ProČas 65

31.03.2022

Vážený a milý Promačtenáři,

nejen tímto číslem bychom chtěli za celou redakci vyjádřit naši podporu a postoj k situaci, které si asi nelze nevšimnout…

Úvodník v audio podobě na odkaze zde.

 
 
 
Obsah

01   Krásné jarní dny na pozadí zániku jedné říše a (doufejme) probuzení druhé
02   Promat pozitivně
03   Doporučujeme
04   Změna adresy
05   Střípky z PKPO
06   Business Park Brno III. etapa
07   Káva APE
08   Slosování soutěže z ProČas 64!
09   Jaro = čas na přezutí pneumatik
10   Akvizice s URSA
11   Jednoduchý zelný salát
12   Výtečné stařené maso
13   Novinky
14   Z Promatího kalendáře


   

Krásné jarní dny na pozadí zániku jedné říše a (doufejme) probuzení druhé

Loňský jarní start byl ve znamení boje s C-virusem. Letos tato sága ustupuje do pozadí, neb se na východ od nás bohužel děje něco ještě závažnějšího a historicky přelomového. Sledujeme totiž zánik jedné říše. Zatímco se vyspělejší část světa bolestivě a značně pomalu posunuje vpřed, jeden náš vzdálený soused se rozhodl v bolestech posunout v historii vzad. Nikdo moc nechápe, co jej k tomu vede, zda je to ruská touha po nezamrzajícím moři či jen říše přeskočila vývojová stadia a přehoupla se z feudalismu do socialismu. Kde se vzal, tu se vzal, abychom použili známý slogan z jedné Werichovy protiválečné písně, jeden šílený „středověký blázen“, oblečený jako současník, se za použití ničivých technologií rozhodl realizovat svoje chorobné sny o architektuře Evropy. I když se zdá, že naštěstí nebude úspěšný, hrůzné válečné události sáhly hluboce do svědomí vyspělejší části světa, do které snad přes mnohá a rozšafná rozhlížení se v minulosti, patříme. Už jsme opět ustupovali, dělali jsme, že nevidíme a s diktátorem vesele obchodovali. Výsledek se bohužel, jako již mnohokrát v historii, brzy dostavil. Přejme si tedy, aby z těch všech válečných hrůz vyplynulo co nejvíce změn v tom, jak budeme rozvíjet naši energetiku, jak se postavíme k výrobám strategickým i nestrategickým, případně jestli místo invazivních a nejedlých žlutých nesmyslů budeme konečně na našich polích pěstovat obilí a vrátíme se k potravinové soběstačnosti apod.

To všechno doufejme přijde. Ale do té doby musíme pomáhat, seč nám síly stačí, aby se P – diktátor co nejdříve propadl tam, kam patří, na smetiště dějin. A Krym bude opět mít vodu z Dněpru, v Evropě bude konkurenční prostředí pro dodávky ropy a plynu a my se nebudeme muset učit zeměpis jinak, o rozborce a sborce samopalu ani nemluvě.

Firma Promat vám přeje do prozatím krásných jarních dní co nejvíce sil, zemědělcům potřebný déšť, vinařům absenci ranních mrazíků a k tomu jako vždy nutnou porci zdraví a štěstí, protože s těmito dvěma základními atributy v zádech se účinek našich sil zúročí nejlépe. Poděkování za úspěšnou spolupráci v těchto nelehkých časech a za vaši neutuchající přízeň samozřejmě připojujeme.


nahoru

za Promat-tým M. Přibyl a L. Zajíc
 
   

Promat pozitivně

V noci sice ještě mrzne a na horách je ještě sníh, ale jaro je tady. Před zahájením zahrádkářských prací a turistickou sezónou doporučuji zabojovat s jarní únavou krátkým pobytem v lázních.

Pro intenzivní odpočinek jsou nejlepší termální koupele, když se do teplé minerální vody můžete naložit na celý den. Dva dny stačí. Uplynulý víkend jsme strávili v lázních Rajecké Teplice poblíž Žiliny. Řada antických a empírových prvků v lázních a přilehlém hotelu je poněkud bizarní a připomíná mi Lednicko-valtický areál. Lázně ale především nabízejí široký výběr z venkovních a vnitřních bazénů s různě teplou minerální vodou a z několika saun.

Všechny atrakce ani nestihnete za dva dny vyzkoušet. Minerální voda také zlepšuje chuť k jídlu, což je ve spojení s vyhlášenou kuchyní hotelu Aphrodite nebezpečná kombinace, ale to se můžete přesvědčit sami.

