ProČas 78

26.06.2025

Obsah

01   Léto přichází opět kvapem a občas bohužel i na vlnách
02   Promat pozitivně
03   29. Česká Námořní Rallye se blíží
04   Protipožární zabezpečení zámků sendvičových panel
05   Ze Železného Brodu do Turnova
06   Doporučujeme
07   Rekonstrukce rozvodů instalací v Českém Těšíně
08   Létající Holanďan měl své Mistrovství ČR
09   PKPO
10   Pražírna kávy Jevíčko
11   Brandschutzforum ift Rosenheim
12   Qurritos
13   A zase Praha 6
14   Novinky
15   Kalendář


 
 
   

Léto přichází opět kvapem a občas bohužel i na vlnách

Po relativně dlouhém období chladných až mrazivých rán, která udržovala v bdělém stavu zejména ty, kteří provozují vysoce adrenalinový obor zemědělství, nás v  minulém týdnu překvapilo léto. Bouřlivý není jenom Medardův příděl vody, ale bohužel i  aktivita domácích i světových padouchů.

Nicméně, od toho tu máme hromadné sdělovací prostředky, aby nás dostatečně vyděsily. Ještě, že existují i sportovní či kulturní zprávy, ve kterých můžeme vidět davy rozjařených fanoušků a dalších veselých lidí, užívajících si v ulicích, sportovních halách či na stadionech. Změna trendu vysokého ohrožení stresem sice není na obzoru, ale naštěstí pro mnohé se blíží čas dovolených a celkového relaxu, který snad plánuje každý, kdo nevěří v osobní Perpetum mobile. V  úspěšném regeneračním plánu by samozřejmě neměla chybět pohybová aktivita a jiné zklidňující terapie. Tyršovo známé nadčasové motto: „Ve zdravém těle zdravý duch!“ a já dodávám, že funguje i  opačně, platí dnes dvojnásob.

Stres je sice možné rozpouštět i v dopingových nápojích, ale na pozoru by se v tomto směru měli mít zejména kardiaci, cholerici nebo např. i trémisté, kteří svému ústřednímu orgánu dávají během roku zabrat násobně.

Jediným doslovem naší úvodní a doufejme i motivační úvahy budiž upřímné přání, abychom si během letních aktivit užili partnery, rodinu, přátele a vůbec všechny ty, na kterých nám záleží. Ve světle současného světového rozpoložení opravdu není doba nakloněná nějakému odkládání. To platí zejména pro osobní přání a jiné pozitivní životní cíle. Kotrmelce v našem blízkém i vzdálenějším okolí nastávají a plnění osobních vizí či snů může být složitější, než se na počátku zdálo.

Firma Promat vám přeje do nastávajících dní co nejvíce sil na „dokončovací práce“ v zaměstnání, při přípravách dovolené, zemědělcům, zahrádkářům a vinařům méně nadstandardního medardového deště, a k tomu jako vždy nutnou porci zdraví, štěstí a dobré nálady. Upřímné poděkování za úspěšnou spolupráci v současných překotných a stresem bohatě okořeněných časech tradičně připojujeme.

Úvodník v audio podobě na odkaze zde.


nahoru

za Promat-tým M. Přibyl
 
   

ProFór, dnes krátká glosa pro duševní přípravu na nastávající období letních dovolených, strávených s našimi drahými polovičkami:

Povídají si u stánku dva kamarádi: „Moje žena má šílenou paměť!“ „Jo? A to jako že všechno zapomíná?“ „Ne, bohužel. Všechno si pamatuje!“

Tak pozor! Nastavte si správně svoje partnerské konverzace!!


nahoru

za Promat-tým M. Přibyl
 
   

Promat pozitivně

V dnešní době, kdy na nás ze všech stran tlačí termíny, povinnosti a neustálý shon, je snadné zapomenout na sebe. Práce, rodina, úkoly, nákupy… kolotoč, který se pořád točí.

A tak jsem si řekl, že si najdu něco, co mě na chvíli přenese jinam. Něco, co mě bude těšit, uklidňovat a zároveň bavit.

Začal jsem číst historické romány – konkrétně knihy Bernarda Cornwella. A musím říct, že to byla trefa do černého. Příběhy jsou plné napětí, skvělých postav a vůně dávných časů, které mě doslova vtáhly. Každý večer se těším, až si otevřu knihu a nechám se unášet do minulosti. A co je na tom nejlepší? Uklidňuje mě to. Vypnu. Zapomenu na to, co mě přes den rozčílilo.

