a nepříjemné zimě konečně přichází dlouho očekávané jaro. Jaro mám ze všech ročních období nejraději. Právě kvůli tomu, že na jaře konečně začíná nový život. Všechno rozmrzá, kvete a barví se. Rána nejsou tak chladná a pochmurná. Slunce vychází den po dni dřív a místo tmy nás probouzí zpěv ptáků. Šedá začíná ustupovat barvám jara, které se ukazují v podobě prvních květů.

Jaro je pro mě nejkrásnější roční období a přeji i Vám, aby bylo plné optimismu a radosti.


nahoru

za Promat-tým P. Huml
 
 

Z Promatího kalendáře

• 30. – 31. 3. Hutní konference: Oceláři (teorie a praxe výroby a zpracování oceli), Hotel Energetic, Rožnov pod Radhoštěm, pořádaná společností Tanger s.r.o., zaměřená na prezentaci nejnovějších poznatků z oborů metalurgie oceli a slévárenství. Více informací je k dispozici na www.ocelari.cz.

• 30. 3. v Plzni, 5. dubna v Českých Budějovicích, 20. 4.3. 5. v Brně, 11. 5. v Praze, 16. 5. v Liberci, 24. 5. v Ostravě a 25. 5. v Olomouci pořádá společnost LPE s.r.o. Brno seminář ROZVÁDĚČE 2017 – Požadavky na výrobu a montáž – www.lpe.cz.

• 26. 4. bude společnost AXIS ve spolupráci s PKPO pořádat seminář s názvem „Požární řešení – instalační šachty, vertikální komunikace, komíny“. Tato akce se uskuteční v Praze 7, Argentinská 38. Více informací na www. studioaxis.cz.

• 26. - 28. 4. se konají jubilejní 50. Nové TRENDY v oblasti PO, BOZP a OŽP pořá- -dané vzdělávacím střediskem Ivana Kubičková – T.E.P. http://www.tep-kubickova.cz.

• 20. 4. v hotelu HESPERIA v Olomouci (volná místa k dispozici) a

• 18. 5. a 8. 6. v hotelu ALWYN v Praze 8 (termíny jsou již obsazeny) se budou konat speciální školení s názvem „Kontrolní technik požárně bezpečnostních zařízení (PBZ) konstrukcí Promat“ podle vyhlášky Ministerstva vnitra č. 246/2001 Sb. ve znění pozdějších předpisů (vyhl. 221/2014 Sb.). Účast je hodnocena jedním bodem ČKAIT. Více informací na www.kontrolnitechnik.cz.

• 30. 5. – 1. 6. Mezinárodní žárotechnická konference: REFRA PRAGUE 2017, Novotného lávka 5, Praha 1 pořádaná Silikátovou společností ČR, zaměřená na prezentaci nejnovějších poznatků z oborů žárovzdorných a vysokoteplotních materiálů, vysokoteplotních technologií, energetických přeměn, apod. Více informací je k dispozici na www.silikaty.cz nebo www.silikaweb.cz. Simultánní překlad CZ/AJ bude samozřejmě k dispozici. Tip: Pokud chcete využít nižšího vložného, vyplňte přihlašovací on-line formulář do 13.4.

• 3. - 7. 7. bude z důvodu celozávodní dovolené v provozovně Lovčice uzavřen i výdejní sklad zboží.


nahoru

Za Promat-tým P. Kejklíček, J. Ohanka, M. Přibyl a V. Stanke]
 
 

Doporučujeme

Hibernal, zkratka Hi, bílé víno s přívlastkem pozdní sběr, polosuché, ročník 2015, vinařská obec Bzenec, Víno Mikulov

Barva: zlatavá.

Vůně: svěží, s jemným aroma čerstvého ananasu, citrusů a špetkou vanilky.

Chuť: jemná, harmonická, s nádechem tropického ovoce a grepů. Zajímavostí je velmi příjemná, nicméně, extraktivní vůně vanilky, kterou si můžeme vychutnat krátce po nalití vína. Doporučujeme u nového doušku vždy vyzkoušet!

Stolování: Stolování: Touto odrůdou lze výborně doprovodit zejména rybí pokrmy. Lze tedy podávat například k mořskému vlku, uzenému pstruhu nebo rybím paštikám. Jinak se hodí především k drůbeži nebo telecímu v přírodních úpravách, tj. bez omáček či dokonce výrazných sýrových přelivů.

Speciální tip: Zkuste k mrkvovému či limetkovému dortu!

Osobní dojem: Svěží vínko, které ocení zejména příznivci jemných vůní. Pravdou je, že pokud nejste příznivcem výraznějších citrusových aromat, je pro vás tato lahvinka vhodným tipem. V každém případě se nebojte párovat s nějakým vhodným pokrmem. Degustovaná odrůda má totiž 13 % alkoholu, takže dobré trávení podporuje více než znamenitě.