A pokud jsou pro vás Rajecké Teplice daleko, tak si najděte nějaké lázně nebo termální koupele poblíž vašeho bydliště. V České republice máme proslavený lázeňský trojúhelník a více či méně známé lázně jsou v každém kraji. Užijte si jaro!


nahoru

za Promat-tým P. Škarabela
 
   

Doporučujeme

Manieri, Nero di Troia Puglia, IGT, víno červené suché, ročník 2019, Itálie, Puglia.

Barva: světlejší rubínová.

Vůně: příjemná, ovocná s nenápadnými tóny lesního ovoce, zejména ostružin a borůvek, cítit je i exotické koření (kardamom).

Chuť: ovocná, lehce pikantní (pepř), stopy zralých malin, višní, borůvek a klikvy, s příjemně nasládlou kořeněnou dochutí (vanilka) a tóny hořké čokolády.

Stolování: Degustované víno má díky své mnohoznačnosti široké gastronomické využití. S vínem můžeme odstartovat masité předkrmy (klobásky, sušená šunka, salámy). Nicméně, hodí se i k široké škále hlavních masitých pokrmů (telecí, jehněčí, krůtí a zvěřina). Obzvláště dobře se bude párovat s kořeněnými omáčkami (kančí se šípkovou). Vhodná je i kombinace s vybranými moučníky, zvýrazněnými např. skořicí (švestkový cheesecake).

Osobní dojem: Toto víno pochází ze známé oblasti „italského podpatku“. Není sice tak legendární jako např. Primitivo, ale i tak patří mezi velmi známé lokální odrůdy s nezaměnitelným charakterem. Nicméně, není třeba se obávat těžkého jižního charakteru. Víno je velmi pitelné, plné a zároveň vyvážené. Taniny jsou nevýrazné a při převalování vína v ústech si hravě představíte odraz krásné slunečné a teplé krajiny jižní Itálie.

Důležité upozornění ke konzumaci: Víno má na zadní etiketě praktickou legendu, která Vám usnadní rozhodnutí, jak s vínem nejlépe nakládat. Pije se výborně zejména v kombinaci s lehčím masitým jídlem, takže při koupi zvažte, zda Vám jedna láhev bude opravdu stačit! Víno je sice relativně mladé, takže striktní podávání v karafě není nutné. Na druhou stranu, pokud jej ponecháte před konzumací vydýchat, určitě neuděláte chybu. V každém případě se dobře nalaďte a pohodlně usaďte, protože jedině tak splynete s poklidným a přátelským charakterem tohoto pohodového středomořského vína.

martin.vosmera@wineclub.cz


nahoru

za Promat-degustační-tým M. Přibyl
 
   

Změna adresy

Dámy a pánové, na vědomost se dává, že naše firma změnila své sídlo, jakožto i umístění kanceláře. Nově nás od dubna najdete na adrese Evropská 11, Praha 6. Vše ostatní zůstává nezměněno.

Evropská 2758/11 (Address) • Mapy.cz


nahoru

za Promat-tým L. Zajíc
 
   

Střípky z PKPO

Oborová koordinační rada HK ČR schválila vytvoření Pravidel praxe v požární bezpečnosti staveb, jejichž autorem bude PKPO. Dokument bude určen pro podnikatele v oboru požární ochrany a má sloužit jako návod, jak postupovat při podnikání v souladu s předpisy.

Pravidla praxe v požární ochraně - Profesní Komora Požární Ochrany

Pravidla praxe - Hospodářská komora ČR

Plán tvorby pravidel praxe - Hospodářská komora ČR

Uzávěrka přihlášek do soutěže Zlatý plamen PKPO za rok 2021 v kategoriích Výrobek roku a Akce roku je 15.4.2022. Soutěž je otevřena pro odbornou veřejnost v oboru požární ochrany a mohou se jí zúčastnit i nečlenové PKPO.

Zlatý plamen za rok 2021

PKPO pomáhá uprchlíkům z Ukrajiny zprostředkováním informací v rámci evropské ECEU Fire a ubytováním na cestě do dalších zemí.

PKPO jednoznačně odsuzuje ruskou invazi na Ukrajinu


nahoru

za Promat-tým V. Stanke
 
   

Business Park Brno III. etapa

Brno Business Park je moderní administrativní komplex budov na Londýnském náměstí v Brně. Ve třetí fázi výstavby byla postavena pátá, dvanáctipodlažní budova E. Na této stavbě jsme řešili požadavky na vzduchotechnické potrubí. Z požárně ochranných desek PROMATECT®-L500 lze tato ventilační potrubí ideálním způsobem vyrábět.

