ProČas 55
říjen 2019
Vážený a milý Promačtenáři,
rok se nám převalil do svého posledního kvartálu a to značí, že se mimo jiné s Vámi podělíme o naše příspěvky, zážitky, zkušenosti v podobě čtvrtletníku ProČas. Rozloučení s božským Kájou necháme na naší vládní reprezentaci, a proto náš bulletin stejně jako úvodník již toto téma vynechává…
V tomto čísle se po delší odmlce můžete zakoukat do dalšího dílu ze série montážních video-návodů. Tento díl přináší návod, jak provést správnou montáž kouřových zábran, v tomto případě zábran netransparentních, z protipožárních desek PROMATECT-H®. Rád bych také upozornil na novou technickou informaci směřovanou do oblasti energetiky a teplárenství, ale použité konstrukce mají využití i v dalších segmentech trhu.
A jelikož nám rozepsavší se autor úvodníku mistrně shrnul dění kolem nás, popřeji Vám za celou redakci už jen pohodový podzim, bez větších výkyvů a vrtochů počasí, jaké nám poslední dobou příroda přináší. Ke zmíněné pohodě se Vám pokusí přispět i aktuální číslo našeho-vašeho bulletinu ProČas®.
Úvodník v audio podobě na odkaze zde.
|
|
Podzimní kaleidoskop, klimatické okénko a blížící se výročí sametové revoluce |
Loni jsme úvodník začínali legendární větou
ze Švejka, letos se hodí malé srovnání. Pokud vás
v souvislosti s nástupem podzimu přepadají
chmurné myšlenky, tak si řekněte, že jste se
v létě mohli prolétnout přes půl Evropy
s jedním motorem nebo aktuálně řešit návrat
ze zájezdu, který jste bohužel zakoupili od
proslulé cestovky s historií jménem Thomas Cook.
Umění dosahování duševní pohody se v současné
době zdá být klíčovou dovedností k přežití.
V každém případě je nutno vztahovat aktuální
prožitky k nějaké srovnávací základně. Řídit
se pouze vlastními pocity – vskutku neradno. Jinak hrozí
konstantní „zakaboněnost“ a návaly tupého vzteku.
Faktem je, že to v tomto smyslu nejlépe vyřešil
náš „hradní jezevec“! Dle aktuálních prohlášení
je pro něj venku nebezpečno a tento stav vydrží
minimálně do konce listopadu. Nakonec, čemu se divit!
Plat mu z vůle lidu chodí, služebnictvo a
lékařské konzilium jsou k dispozici dnem
i nocí, tak nač vůbec vylézat z bezpečné
nory. A aby toho nebylo málo, máme tu další kolo
masáží ohledně klimatických změn. Proslovy státníků
i aktivistů nabízejí roztodivný obraz a hlavní
původci neutěšeného stavu si stejně dělají, co
chtějí. Kdo pohne diktátorskými mocnostmi na východě,
které si „čmoudí“, jak uznají za vhodné?
Elektromobily do každé rodiny a občas se točící
větrníky na každém volném kousku Evropy globální
klimatické změny určitě nevyřeší. Co takhle urychlit
stavby obchvatů nebo pracovat na zkrácení oprav silnic?
Možností, jak problémy neřešit radikálně a
křečovitě, je určitě mnoho. Otázkou však je, do jaké
míry lze smysluplná řešení očekávat od většiny
současných politiků, kteří se na vlně populismu pouze
snaží v klidu doserfovat do konce svého volebního
období. Cesta pokroku je zkrátka trnitá a pomalá,
protože „poctivých pracantů“ je málo a míra
zapojení pochybných, nekompetentních a loupeživých
„lidových vůdců“ stále vysoká! Nicméně, vraťme
se zpět k myšlence srovnávací základny.
Blížící se výročí sametové revoluce je bezpochyby
důkazem, že se občas v našich dějinách silám
pokroku daří. Na tuto kartu je tedy třeba vsadit
i nyní, protože po období temna se snad zase
vynoří něco pozitivního. Oslavme tedy tento náš
„dějinný výkon“ s optimismem a nadějí. Máme
se od čeho odpíchnout, a to je určitě povzbudivé. Firma Promat si vám dovoluje popřát krásný podzim,
houbařům mnoho šťastných nálezů a k tomu jako
vždy velkou porci duševního i fyzického zdraví.
Děkujeme za vaši stálou přízeň a těšíme se na
další úspěšné obchody a dobrou spolupráci.
|
nahoru |
za Promat-tým M. Přibyl
|
|
|
|
|
ProFór, aktuálně s podtitulkem: „Jak se do lesa volá…?“: |
Taxikář zastaví a povídá: „Nevadí vám, že jsem
zapomněl zapnout taxametr?” „Vůbec ne,” odvětí zákazník, „já jsem si zase
zapomněl peníze!”
|
|
|
|
Promat pozitivně |
Knihu Mráz mi půjčila kolegyně z personálního
oddělení již na jaře, ale nějak jsem se k ní
nedostal. Vytáhl jsem ji tedy na začátku září, asi
částečně ovlivněn chladnějším počasím. Zcela mimořádný mezinárodní bestseller, který vám
nedá spát? Ano, opravdu na obálce nelhali. Knížku
o velikosti 625 stran jsem zdolal za pár dní.