Někdo maluje, jiný peče, další sportuje. A každý z nás by měl mít nějakou tu svou malou radost. Něco, co mu dává klid, dobíjí energii, nebo prostě jen dělá dobře na duši. Přeji krásné léto a spoustu každodenních radostí.


nahoru

za Promat-tým P. Huml
 
   

29. Česká Námořní Rallye se blíží

Promat je letos hrdým sponzorem této největší jachtařské události roku. Vy, kteří budete závod sledovat v pohodlí obývacího pokoje, kanceláře či jiného suchého koutku, vězte, že dostat k Vám fotografie a videa není vždy úplně lehké. Drony startují z  paluby, spíše z ruky, fotografové riskují své drahé nádobíčko ve sprškách slané vody a vysoké vlhkosti, vodní kamerky GoPro se vyhýbají lodím u otočné bóje… Těšte se, my se už těšíme!


nahoru

za Promat-tým L. Zajíc
 
   

Protipožární zabezpečení zámků sendvičových panel

Sendvičový panel je hit 21. století, staví se z něj už pomalu všechno. Všude, kde se jen podíváte, vidíte moderní stavby z panelů jako například obchodní domy, ale i průmyslové parky a zóny, různé sklady, garáže, dílny, přístavby, autoservisy, prodejny, mrazírenské a zemědělské haly. Požární odolnost zkoumá schopnosti sendvičových panelů odolávat zcela rozvinutému požáru. Nejčastěji se udává klasifikace celistvosti (E) a izolace (I) v minutách. Naši zákazníci vlastní odzkoušená a klasifikovaná řešení pro protipožární zabezpečení zámku sendvičových panelů pomocí pásek z produktové řady PROMASEAL®. S Promatem vždy bezpečně a spolehlivě!


nahoru

za Promat-tým M. Stejskal
 
   

Ze Železného Brodu do Turnova

Je tady léto a čas cyklovýletů. Český ráj je oblíbenou destinací pro mnohé z nás. Postupně budovaná Greenway Jizera je jednou z pěti páteřních cyklotras v  Libereckém kraji. Dokončením tohoto úseku vznikla souvislá trasa z Železného Brodu do Turnova. Díky tomu nemusíte již jezdit mezi těmito městy vzdálenými od sebe zhruba 15 kilometrů po frekventované silnici první třídy číslo 10. Vhodnou trasu mezi Líšným a Železným Brodem se dlouho nedařilo najít. Řeka v této lokalitě vede úzkým údolím. Na jedné straně je v těsné blízkosti Jizery silnice první třídy a na druhé straně železnice. Jako jediné možné řešení se nakonec ukázalo, že cyklostezka povede mezi řekou a kolejemi. A výsledek stojí za to. Krásná nová stezka, kvalitní povrch. V Líšném navážete na trasu na Malou Skálu a dále do Turnova – srdce Českého ráje. Šťastnou cestu.


nahoru

za Promat-tým P. Januš
 
   

Doporučujeme

Sogno di Volpe Rosso 2022, odrůda: Nero di Troia, kategorie: IGT (Indicazione Geografica Tipica), BIO kvalita, víno červené suché, ročník 2022, rodinné vinařství Cantina Ariano, oblast Apulie (Puglia), Itálie

Barva: intenzivní rubínová s granátovými odlesky.

Vůně: komplexní, zprvu především ovocná s výraznými tóny peckového ovoce (třešeň, švestka) a ostružin, postupně přibírající nápadné kávové či lehce kořeněné tóny.

Chuť: opulentně plná, výrazně ovocná, lehce pikantní s jemnými taniny, v dochuti doplněná neuvěřitelně autentickou lékořicí a pepřovými podtóny.

Stolování: Degustované víno se dle očekávání výborně hodí především k široké škále grilovaných mas. Kromě klasických červených druhů lze bez problémů servírovat i k jehněčímu či zvěřině. S vínem můžete rovněž bez obav párovat rozličné předkrmy (klobásky, sušená šunka, vyzrálé sýry nebo tvrdé sýry obalené v koření).

Osobní dojem: Tato starobylá odrůda pochází z překrásné Apulie, legendárního „jihoitalského podpatku“. Společně s neméně ikonickými regionálními odrůdami Primitivo a Negroamaro tvoří vinařskou svatou trojici oblasti. Bohatost palety vůní i chutí je skutečně impozantní a věrně podtrhuje zcela unikátní a nezaměnitelný charakter odrůdy i okolní středomořské krajiny.