Ventilační potrubí bývá požadováno v hodnotách požární odolnosti EI 30 až EI 120. Úspornějším a rychlejším řešením může být výroba samonosných ventilačních potrubí PROMATECT®, kde nízký odpor tření a povrchové vlastnosti odpovídají hodnotám platným pro potrubí z pozinkovaného ocelového plechu.

Díky jednoduchému způsobu zpracování desek PROMATECT® je možné vyrábět ventilační potrubí přímá či různě tvarovaná dle konkrétních konstrukčních požadavků.

https://www.promatpraha.cz/konstrukce/vzduchotechnicka-zarizeni/


nahoru

za Promat-tým M. Dočekal
 
   

Káva APE

Jak bylo avizováno v předešlém vydání ProČasu, budeme se v několika následujících vydáních věnovat českým a slovenským pražírnám. Dnes začínáme se zajímavou pražírnou ze severu Čech – APE pražírna a balírna s.r.o. sídlící v Křížanech v Podještědí. Letos bude slavit 20 let od svého založení.

Pražírna je zajímavá tím, že se specializuje převážně na jednodruhové kávy typu Arabika, kterých má v nabídce už přes dvacet. V sortimentu najdeme také několik espresso směsí a také kávy čistě z Robusty, což se zase tak často nevidí. V následujícím přehledu jsou uvedeni zástupci z každé výše zmíněné skupiny káv.

HONDURAS SHG EP Organic – jednodruhová 100% Arabika, má větší obsah kofeinu, více hořkosti a slabší kyselost. V chuti by měl konzument cítit pečené kaštany, hořký karamel a kakao.

Espresso No.1 – směs z jihoamerických Arabik – 2/3 a Indické Robusty- 1/3. Káva s intenzivní vůní s nádechem ovoce a oříšků, nízká kyselost, bohatá crema – ideální pro ranní espresso.

Indie Monsooned AA – indická Robusta, velmi příjemná káva s bohatou cremou, na chuti sladší, potlačená hořkost a kyselost. V chuti převažují oříškové tóny. Velmi zajímavá káva. Slovo Monsooned v názvu znamená zvláštní způsob skladování kávy, kdo by chtěl vědět více, tak na níže uvedených webových stránkách se dozví podrobnosti.

Je zajímavé, že i malá místní pražírna dokáže nabídnout kávu, která může směle konkurovat zavedeným italským značkám. Ano, chuť člověka je velice subjektivní a každému chutná něco jiného, každopádně produkty této pražírny stojí za vyzkoušení.

Zdroj: vlastní zkušenosti + www.apecafe.cz


nahoru

Promat-tým L. Fleischer
 
   

Slosování soutěže z ProČas 64!

Děkujeme za zaslané odpovědi. Všichni uhodli, že se jedná o stadion Sparta Praha, ale výherce mohl být jen jeden. Gratulujeme panu Ing. Arch. Františkovi Prajerovi. Se jmenovaným jsme se setkali a předali cenu. Ještě jednou patří poděkování všem zúčastněným, jsme rádi, že náš občasník čtete a aktivně se i tímto podílíte na jeho tvorbě.


nahoru

za Promat-tým P. Januš
 
   

Jaro = čas na přezutí pneumatik

Začátkem jara vždy startuje hlavní motoristická sezona a začíná přezouváním automobilů do letních pneumatik. Dnes bych vás chtěl upozornit na několik novinek.

Goodyear Eagle F1 Asymetric 6 – letní pneumatika v rozměrech 17 až 22 palců. Jedná se o špičku mezi pneumatikami pro výkonné automobily a větší sedany. Pro stále oblíbenější třídu SUV připravila firma Pirelli novou verzi letních pneumatik Scorpion a novou celoroční pneumatiku Scorpion All Season SF2. Všeobecně se ví, že celoroční pneumatika je kompromis, ale poslední modely celoročních pneumatik předních značek příjemně překvapují v testech svými výsledky jak zimě, tak v létě. Navíc pro majitele SUV, kteří občas musí opustit asfalt a vydat se do terénu, tyto celoroční pneumatiky poskytují více trakce, a proto mnozí řidiči těchto vozidel volí na zimu klasické zimní a na léto celoroční pneumatiky.