Důležité upozornění ke konzumaci: Jako u všech přírodních bílých vín, která jsou mladá a mají tedy plný buket, doporučuji pít po menších doušcích a pravidelně dolévat. Vězte, že opuštěný doušek ve sklenici by nám naši nepřítomnost vrátil i s úroky. Vhodný teplotní interval pro podávání je i zde 12 - 14 °C.


nahoru

za Promat-degustační-tým M. Přibyl
 
 

Zimní příprava Flying Dutchman 2017 CZE 11

V průběhu zimní části sezóny 2016/2017 se posádka Flying dutchman CZE 11 Petr Storch/ Tomáš Palkovský zaměřila na fyzickou přípravu a doladění detailů na lodi. Po uplynulé sezóně bylo co ladit. V závěru loňského roku jsme se účastnili několika náročných regat a loď potřebovala mnoho oprav. Došlo i na úpravy spojené se zrychlením lodí a jízdními vlastnostmi. Upravovaly se kladky, aby bylo jejich ovládání hladší, měnily se provazy za pevnější, lehčí a tenčí, doplňovala takeláž o nové prvky pro zlepšení výkonu. Stejně tak jako každoročně došlo na obměnu plachet díky přispění sponzorů. Loď dostala nový povrch a ještě je potřeba vše vybrousit a vyleštit pro co získání co nejlepšího hydrodynamického proudění. Díky přispění společnosti Promat vstupujeme do závodů v roce 2017 s velkými ambicemi a to i díky výkonnosti v sezóně 2016, kde posádka lodi CZE11 obsadila 9 - 10 místo v absolutním pořadí Českého svazu jachtingu. Sezóna 2017 začíná pěkně zostra a hned do první poloviny jsou situovány čtyři velké závody. Vše začíná již za několik dní první regatou Eurocupu v Hannoveru na vodní ploše Steinhude, následně se o měsíc později koná mistrovství Rakouska na Vídeňských jezerech. I z tohoto důvodu je plánována první příprava na vodě již na apríla a pak v rychlém tempu trénink střídaný závody. Ani si neoddychneme a je tu další závod Eurocupu na Mnichovském Amersee (rovněž prestižní závod s hojnou účastí) a konečně i první český pohárový závod na Nechranické přehradě. Po skončení prvního bloku závodů je 14 dní přestávky a vše pokračuje. Ale to už jsme v červnu a do té doby doufáme v co nejlepší umístění. Držte nám palce, ať jedeme jako by nám za patami hořelo.


nahoru

pro Promat-tým Tomáš Palkovský
 
 

Katalog PBS, 5. vydání

Moc mě potěšilo zjištění, potvrzené nejedním naším klientem, že když si projektant či montážník neví rady s řešením, sáhne po našem katalogu. Pro mnohé z vás se to stalo už jakousi rutinou, deklarující rčení „Zvyk je železná košile“. Ale aby nedošlo k zásadní chybě či fatálnímu omylu, je třeba myslet i na jiné rčení „Změna je život“. A k té změně dochází v současné době i v našem katalogu. Ačkoliv jednotlivé změny v novém, již pátém vydání katalogu Požární bezpečnost staveb dle EN, zapracováváme průběžně, považujeme za nutné Vás o nich informovat dřív, než dojde k samotnému vytištění katalogu. Na stránkách http://www.promatpraha.cz/cs-cz/ressources/downloads najdete aktuální (ne však konečnou) verzi katalogu PBS. Bystrému oku neujde, že například v kapitole 3 jsou pro obklad ocelových konstrukcí nově uvedeny požárně ochranné stavební desky PROMATECT®-200, či nástřiky PROMASPRAY®. Nástřiky se objevují rovněž v kapitole 4, která pojednává o ochraně betonových konstrukcí, v kapitole 6 pojednávající o ochraně dřevěných trámových stropů a kapitole 7, která řeší stropy a střechy z trapézových plechů. Chyběl-li někomu v našem katalogu pochozí poklop, napravili jsme to a je zařazen v kapitole 4. V neposlední řadě stojí za zmínku i katalogové listy revizních dvířek Promat®, typ SP v kapitole 8, kde jsme u jednokřídlého provedení odzkoušeli rozměr až 1250 x 2500 mm a u dvoukřídlého provedení neuvěřitelných 2400 x 3000 mm. Za samostatnou zmínku pak stojí kapitoly 9 (spáry), 13 (prostupy potrubí) a 15 (prostupy kabelů), ve kterých je změn nejvíce. V současné době máme většinu systémů požárních ucpávek a přepážek pro potrubí a kabely přezkoušené a nově klasifikované. S tím souvisejí změny v jednotlivých katalog. listech, které v současné době provádíme. Je proto nutné sledovat změny na našich webových stránkách, především v následujících cca 2 měsí- cích, během kterých průběžně jednotlivé katalogové listy vyměníme. Následně dojde k vytištění pátého vydání katalogu, o čemž vás ještě budeme informovat. Projevíte-li zájem o dodání katalogu, rádi vám ho zašleme, nebo prostřednictvím regionálních obchodně-technických zástupců osobně i doručíme.

