ProČas 70

21.06.2023

Obsah

01   A už jsou tu zase…
02   Promat pozitivně
03   Nový „Promat servis“ pro Vás
04   Do Chorvatska rychleji
05   Doporučujeme
06   Mateřský koncern ETEX posiluje svoji divizi INDUSTRY novou akvizicí
07   ZŠ a MŠ ve Studenci
08   Kdeže loňské sněhy jsou...
09   PKPO
10   Začátek sezóny nečeká
11   Pražírna Pikola
12   Risotto s chutí moře
13   Kam na něco dobrého na severu Jadranu nebo Barceloně?
14   Novinky
15   Z Promatího kalendáře


 
 
   

A už jsou tu zase…

Jako dítě jsem se těšil na prázdniny. Když bylo Medarda, hlídal jsem, zda prší, a modlil se, aby tomu tak nebylo. Prázdniny voněly, letní byt v Jabkenicích, trochu plísně a myšiny, orosená tráva, kočky a slepice u Marků.

Pak, jako praktikant či vedoucí na táboře, zde byl také Medard ukazatelem, jak bude probíhat tábor. Dnes se modlíme, aby pršelo a je nám skoro jedno, kdy. Můj ideál je v noci deštík a ve dne slunce.

Ale na prázdniny se těším stále. Dnes už většinou voní mořem a sluncem, jsou obtěžkány dobrým jídlem a pitím, provázeny příjemnou společností.

Přeji i Vám za celý Promat-tým, ať se Vaše prázdniny či dovolené vydaří, užívejte volna a pokud budete muset pracovat, užívejte i onoho prázdninového koloritu nadcházejících dvou měsíců.

Úvodník v audio podobě na odkaze zde.


nahoru

za Promat-tým L. Zajíc
 
   

ProFór, dnes zdravotní speciál

Uvědomělý občan neremcá, jde do lékárny, podívá se, kterého léku je dostatek, a podle toho onemocní!


nahoru

za Promat-tým M. Přibyl
 
   

Promat pozitivně

Dnešní doba je plná stresu. Každý má hodně práce, povinností a stále se někam spěchá. Přitom je tu léto, čas na dobrou náladu a odpočinek. A aby se naše mysl nesoustředila pouze na negativa, která čteme na internetu, v novinách, nebo někde zaslechneme, zkusme se zastavit. Zastavit a užívat si život.

Všichni se chystáme na vysněnou dovolenou ať už k moři, nebo po naší krásné vlasti. Stačí i za pěkného počasí vyjít ven, na zahradu, do parku nebo do lesa a užívat si letní atmosféru naplno. Například já se těším na dovolenou k moři s mými nejbližšími.

Zpomalme. Ten čas nám nikdo nevrátí. Mějte se rádi a buďte zdrávi.


nahoru

za Promat-tým M. Machová
 
   

Nový „Promat servis“ pro Vás

Čas letí, něco skončilo a něco nového nám zase začíná...

Promat ve spolupráci s firmou PROFIDESK Vám opět může nabídnout kvalitní servis, na který jste byli zvyklí...

V prostorách ve Velkých Výklekách, nedaleko od Lovčic u Chlumce nad Cidlinou (původní sídlo výrobního areálu firmy Promat), jsme pro Vás zařídili provozovnu PROFIDESK CNC s.r.o. především na opracování materiálů Promat dle Vašich představ.