nahoru

za Promat-tým L. Fleischer
 
   

Akvizice s URSA

S příchodem nového roku společnost Etex rozšiřuje své obchodní portfolio akvizicí se společnosti URSA, evropského lídra v oblasti izolačních řešení. Společnost Etex si tímto obchodem zajistila novou platformu pro obchodní růst a zároveň příležitost nadále hrát klíčovou roli při řešení problémů udržitelnosti. Tím, že společnost Etex doplní svou nabídku sádrokartonových desek, vláknocementu, pasivní protipožární ochrany a modulárních systémů o odborné znalosti v oblasti izolací, rozšíří také svou schopnost poskytovat systémy a řešení. www.etexgroup.com


nahoru

za Promat-tým J. Ohanka
 
   

Jednoduchý zelný salát

Pokud budete chtít udělat nějaký rychlý salát, na tenhle najdete suroviny v lednici vždy.

Bude Vám stačit zelí, mrkev a jablko, takže vše, co nám roste tady v Čechách. Lze ho dělat během celého roku, ale nejlepší je z jarního křupavého a šťavnatého zelí.

Zhruba 200 – 300 g zelí nakrájejte na tenoučké proužky, posolte a zakapejte půlkou citronu. K tomu přidejte jednu větší nahrubo nastrouhanou mrkev a jedno oloupané jablko nakrájené na tenké proužky. Pokud v lednici najdete jarní cibulku, nakrájejte ji na kolečka, přidejte pár lžic dobrého oleje a vše promíchejte. Dochuťte ještě případně solí a pepřem a můžete podávat.

A ještě jedna chutná obměna, pokud dáte místo jablka nakrájenou cibuli, přidáte majonézu s trochou sladké smetany a lehce osladíte, máte hnedle výborný salát typu coleslaw.

Přeji dobrou chuť a užívejte jara!


nahoru

za Promat-tým M. Skotnicka
 
   

Výtečné stařené maso

Po dlouhé době jsem se zatoulal do Bistra Kostelní 16, které jsem náhodou objevil před pár lety, když jsme s kolegy dělali Tour de bistrot. Můj kamarád jim dodává víno a celkem o nich básnil. Skutečnost předčila očekávání. Majitelé (česko-brazilský pár věnující se gastronomii již řadu let) jsou v podniku přítomni, kuchyně je senzační a ochutnat některý jejich steak je svatá povinnost každého gastronauta (oblíbený výraz Pavla Maurera). A ještě je tam skvělá obsluha čtoucí Vaše myšlenky… story (kostelni16.cz)

Prostě jděte tam a dejte si „do nosu“!!


nahoru

za Promat-tým L. Zajíc
 
   

Novinky


• NEWS - Realizované projekty https://www.promatpraha.cz/technicke-informace-archiv/2022/


nahoru

za Promat-tým J. Ohanka
 
   

Z Promatího kalendáře

• 6. 4. (Praha 8 - hotel Alwyn) a 19.5. 2022 (Olomouc - hotel Hesperia) se bude konat školení Kontrolní technik požárně bezpečnostních zařízení (PBZ) konstrukcí Promat a Intumex: skoleni.pbz@promatpraha.cz

• 27. – 29. 4. 2022 se koná 56. seminář Nové trendy v oblasti PO, BOZP a OŽP
www.tep-kubickova.cz

• 5. - 6. 5. 2022 proběhne ve Wellness & Spa hotel Horal, Rožnov pod Radhoštěm, Hutní konference: Oceláři (teorie a praxe výroby a zpracování oceli)
www.ocelari.cz

• 10. 5. 2022 se v Dělnické 12, Praha 7, bude konat seminář Prosklené konstrukce a požární bezpečnost
www.studioaxis.cz

• 11. 5. 2022 proběhne v Hotelu Svornost, Praha 9, Valné shromáždění PKPO
www.komora-po.cz

• 18. – 20. 5. 2022 se na Novotného lávce 5, Praha 1, uskuteční Mezinárodní žárotechnická konference: REFRA PRAGUE 2022
www.silikaty.cz

• 29. - 30. 6. 2022 se koná veletrh Feuer Trutz. Členové PKPO mohou využít společnou expozici
www.komora-po.cz


nahoru

za Promat-tým P. Kejklíček a V. Stanke
 

Evropská 11/2758, Praha 6 E promat.praha@etexgroup.com www.promatpraha.cz
T +420 233 334 806 GSM: 605 PROMAT, 606 PROMAT, 776 PROMAT