Důležité upozornění ke konzumaci: Víno pochází z velmi renomovaného vinařství, což se pozná i podle bohaté legendy na zadní etiketě. Pokud si tedy chcete víno dokonale vychutnat, doporučuji přečíst. Rituál správného podávání vína, jeho příprava ke konzumaci i dodržení doporučené teploty konzumace (16-18 °C) Vám připraví dokonalý zážitek z degustace. Ještě dodávám, že k plnému a chuťově bohatě vybavenému červenému vínu patří pochopitelně i velké sklenice balónového tvaru s co největší plochou pro žádoucí oxidaci. A pak už stačí jenom pohodlně usednout, nejlépe někde ve stinném exteriéru, uvolnit se, přenést se alespoň v duchu do domovského regionu vína, a samozřejmě tím správným způsoben nasát aroma a posléze ochutnat první doušek.

www.vinoprovas.cz, facebook.com/vinoprovas


nahoru

za Promat-degustační-tým M. Přibyl
 
   

Rekonstrukce rozvodů instalací v Českém Těšíně

Při provádění výměny instalačních rozvodů v panelových domech je vždy potřeba vyřešit umístění všech instalací ve velmi malých původních instalačních šachtách. V  ideálním případě se původní umakartové příčky odstraní a celé hygienické jádro se provede nové, ve formě vyzdívky z lehkých plynosilikátových materiálů, případně se použije systém suché výstavby. Součástí instalací jsou i rozvody vzduchotechniky, které je často nutné protipožárně chránit. Na požární klapky není v šachtách místo, a proto se navrhuje hlavní svislé vedení VZT s požární odolností

Pro tyto účely je vhodné použít systém VZT potrubí z desek PROMATECT ®-L 500, ze kterých může být sestaveno VZT potrubí s odolností od EI 30 do EI 120. Výhodou tohoto řešení je, že stačí jeden materiál na splnění požadavků větrání a současně splnění požární odolnosti. Výhodou je také malá tloušťka stěny potrubí, např. pro EI 30 je to 25 mm. Ve stísněných podmínkách také odpadají komplikace s bodovým kotvením požární izolace při použití kombinace plech a minerální izolace. Montáž potrubí na stavbě je rychlá, segmenty potrubí lze vyrobit mimo stavbu. Tato prefabrikace znamená velkou úsporu montážního času na stavbě, kdy zejména při rekonstrukci bytových domů je snaha co nejméně omezit uživatele bytů a zkrátit čas rekonstrukce na minimum.

Systém vzduchotechnického potrubí PROMATEC®-L500 s požární odolností EI 30 byl úspěšně použit při rekonstrukci instalačních šachet v panelovém bytovém domě v Českém Těšíně na ulici Hrabiňská. S montáží si na výbornou poradila firma PH+AH Protipožární ochrana s.r.o. Ostrava.


nahoru

za Promat-tým L. Fleischer
 
   

Létající Holanďan měl své Mistrovství ČR

Jarní sezóna se ve flotile Létajících Holanďanů nesla ve znamení silných větrů a chladných závodů. Nejdříve se konalo Mistrovství světa ve španělském Cadizu, kdy se tři čtvrtiny závodních dní sedělo na břehu neb foukalo krásných a vražedných 25 m/s.

Následovaly závody na rakouském Neusidlersee a opět se končilo ve větru 20 m/s. První české závody se jely po mnoha letech na Rozkoši a už teplota 6 °C a vítr 16 m/s budily respekt a husí kůži.

Konečně se 30.5. jelo i odložené mistrovství ČR z loňského povodňového termínu v Yacht Clubu Kovářov na Lipenské přehradě. Konečně, protože jsme se na něj těšili celou zimu a taky protože počasí konečně slibovalo hezké jachtařské dny. Celý třídenní závod se jel za slunného počasí. Vítr si občas sice dělal co chtěl, ale jachtařům přál. Na Kovářově se v tomto termínu tradičně jede závod bývalých olympijských tříd a spolu s námi se zúčastnily i třídy Finn a Tornádo.

První den jsme ještě kroužili po okruhu samostatně a odjeli ve středním větru čtyři z celkových osmi vypsaných rozjížděk. Pořadí po prvním dni: první CZE7 - Jan Čudka / Zdenek Pavlíček před POL2 - Chrobak Mateusz / Damian Padykula a CZE11 - Milan Grill / Tomáš Palkovský. Rozdíly na prvních místech byly po jednom bodu, takže další rozjížďky přímo vyzývaly k pořádnému souboji o konečné pořadí.  Druhý den pak následovalo bezvětří s odpočinkovým dnem, i když marné pokusy o odjetí dalších rozjížděk probíhaly (bohužel vítr nebyl dost stálý na postavení závodní tratě). Závěrečný den se stihl odjet před příchodem ohlášených bouřek. Ten den flotila odjela dvě rozjížďky ve slabším větru, kdy většina závodníků musela vynaložit maximum soustředění a umu, aby nevykouzlila nějakou chybu. Konečné pořadí, které určilo držitele mistrovského titulu, bylo po tuhém boji opačné než po prvním dni. První skončila posádka CZE11 - Milan Grill / Tomáš Palkovský před POL2 - Chrobak Mateusz / Damian Padykula a CZE7 - Jan Čudka / Zdenek Pavlíček. Gratulace pak zejména patří Milanovi Grillovi, který se zapsal nově na tabulku cti na našem putovním poháru zlatým písmem.