V současné době jsme schopni Vám nabídnout tyto služby:

- řezání deskového materiálu pomocí formátovacích pil (včetně řezání pod úhlem)

- obrábění desek Promat pomocí CNC strojů

- provedení různých druhů nátěrů a impregnací desek Promat

- vytváření speciálních tvarovek, polotovarů trubního vedení z desek Promat a dle požadavků zákazníka

- formátování, lisování a kalibrace modulů pro vysokoteplotní aplikace

- olepování a formátování mikroporézních desek PROMALIGHT ®

- výroba Promat ® –HOBBY BOX pro izolaci kouřovodů

- výroba stěnového dílce PROMATUBE ® pro prostup kouřovodu hořlavou konstrukcí

- výroba protipožárního obkladu kruhových sloupů PROMATUBEX ®

- příprava vzorků materiálů Promat

- formátování cihel PROMATON ®

- plnění kartuší materiálem Promat dle možností

- převíjení zpěňujících pásek PROMASEAL ®

- … a další služby, které si budete přát a my budeme moci jen trochu splnit…

Ušetřený čas na stavbě, splněné požadavky Vaše nebo Vašeho zákazníka jsou benefity, které nabízíme. Neváhejte se tedy na nás obrátit.

Více informací na www.profidesk.cz, www.promatpraha.cz


nahoru

za Promat-tým P. Kejklíček
 
   

Do Chorvatska rychleji

Hlavní sezóna letních dovolených je za dveřmi a stejně jako dříve, bude Chorvatsko nejčastějším cílem českých turistů, kteří se k moři vydávají nejčastěji autem nebo autobusem. Chorvatsko je od 1. ledna 2023 členem Schengenského prostoru, čímž skončila pasová kontrola na chorvatských hranicích. To je výrazná úspora času, neboť si mnozí pamatujeme často desetiminutová až několikahodinová zdržení. V Chorvatsku se také od letošního prvního ledna platí eury. Pokud Vám zbyly kuny, vyměnit si je můžete v Chorvatsku v bankách nebo na poštách. Klasická trasa z Čech, Moravy a Slezska vede přes Rakousko (alternativně Maďarsko) a Slovinsko.

Ve všech zemích je na dálnicích potřeba dálniční známka. Rakouskou dálniční známku je možno koupit na čerpacích stanicích nebo elektronicky na stránkách rakouské mýtné správy ASFINAG.at – je i v češtině. Tady pozor, známku je možno koupit jako podnikatel nebo soukromá osoba. Platnost pro soukromou osobu však začíná nejdříve 14 dní od zakoupení známky. V rakouských městech pozor na cyklisty. Od loňského října platí v Rakousku novela silničního zákona, která cyklistům uděluje značné výhody a přednosti. Pozor také na omezení rychlosti na dálnici hlavně kolem měst, kde pod údajem o maximální rychlosti je nápis IG-L, který znamená omezení rychlosti z důvodů ochrany ovzduší. Výjimku mají čistě elektrická nebo vodíková vozidla označená speciální zelenou registrační značkou, která se vydává pouze v Rakousku a mohou jet rychlostí 130 km/h. Takže i naše vozidla s označením EL- musí rychlostní omezení dodržet. Pokuty za překročení rychlosti v takto označeném úseku se pohybují od 3 do 4 tisíc euro. Ve Slovinsku se od loňského roku používají pouze elektronické známky, které zakoupíte na hranicích v prodejnách dálničních známek nebo na čerpacích stanicích. Tady pozor na výšku vozidla nad přední nápravou. Pokud je výška více jak 1,3 m (SUV, dodávky, VAN), spadáte do vyšší dražší kategorie a slovinští policisté tuto skutečnost kontrolují a rádi pokutují. V Chorvatsku se platí dálnice na mýtnicích. Mýtné lze platit trojím způsobem – hotově, kartou a ENC (elektronické mýtné – kromě úseku Macejl – Zagreb). Pro toho, kdo chce ušetřit čas a peníze, je nejlepší varianta ENC, kde uspoříte cca 22% z částky placené hotově nebo platební kartou. Nemalou výhodou je také časová úspora, neboť fronty u závory s CNC takřka nebývají, protože ENC je mezi turisty zatím poměrně málo rozšířené.