Příznačný název a nadcházející dlouhé večery snad
vybídnou k jejímu přečtení i Vás. Autorem
knihy Mráz je Bernard Minier.
|
nahoru |
za Promat-tým D. Markalous
|
|
|
|
|
Bytové domy Karlín, Praha |
V pražském Karlíně vyrostlo během několika let velké
množství moderních administrativních a kancelářských
budov. Budovy Rivergardens citlivě oddělují rušnou ulici
Pobřežní cesta od klidnější části podél Vltavy. Ale někteří z vás nevědí, že za
administrativními budovami vyrůstají i bytové
komplexy. Jedná se například o budovy: Port Karolina
2 a Port Karolina 3, které realizovala jako generální
dodavatel stavby SKANSKA a.s. Na těchto bytových domech byly zhotoveny z desek
PROMATECT® požární pásy,
které jsou součástí fasády. I když jsou
požární pásy kolemjdoucím ukryté pod fasádním
systémem, jsou přesto důležitou součástí celkové
požární ochrany budovy.
|
|
|
|
|
Doporučujeme |
Pinot Noir „Holzspur“ 2013 Weingut Johanneshof Reinisch,
Tattendorf, Rakousko. Barva: hnědočervená s lehce cihlovými
okraji. Vůně: plná, výrazná, s převažujícím
aroma přezrálých švestek, višní a růží. Chuť: lehce kořenitá, s tóny višní a
lesního ovoce (převažují ostružiny), v dochuti
vystupuje skořice a čokoláda. Stolování: Degustované víno je velmi
univerzální. Nejlépe se hodí k široké škále
masitých pokrmů (kromě červených mas např. ke
krůtímu masu, drůbežímu nebo telecímu). Nutno
podotknout, že v tomto směru se není nutno obávat
ani jejich kořeněných úprav či gratinování. Víno je
výtečné i k plísňovým sýrům, archivním
sýrům, nivám, parmezánu, ovčím sýrům, rostbífu
apod. Výborně se rovněž snoubí s kvalitní
čokoládou. Osobní dojem: Vzhledem k tomu, že ročníkový
Pinot z dnešní ochutnávky patří k těm
alkoholově obdařenějším, určitě se vyplatí použít
jej jako doprovod k výše uvedeným pochutinám. Pokud
máte chuť dát si pouze jednu sklenku, pak si připravte
silnou vůli k odmítnutí těch dalších. Pokud tento
souboj nevyhrajete, budete uléhat znaveni a druhý den se
možná probudíte s mírnou kocovinou. Důležité upozornění ke konzumaci: Víno se
v kombinaci s masitými jídly pije opravdu
výborně. Poměrně vysoký obsah alkoholu (13,5 %)
nepochybně přispívá k dobrému trávení a obávat
se jej nemusí ani ti, kteří trpí překyselením
žaludku. Víno je v tomto směru zkrátka velmi
přátelské a vyvážené. Nakonec malý tip, ovocné,
švestkové, kořenité a další tóny si nejlépe
vychutnáte, budete-li víno servírovat v karafě
s hodinovou prodlevou. Jedná se přeci jenom
o archivní víno.
|
nahoru |
za Promat-degustační-tým M. Přibyl
|
|
|
|
|
Léto s Létajícím Holanďanem |
Po slibném začátku sezóny jsme vyrazili s novou
lodí na Lipenský týden provést další testování co
umíme. Pravda, ještě to bude chtít jezdit, než se defi
nitivně sžijeme. Nová loď přeci jen jezdí trochu
jinak, ale už cítíme, co F-déčko dovede. První lipenský závod O krále Šumavy sice po
technických problémech a jedné penalizaci ještě
nedopadl a čtvrtým místem jsme rozhodně nebyli nadšeni. O týden později už ale za silného větru mělo přijít
první uspokojení v podobě celkového druhého místa
na regatě, kde jsme dokázali vítězům šlapat na paty a
do poslední rozjížďky nebylo nic rozhodnuté. Po dlouhé letní přestávce byl dalším závodem FD
Eurocup na rakouském Achensee - tradiční letní regata
v půlce srpna, kde se schází evropská špička.
Letos byla účast opravdu široká, 40 lodí ze sedmi
států. Ve všech možných směrech a síle větru se
odjelo sedm rozjížděk a celkové deváté místo posádce
CZE 11 ukázalo, kde by se mohla v podzimní části
sezóny pohybovat. Člověk míní a příroda mění. Podzim pro nás nezačal
vůbec dobře. Nejdříve neúčast na Mistrovství Polska
pro nemoc kosatníka, pak totální absence větru na
Mistrovství ČR, a nakonec zrušení účasti na
Mistrovství Evropy z rodinných důvodů. Smůla
chodí vždy třikrát, a tak hurá na další velkou regatu
do Berlína. Držte nám palce, ať jedem s PROMATEM, jako by nám
za patami hořelo…
|
nahoru |
pro Promat-tým T. Palkovský
|
|
|
|
|
Káva Musetti |
Rodinná společnost Toreffazione Musetti se už od roku
1934 stará o to, aby káva Musetti vyhovovala těm
nejmlsnějším jazýčkům, vysoké italské kultuře
espressa i přísným mezinárodním normám.