Kontakt na http://web.promatpraha.cz/kontakty/prodejci-promat-pbs .


nahoru

za Promat-tým E. Janek
 
 

Káva Julius Meinl

Základy známé gastronomické značky Julius Meinl vytvořila káva. Na začátku stál rodák z českých Kralic – Julius Meinl, který v roce 1862 získal v hlavním městě Rakouského císařství - Vídni – povolení k otevření obchodu s kávou, čajem a rýží. O pár let později jeho syn, Julius Meinl II, začal kávu pražit podle své vlastní metody a káva se stává od té doby vyhlášenou a nejlepší v Rakousku-Uhersku. V oblasti kávy a čaje byla značka vždy velmi úspěšná a na začátku dvacátého století byla největším vývozcem těchto komodit z Rakouska–Uherska do okolních evropských států. V roce 1950 otevřel Julius Meinl ve Vídni obchod s luxusními potravinami, který neodmyslitelně dodnes k Vídni patří. Firma expandovala i do zámoří a v roce 2002 v USA otevřela několik kaváren a podobný krok učinila i v roce 2013, a to v Austrálii. Na našem trhu si značku pamatujeme jako potravinový řetězec z let 1994 – 2005. Potom krátce – 11 měsíců - se pokusil Julius Meinl vrátiti v roce 2013 do Čech a otevřel v centru Prahy obchod s výběrovými potravinami. Leč zákazníky vídeňského typu se nepodařilo najít.

Ale vraťme se ke kávě, která patřila a patří mezi špičkové světové produkty a kterou můžete ochutnat v kavárnách, a nebo si ji můžete koupit domů nebo do firmy. V našem výběru zůstaneme věrni typu espresso.

BAR SPECIALE - prvotřídní směs kávy Arabika a Robusta. Jemné tmavé italské pražení dodává kávě jemnou ořechovou cremu. Chuť kávy je intenzivní, vyvážená a jemná.

CAFFE DEL MORO - středně pražená tmavá káva s výraznou chutí vyrobená z premiových zrn kávy Arabika, jemná, plná vyvážená chut pro přípravu espressa.

POESIA - výjimečná směs z pečlivě vybíraných Arabik zrn z oblastí Brazílie, Střední Ameriky a východní Afriky obohacena o Robustu z Indie. Káva se vyznačuje chutí oříšků, vanilky a ovoce. Krásná hustá pěna je doprovázena intenzivní vůní.

CREMA ESPRESSO - Pražená zrnková káva. Její chuť je vyvážená lahodná bez stop hořkosti a kyselosti.

TRIESTE - Jemné espresso z Terstu. Vyrobeno z nejkvalitnějších zrn Arabiky a precizně vybíraných zrn Robusty, Je ideální kávou pro milovníky espressa. Jedinečné jemně čokoládové aroma. Pěna ořechovohnědá, dlouho trvající.

Tentokrát mám favority dva – kávu POESIA a TRIESTE, obě jsou vynikající a doporučuji k ochutnání. Zdroj: www.vitcafe.cz, www.marketing.cz


nahoru

za Promat-tým L. Fleischer
 
 

Ušelo

Dnešní příspěvek je spíš připomínkou dávno zapomenutých tradic našich předků než receptem samotným. Zapátrala jsem po staročeských velikonočních receptech a našla jsem jeden, který mě zaujal hned svým názvem. Nikdy jsem o něm neslyšela. Jedná se oušelo, někdy také úšelo. Je považován za starodávný, magický pokrm, který se připravoval při slavnostech jara. Jeho konzumace prý lidem zajišťovala životní sílu, zdraví a ochranu před úrazy. Dají se dohledat 2 druhy receptů, jeden je na hutnou kaši z obilovin, postupně doplňovanou bylinami a máslem. Druhý recept pod tímto názvem je polévka. Aby tento rituální pokrm dostál svému, zpravidla se připravoval po tři dny, první den se připravila nemastná postní polévka z kysaného zelí s krupkami či vločkami. Takto se jedla poprvé. Poté se do ní druhý den přidávala už na tuku opečená cibule a kořenová zelenina a první jarní bylinky včetně kopřiv. To byl v podstatě druhý stupeň vaření a v závěrečné fázi na 3. den, polévku doplnily vejce, smetana, tvaroh popřípadě i uzené maso nebo rozškvařený špek.

Asi nejsme schopni obsáhnout její rituální význam, ale proč si to nevyzkoušet, po 3 dny máme v podstatě každý den jinou polévkou a myslím, že fantazii v přípravě meze klást nebudu. Přeji příjemné velikonoční svátky a pěkné jarní počasí.


nahoru

za Promat-tým M. Skotnicka
 
 

Novinky - Promat na youtube

V nedávné době jsme pro vás připravili první videa související s naší firmou. Video můžete shlédnout na https://youtu.be/KEdXepD1DVU. Další videa z naší kolekce najdete na youtube kanálu Promat Czech, na adrese https://www.youtube.com/channel/UCJ1WYDr10l_PyI1DBdSS6Gw.


nahoru

za Promat-tým J. Ohanka
 
Promat s.r.o.
V. P. Čkalova 22/784
160 00 Praha 6 - Bubeneč
tel.: +420 233 334 806
fax: +420 233 333 576
skype: promat.praha
GSM: 605 PROMAT
605 PROMAT
605 PROMAT
promat@promatpraha.cz
www.promatpraha.cz