S přechodem na evropskou měnu se často v mediích hovoří o brutálním zdražení zboží a služeb v Chorvatsku. Na základě osobních zkušeností to nelze potvrdit. Ke zdražení došlo, ale není tak výrazné, jak se často uvádí. Navíc inflace je v Chorvatsku výrazně nižší než u nás, takže když si porovnáte vzájemné letošní ceny, a nikoliv ty loňské, uvidíte vše v jiném světle.

Osobně letos absolvovaná cesta osobním autem na trase Praha – Mikulov - Graz – Zagreb – Zadar a zpět na přelomu května a června proběhla velice hladce a zejména rychle. V plné sezonně se dá očekávat zdržení zejména na chorvatských mýtnicích a v místech snížení rychlosti v okolí dlouhých chorvatských tunelů nebo opravovaných úseků dálnic. Obecné doporučení je cestu naplánovat mimo víkendové dny a pátek. A ten, kdo nespěchá, může si cestu rozložit na více dní, protože Chorvatsko není jen moře a nabízí spoustu zajímavých míst, které stojí za návštěvu. Stejně jako Rakousko nebo Slovinsko.

Krásnou dovolenou a mnoho šťastných a klidných kilometrů v letošní sezoně!


nahoru

za Promat-tým L. Fleischer
 
   

Doporučujeme

Domaine De Villargeau Rosé, AOC Coteaux de Giennois, tiché růžové víno suché, odrůda Pinot Noir, víno z Loiry, Francie, ročník 2022, www.sklenicka.com/skb-113-sauvignony-z-loiry

Barva: světle růžová, lososová.

Vůně: svěží, s intenzivním aroma jahod, malin a lučních květů, především fialek.

Chuť: plná, harmonická s výraznými tóny jahod a limetky.

Stolování: Hodí se především k lehčím předkrmům, mořským plodům, míchaným salátům, chuťově méně výrazné sýry nevyjímaje.

Osobní dojem: Víno je především mladé, aromatické a suché, což sebou pochopitelně přináší odpovídající chuťový zážitek. Svěží ovocný buket je velmi příjemný a uklidňující, takže pokud zrovna nemáte v plánu žádné doprovodné občerstvení, můžete využít i k pohodovému letnímu popíjení. Nižší obsah alkoholu (12,5 %) zaručuje, že se z relaxační chvilky oddechu a lehkého snění vrátíte v „použitelném stavu“.

Důležité upozornění ke konzumaci: Klíčem k řádnému vychutnání sklenky je především servírování při správné teplotě. Doporučovaný interval 12-14 °C je asi během letních dnů dost přísný. Nicméně, pokud jste na láhev sami, příruční nádoba s ledem se určitě hodí. Víno se konzumuje opravdu výborně a nenutí Vás spěchat. Je totiž aromaticky perzistentní, což ve zkratce značí chuťovou stálost. Navíc, cenová hladina je ve srovnání s jinými francouzskými víny rovněž velice příznivá. Pokud pořizujete mimo gastronomická zařízení, měli byste se pohybovat okolo 300,- Kč/láhev, což Vám s přicházející sezónou letních zahradních posezení nepochybně nebude bránit ve větším nákupním rozletu.


nahoru

za Promat-degustační-tým M. Přibyl
 
   

Mateřský koncern ETEX posiluje svoji divizi INDUSTRY novou akvizicí

Koncem března 2023 byla po několikaměsíčních jednáních formálně završena akvizice dánské firmy SKAMOL. V našem oboru je tato firma známá především výrobou lehčených kalciumsilikátových a vermikulitových izolačních materiálů. Pro naši divizi se jedná o obohacení produktového portfolia a rozšíření palety projektových řešení pro systémy lehčených žárovzdorných vyzdívek, požární bezpečnosti staveb a dalších vysokoteplotních a konvenčních izolačních aplikací.