Co dodat ...snad jen jednu, ne úplně drobnou maličkost, - naše mistrovství opět podpořil Promat, a i když se mistrovství konalo v náhradním termínu, spolupráce s Českými FD není v dnešní době zanedbatelná.


nahoru

pro Promat-tým T. Palkovský
 
   

PKPO

V rámci oslav 25. výročí od založení Profesní komory požární ochrany (PKPO) proběhla ve dnech 4. – 5. června 2025 slavnostní 10. mezinárodní konference. Akce se konala v prostorách Plzeňského Prazdroje. Tématem konference byla „Požární ochrana průmyslových podniků“. Konference se setkala s  velkým zájmem odborné veřejnosti, přilákala řadu tuzemských i zahraničních účastníků a byla i připomenutím čtvrtstoletí práce PKPO v oblasti požární bezpečnosti. Účastníci měli možnost vyslechnout přednášky od předních odborníků akademické sféry, od specialistů z řad hasičských záchranných sborů, bezpečnostních inženýrů, projektantů, normotvůrců a výrobců technologií.

Nechyběla ani praktická část, která nabídla účastníkům možnost vidět nové technologie a přístupy v praxi.

Za Promat s.r.o. vystoupil Ing. Libor Fleischer s přednáškou: „Retardace šíření plamene po kabelech protipožárním nátěrem“.

Na slavnostním večeru byly předány Medaile prezidenta PKPO za dlouhodobou spolupráci a přínos pro činnost PKPO. Mezi letošními oceněnými byla paní Ing. Jana Buchtová (PAVUS, a.s.), pan Ing. Libor Fleischer (Promat s.r.o.) a pan Patrik Filip (HASTEX & HASPR s.r.o.) – gratulujeme!


nahoru

za Promat-tým M. Stejskal
 
   

Pražírna kávy Jevíčko

V srdci Malé Hané, v Jevíčku, se nachází malá pražírna kávy, která začala pražit svoji kávu v  roce 2017. Úspěch a zájem o kávu z této pražírny vedl k zahájení výstavby nové, větší pražírny, která by měla zahájit provoz v letošním roce. Tak jako u většiny novodobě založených českých pražíren byla i tady motorem touha po kvalitní kávě, které na trhu kolem roku 2000 moc nebylo, a v běžné maloobchodní síti byla nabídka víc než slabá. Osobně ochutnaná káva z produkce pražírny, kterou lze doporučit:

KENYA – 100 % Arabika s mírnou aciditou, vyšší stupeň pražení, chuť čokolády, černého rybízu.

PAPUA NEW GUINEA – 100 % Arabika s velmi malou aciditou, vyšší stupeň pražení, chuť čokolády, oříšků a karamelu.

BRAZÍLIE – výborná 100 % Arabika, střední stupeň pražení, nízká acidita, chuť mandlí, kakaa a koňaku

BÁJEČNÁ SMĚS – trochu komerční, ale výborná směs 70 % Arabika, 30 % Robusta, chuť čokolády a karamelu, díky Robustě malá acidita. Začíná doba dovolených, doba cestování a objevování. Věřím, že na svých cestách také objevíte novou kávu, kterou neznáte a kterou si s chutí vychutnáte ve stínu slunečníků a markýz malebných kaváren. Krásné léto!

Zdroj: www.coffeein.cz.


nahoru

za Promat-tým L. Fleischer
 
   

Brandschutzforum ift Rosenheim

Ve dnech 4. a 5. června se v Norimberku konalo Brandschutzforum pořádané ift Rosenheim. Setkání poskytlo platformu pro odborníky a zájemce, kteří si tak mohli vyměnit informace o  nejnovějším vývoji v oblasti požární ochrany. Akce, která se koná každé dva roky střídavě s Rosenheimer Tür- und Tortage, přilákala mnoho účastníků a nabídla řadu přednášek a diskusních panelů.