Společnost působí více jak 70 let na světovém trhu
s kávou, v 50 zemích na 5 kontinentech. Jejich
nejkvalitnější směsi kávy vlastní ocenění certifi
kátem CSC – Caffé Speciali Certifi cati. Společnost
Musetti zpracovává ročně několik desítek tisíc
barelů zelené kávy, kterou vyváží do více než dvou
tisíc provozoven po celé Itálii a také do dalších 40
zemí světa. Musetti Evoluzione CSC – 100% Arabika je sladkou,
jemnou a aromatickou směsí s rozpoznatelnými
ovocnými citrusovými tóny. Rafi novaná chuť a
uspokojující a přetrvávající dochuť. Musetti Espresso Bar - směs kávy Arabika 70 %
a Robusta 30 %. Musetti Espresso BAR je vysoce
kvalitní směs kávy, což potvrzuje i získaný
mezinárodní certifi kát. V této směsi naleznete
převládající tóny jemné čokolády, Musetti Rossa - tradiční směs a kvalita
v italském způsobu pražení, směs s 60 %
podílem Arabiky a 40 % podílem Robusty. Káva
s intenzivní vůní a silnou chutí. Vždy, když
chcete povzbudit vaše tělo i ducha. Osobní doporučení – Musseti Evoluzione CSC, tato směs
je na 100% Arabiku nezvykle příjemně nasládlá se
skvělou chutí. Zdroj: www.prodejkavy.cz
|
nahoru |
za Promat-tým L. Fleischer
|
|
|
|
|
|
Vynikající makový koláč se švestkami |
Poslední dobou mě překvapuje, kolik výborných
sladkostí a dobrot se dá upéct bez mouky. Nebyl to
záměr, ale tento recept je jedním z nich. Milovníci
máku si přijdou na své. Budete ho potřebovat umletého
300 g. V misce ho promíchejte s 80 g cukru, 2
sáčky vanilkového pudingového prášku, 2 lžičkami
kypřícího prášku, půl lžičkou jedlé sody, půl
lžičkou skořice a 300 g bílého jogurtu. Těsto
rozetřete do menšího pekáčku, na povrch rozložte
půlené švestky a pečte při teplotě 180 °C cca 50
minut. Přeji dobrou chuť a příjemný čas podzimní.
|
nahoru |
za Promat-tým M. Skotnicka
|
|
|
|
|
Vědci zjistili, že… |
… na Marsu je opravdu metan. Jak média sdělují, jde
o další zjištění výskytu tohoto plynu na
„rudé“ planetě. Tedy plynu, který by mohl být
známkou existence možného výskytu živých organismů.
Výskyt plynu je spíše nárazový než všudypřítomný,
nicméně více nezávislých výzkumných spektrometrů jej
opravdu potvrdilo. Různé skupiny vědců se naopak
rozcházejí v názorech, co je skutečnou příčinou
výskytu tohoto plynu – živé organismy současné nebo
minulé, nebo naopak jako následek geologických
procesů… Celý článek na https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/2776472-na-marsu-je-opravdu-metan-prokazalo-dvoji-mereni-je-mozne-ze-ho-vytvorily-zive.
|
nahoru |
za Promat-tým J. Ohanka
|
|
|
|
|
|
Z Promatího kalendáře |
• 16. - 18. 10.
2019 se v EQUITANA HOTEL RESORTu
v Martinicích konají již 55 Nové TRENDY
v oblasti PO, BOZP a OŽP pořádané
vzdělávacím střediskem Ivana Kubičková – T.E.P. - http://www.tep-kubickova.cz/. • 5. - 6. 11. 2019
pořádá společnost J. Seidl a spol. s r.o. na
tradičním místě (hotel SANTON Brno) tradiční seminář
Požární ochrana staveb. Více na stránkách
organizátora – www.seidl.cz. • 27. 11. 2019
bude společnost AXIS ve spolupráci s PKPO
pořádat seminář s názvem „Vliv sousedních
objektů na obalové konstrukce z požárního
hlediska“. Tato akce se uskuteční v Praze 7,
Argentinská 38. Více informací a možnost přihlášení
na www.studioaxis.cz.
|
nahoru |
za Promat-tým P. Kejklíček a V. Stanke
|
|
|
|
Promat s.r.o. V. P. Čkalova 22/784 160 00 Praha 6 - Bubeneč |
tel.: +420 233 334 806 fax: +420 233 333 576 skype: promat.praha |
GSM: 605 PROMAT 605 PROMAT 605 PROMAT |
promat@promatpraha.cz www.promatpraha.cz |
|
PDF verzi bulletinu můžete stáhnout
zde