Největší synergie se očekávají v odvětví metalurgie hliníku, staveb krbů, kamen a kouřovodů, a v neposlední řadě rovněž u některých stavebních a protipožárních konstrukcí. Hlavní motivací pro nákup uvedené firmy byla vysoká důvěra v obecnou perspektivu oboru vysokoteplotních i obecných izolací. Nízká tepelná vodivost a hmotnost těchto materiálů jsou dnes již neodmyslitelné vstupy všech inovativních řešení, skloňovaných zejména v souvislosti se „zelenou energetikou“, „zelenou ocelí“, „zelenou mobilitou“ a celkovou udržitelností průmyslové výroby ve vyspělých zemích, zejména v EU.

Konkrétní podoba začlenění uvedené společnosti do struktury mateřského koncernu bude známa do konce tohoto roku.


nahoru

za Promat-tým M. Přibyl
 
   

ZŠ a MŠ ve Studenci

Prosklené dřevěné konstrukce Promat. Při přístavbě ZŠ a MŠ ve Studenci bylo nutno dodržet dosavadní ráz budovy s tím, že přibyly požadavky na protipožární a tepelnou ochranu lávky, která spojuje původní budovu a její přístavbu. Okenní konstrukce o rozměrech 2550 x 3560 mm byly rozděleny na 4 pole, vyžadovaná požární odolnost EI 15 - ef (i←o). Použita byla konstrukce Promat č. 485.10, společně s expertizním posouzením požární odolnosti, zpracovaným PAVUS, a.s., dle kritérií hodnocení ČSN EN 73 0810 a ČSN EN 1364-1. Sklo PROMAGLAS® bylo dodáno ve dvojskle, v kombinaci s nízkoemisivním bezpečnostním sklem, kdy výsledná Ug hodnota činila 1,0 W/m2K, třída bezpečnosti 1B1/2B2 dle EN 1266, P2A dle EN356 a zvukový útlum Rw 34 dB. Referenční stavby z dalších realizací s konstrukcemi Promat lze shlédnout zde: Reference Archiv - Promat Praha.


nahoru

za Promat-tým P. Januš
 
   

Kdeže loňské sněhy jsou...

Bývaly doby, kdy jsme jezdili na veletrhy do Brna, Prahy, Ostravy a hltali všechny novinky v oboru, který nás zajímal. Aniž bych chtěl jakkoliv snižovat úroveň tuzemského výstavnictví, i zde dodnes „hraje hudba“, minimálně zde potkáte své zákazníky, obchodní partnery, zajímavé nové kontakty nebo nápady. Letos jsme navštívili veletrh Bau Mnichov 2023. Po letech covidových to byl nevídaný zážitek a radost z tohoto mezinárodního setkání sálala nejen z návštěvníků, ale i z vystavovatelů, kteří se jaksepatří předvedli. Z čistě profesionálního hlediska se jednalo o velmi kvalitní akci tohoto druhu. Doporučuji tedy všem, kteří chtějí být „IN“, ať neváhají a do svých kalendářů si zařadí tuto událost BauMnichov i pro rok 2025. Pouze je nutné si včas zajistit ubytování, jeden den se mi zdá příliš krátký.


nahoru

za Promat-tým L. Zajíc
 
   

PKPO

Na začátku června pořádala Profesní Komora Požární Ochrany v hotelu Botanika v Horním Bezděkově již 9. konferenci s mezinárodní účastí (informovali jsme v kalendáři). Letošní téma „Novinky a budoucnost požární ochrany v praxi“ přineslo několik zajímavých přednášek na téma fotovoltaika a dřevostavby. Doc. Ing. Jiří Pokorný, Ph.D., MPA seznámil účastníky s Florianou – umělou inteligencí schopnou komunikovat při ohlášení události. Netradiční byl závěrečný příspěvek prezidenta PKPO Bc. Františka Kregla, který umělou inteligenci vyzpovídal právě na téma budoucnosti v požární ochraně. Naopak tradičně se v průběhu konference předávají ocenění – medaili prezidenta PKPO obdrželi doc. Ing. Jiří Pokorný, Ph.D., MPA a Ing. Zbyněk Valdmann, cenu Mgr. Vladimíra Hápa si odnesl doc. Ing. Václav Kupilík, CSc. Gratulujeme!