Na programu byla zajímavá témata, např. aktuální trendy a prognózy pro evropský trh požárních dveří, EN 16035 a praktické použití nového HPS, aktuální stav v dřevostavbách, která přednesli nejen odborníci z řad ift Rosenheim, ale i hosté.

Kromě odborných informací fórum nabídlo také mnoho příležitostí k networkingu a výměně zkušeností. Večerní akce umožnila zúčastněným navazovat kontakty a výměnu názorů v neformální a uvolněné atmosféře.

Brandschutzforum ift Rosenheim 2025 bylo velkým úspěchem a opět ukázalo význam kontinuální výměny informací a vzdělávání v oblasti požární ochrany. Škoda jen, že z České republiky jsme byli jedinými účastníky.

Příští Brandschutzforum se bude konat 9. a 10. června 2027 (www.ift-rosenheim.de/ift-brandschutzforum)


nahoru

za Promat-tým Vilém Stanke a Ladislav Zajíc
 
   

Qurritos

Mexické qurritos jsou vděčným nápadem na rychlou večeři a potěší všechny, i mladší vybíravé strávníky. Základní suroviny jsou tortilly, kuřecí prsa, strouhaný čedar, strouhaná gouda a BBQ omáčka. 2 kuřecí prsa nakrájejte na plátky, ochuťte solí, pepřem, česnekem, oblíbenými bylinkami a přidejte asi 2 lžíce majonézy. Nechte v lednici uležet několik hodin, ideálně přes noc. Poté obalte do nadrcených kukuřičných lupínků a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, z každé strany cca 10 min.

Na polovinu každé tortilly nasypte strouhaný čedar a goudu, přidejte nakrájená kuřecí prsa a pokapejte BBQ omáčkou. Tortillu přeložte napůl a zapečte v kontaktním grilu nebo na pánvi, dokud se sýr neroztaví a tortilla nezezlátne. Můžete zkusit i obměny např. s  trhaným hovězím masem, papričkami Jalapeňos a fazolemi nebo vegetariánskou verzi s grilovanou zeleninou. Podávejte nakrájené na trojúhelníky, ideálně s omáčkou z jogurtu a česneku nebo s guacamole.

Přeji dobrou chuť.


nahoru

za Promat-tým M. Skotnicka
 
   

A zase Praha 6

Název článku dává tušit, že jsem konzervativní ve výběru cílů pro gastrozážitky. Manažerka mého volného času aneb má žena Jana říká, že nerad opouštím perimetr Dejvic. Inu proč také, je toho tu dosti a navíc se situaci na bojišti, tedy perimetru, neustále mění.

Před nedávnem zanikla v Eliášově ulici jedna středomořská restaurace a jedna nová se objevila místo ní. Tou novou je Konoba Maare, rodinný podnik dvou dalmátských bratrů. Ještě je jedna K. Mare v chorvatském Osoru, ale to je dál než do Dejvic. Kdo hledá chuť Dalmácie, ať už před dovolenou anebo po ní, nebude zklamán. A pokud někoho neuspokojí mořské plody a ryby, může si dát pljeskavicu anebo pizzu. Vše vyzkoušeno. Řešení mají i pro malý hlad… pršut, sir, olivy, domácí pomazánky. A objevil jsem tu nové víno, bílé, suché, rozlévané a dobré. Ale jeho název si přečtete až na místě… www.konobamaare.cz.


nahoru

dobrou chuť přeje Promat a L. Zajíc
 
   

Novinky

 

• Kouřové zábrany PROMACLEAR®

• Akustický katalog SINIAT

• Planfix se mění na Pallas

https://www.promatpraha.cz/technicke-informace/


nahoru

za Promat-tým J. Ohanka
 
   

Kalendář

14. - 15. 10. 2025 pořádá v Brně firma Seidl spol. s r.o. tradiční seminář Požární ochrana staveb www.seidl.cz

15. 10. 2025 se bude v hotelu Globus na Praze 4 konat školení „Kontrolní technik požárně bezpečnostních zařízení (PBZ) konstrukcí Promat a Intumex“. Více naleznete na www.kontrolnitechnik.cz

23. – 24. 10. 2025 se na Novotného lávce v Praze uskuteční tradiční konference SUROVINY 2025 pořádaná Silikátovou společností ČR. Více informací je k dispozici na www.silikaty.cz


nahoru

 

Evropská 11/2758, Praha 6 E promat.praha@etexgroup.com www.promatpraha.cz
T +420 233 334 806 GSM: 605 PROMAT, 606 PROMAT, 776 PROMAT  
 
Promat Praha
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.