nahoru

za Promat-tým V. Stanke
 
   

Začátek sezóny nečeká

Start sezóny 2023 Letošní rok začínal jako tradičně nejdříve v zahraničí. Jedny z prvních velkých evropských závodů se konaly v Chorvatsku a Německu. Na začátek roku 2023 se připravovala i posádka CZE11 Milan Grill / Tomáš Palkovský, a to už od časného jara, několika tréninky za přívětivého větru přes 10-12 m/s.

První závod v Chorvatské Rovinji jsme ještě pro nemoc museli zrušit (stejně nefoukalo), zato ty další už proběhly, jak jsme plánovali.

Druhý závod Trapezregatta na Steinhude v Německu se konal 15. - 16. 4. za krásné účasti 41 posádek z celé Evropy včetně borců z první desítky. Za příznivého větru 6-8 m/s se odjelo za dva dny pět rozjížděk a dohromady s jednodenním tréningem to byla slušná porce jachtingu. Česká posádka se hodně snažila, ale přeci jen bylo ještě cítit, že nejsme moc vyježdění, nicméně konečné 23. místo v takové konkurenci považujeme za příslib, že to půjde. Na prvním místě se umístila DEN 21 Jørgen BOJSEN-MØLLER / Jacob BOJSEN-MØLLER, na druhém místě GER 199 Dirk BOGUMIL / Michael LISKEN a třetí místo patří GER 113 Kilian KÖNIG / Johannes BRACK.

Třetí závod se konal na Bavorském Ammersee, které je vyhlášené roztodivnými větry, zejména když fouká od kostelíku. Taky že foukalo, a parádně, 8-10 m/s a v závěru regaty pak 6-8 m/s. Závody se jedou tři dny, od čtvrtka do soboty, a tak zůstává po závodě den na rekonvalescenci. Tentokrát se sešlo 29 posádek a zároveň druhá půlka šampionů z jihu, aby si to rozdala v osmi rozjížďkách. CZE 11 vyrazila hezky středem a po prvním dnu držela deváté místo s malým odstupem na posádky vepředu. Jak to bývá, občas se něco zvrtne a několik dojezdů přes 20. místo je pád na konečnou třináctou příčku, i když jsme zajeli i parádní šestku. Tentokrát zvítězila rakouská posádka AUT 20 Jacob HOLZINGER / Paul SRIENZ před GER 87 Hans-Peter SCHWARZ / Jonas KIRST a třetí skončili GER 202 Jörn BOROWSKI / Andreas BERLIN.

Za CZE 11 budeme rádi, když tento trend postupného zlepšování udržíme… Ale to se uvidí až v průběhu sezóny. Tak hurá do roku 2023.


nahoru

pro Promat-tým T. Palkovský
 
   

Pražírna Pikola

V roce 2018 vznikla pražírna kávy nejdříve pro potřeby malé kavárny Pikola na ulici Polská v Šumperku. Kavárna si získala v regionu velkou oblibu a dnes najdete kavárny s logem Pikola také v Olomouci a ve Zlíně. Růst firmy si vyžádal přestěhování pražírny do nových prostor, které se nacházejí na kraji Šumperka v bývalé prodejně květin u hlavního hřbitova.

Kromě pražírny zde najdete espresso bar, prodejnu kávy a kávovarů a školící centrum pro baristy. Produkty z pražírny jsou určeny zejména do vlastních kaváren. Díky větší kapacitě nové pražírny ale káva Pikola míří také do firem, domácností a ostatních kaváren.

Brazílie - Caffeina – espresso směs dvou Arabik z Brazílie z oblasti Lavras a Ingaí, MInas Gerais. Má přirozenou kyselost, chuť tmavého karamelu a pekanových ořechů.

Peru – Anai Dalila Gevara – Arabika z jedné farmy v Peru. Káva je pěstována v nadmořské výšce 1 800 – 1900 m. Chuť broskví a bílých hroznů. Káva určená pro espresso.

Pauza – směs Arabik určená primárně do espresso automatických a pákových kávovarů. Obsahuje Arabiky z Brazílie a Nikaraguy. Chuť oříšková, čokoládová, nasládlé ovocné tóny, nízká acidita. Směs je pražená na střední stupeň.

Člověk má radost, že existuje spousta podobných pražíren a není odkázaný pouze na masovou produkci ze supermarketů. S kávou je to jako s vínem – co pražírna, to jiná chuť a osobitý přístup ke zpracování kávy. Každý si může najít takovou kávu, která mu chutná a vyhovuje.

Zdroj: kafepikola.cz


nahoru

za Promat-tým V. Stanke
 
   

Risotto s chutí moře

Onehdá jsem si v Albertu koupil dvě pražmy. Vyfiletoval jsem je a ze zbytků udělal silný vývar. Přijde mi to lepší, než je jen tak ogrilovat, takto z nich mám užitek dvakrát. Grilovaný filet je jasný, vývar je zase skvělý na risotto.

Trocha olivového oleje, malá paprička (nemusí být), orestovat cibulku, přidat rýži (dávám hrst na strávníka), hezky obalit v oleji s cibulkou, zchladit dobrým suchým vínem (bílé či růžové). A pak už jen přilévat ten skvělý rybí vývar a čekat, až se vše spojí, a tekutina s rýží vykonají svou společnou úlohu. Drcený kmín, bylinky, příp. krevetka, věc jen podtrhnou. Nechat odstát (5 min) se slzou másla a můžete podávat. S dobrým vínem se krásně snoubí. Dobrou chuť!


nahoru

za Promat-tým L. Zajíc
 
   

Kam na něco dobrého na severu Jadranu nebo Barceloně?

Byli jsme s kamarády plachtit mezi ostrovy Iž a Molat. Když už nás nebavilo křižovat proti větru, všimli jsme si na mapě městečka Zverinac na stejnojmenném ostrově (jezdí tam i trajekt). U mola dostatečná hloubka, obchod, 90 lidí a restaurace. Ale jaká! Vaří tam táta s mámou, synek je na place. Dali jsme si marinované sardinky, chobotnicový salát a úplně čerstvé mušle na víně s česnekem (vytáhl je před námi z moře). A místní odrůdu Žlahtina, která se s mušlemi krásně snoubila.

A ještě jeden tip: když se budete toulat Barcelonou, navštivte restauraci La Fuga. U stropu tam jsou kola a pokud budete mít kliku, bude Vás obsluhovat Španěl narozený v Čechách a cyklista tělem i duší. https://lafugabcn.com. Užívejte život!


nahoru

za Promat-tým L. Zajíc
 
   

Novinky


nahoru

za Promat-tým J. Ohanka
 
   

Z Promatího kalendáře

6. – 7. září pořádá VŠB TUO konferenci Požární ochrana 2023 s tématem Nové výzvy v požární ochraně. www.spbi.cz

20. – 21. září se můžete v Čeladné zúčastnit XI. ročníku Mezinárodní konference Požární bezpečnost tunelů 2023. www.kbkfire.cz

3. – 4. října se koná tradiční seminář Požární ochrana 2023 pořádaný společností J. Seidl a spol. s r.o. seidl.cz

5. října pořádá Česká komora lehkých obvodových plášťů 3. ročník konference OKNA & DVEŘE. www.cklop.cz


nahoru

 

Evropská 11/2758, Praha 6 E promat.praha@etexgroup.com www.promatpraha.cz
T +420 233 334 806 GSM: 605 PROMAT, 606 PROMAT, 776 PROMAT