ProČas 55

říjen 2019

Vážený a milý Promačtenáři,

rok se nám převalil do svého posledního kvartálu a to značí, že se mimo jiné s Vámi podělíme o naše příspěvky, zážitky, zkušenosti v podobě čtvrtletníku ProČas. Rozloučení s božským Kájou necháme na naší vládní reprezentaci, a proto náš bulletin stejně jako úvodník již toto téma vynechává…

V tomto čísle se po delší odmlce můžete zakoukat do dalšího dílu ze série montážních video-návodů. Tento díl přináší návod, jak provést správnou montáž kouřových zábran, v tomto případě zábran netransparentních, z protipožárních desek PROMATECT-H®. Rád bych také upozornil na novou technickou informaci směřovanou do oblasti energetiky a teplárenství, ale použité konstrukce mají využití i v dalších segmentech trhu.

A jelikož nám rozepsavší se autor úvodníku mistrně shrnul dění kolem nás, popřeji Vám za celou redakci už jen pohodový podzim, bez větších výkyvů a vrtochů počasí, jaké nám poslední dobou příroda přináší. Ke zmíněné pohodě se Vám pokusí přispět i aktuální číslo našeho-vašeho bulletinu ProČas®.

Úvodník v audio podobě na odkaze zde.

 
 
 
Obsah
 
01   Podzimní kaleidoskop, klimatické okénko a blížící se výročí sametové revoluce
 
02   Promat pozitivně
 
03   Bytové domy Karlín, Praha
 
04   Doporučujeme
 
05   Léto s Létajícím Holanďanem
 
06   Káva Musetti
 
07   Výročí slavné firmy
 
08   Vynikající makový koláč se švestkami
 
09   Vědci zjistili, že…
 
10   Vědci také zjistili, že…
 
11   Kostelní 16
 
12   Novinky
 
13   Z Promatího kalendáře
 
 

Podzimní kaleidoskop, klimatické okénko a blížící se výročí sametové revoluce

Loni jsme úvodník začínali legendární větou ze Švejka, letos se hodí malé srovnání. Pokud vás v souvislosti s nástupem podzimu přepadají chmurné myšlenky, tak si řekněte, že jste se v létě mohli prolétnout přes půl Evropy s jedním motorem nebo aktuálně řešit návrat ze zájezdu, který jste bohužel zakoupili od proslulé cestovky s historií jménem Thomas Cook. Umění dosahování duševní pohody se v současné době zdá být klíčovou dovedností k přežití. V každém případě je nutno vztahovat aktuální prožitky k nějaké srovnávací základně. Řídit se pouze vlastními pocity – vskutku neradno. Jinak hrozí konstantní „zakaboněnost“ a návaly tupého vzteku. Faktem je, že to v tomto smyslu nejlépe vyřešil náš „hradní jezevec“! Dle aktuálních prohlášení je pro něj venku nebezpečno a tento stav vydrží minimálně do konce listopadu. Nakonec, čemu se divit! Plat mu z vůle lidu chodí, služebnictvo a lékařské konzilium jsou k dispozici dnem i nocí, tak nač vůbec vylézat z bezpečné nory. A aby toho nebylo málo, máme tu další kolo masáží ohledně klimatických změn. Proslovy státníků i aktivistů nabízejí roztodivný obraz a hlavní původci neutěšeného stavu si stejně dělají, co chtějí. Kdo pohne diktátorskými mocnostmi na východě, které si „čmoudí“, jak uznají za vhodné? Elektromobily do každé rodiny a občas se točící větrníky na každém volném kousku Evropy globální klimatické změny určitě nevyřeší. Co takhle urychlit stavby obchvatů nebo pracovat na zkrácení oprav silnic? Možností, jak problémy neřešit radikálně a křečovitě, je určitě mnoho. Otázkou však je, do jaké míry lze smysluplná řešení očekávat od většiny současných politiků, kteří se na vlně populismu pouze snaží v klidu doserfovat do konce svého volebního období. Cesta pokroku je zkrátka trnitá a pomalá, protože „poctivých pracantů“ je málo a míra zapojení pochybných, nekompetentních a loupeživých „lidových vůdců“ stále vysoká! Nicméně, vraťme se zpět k myšlence srovnávací základny. Blížící se výročí sametové revoluce je bezpochyby důkazem, že se občas v našich dějinách silám pokroku daří. Na tuto kartu je tedy třeba vsadit i nyní, protože po období temna se snad zase vynoří něco pozitivního. Oslavme tedy tento náš „dějinný výkon“ s optimismem a nadějí. Máme se od čeho odpíchnout, a to je určitě povzbudivé.

Firma Promat si vám dovoluje popřát krásný podzim, houbařům mnoho šťastných nálezů a k tomu jako vždy velkou porci duševního i fyzického zdraví. Děkujeme za vaši stálou přízeň a těšíme se na další úspěšné obchody a dobrou spolupráci.


nahoru

za Promat-tým M. Přibyl
 
 

ProFór, aktuálně s podtitulkem: „Jak se do lesa volá…?“:

Taxikář zastaví a povídá: „Nevadí vám, že jsem zapomněl zapnout taxametr?”

„Vůbec ne,” odvětí zákazník, „já jsem si zase zapomněl peníze!”


nahoru

 
 

Promat pozitivně

Knihu Mráz mi půjčila kolegyně z personálního oddělení již na jaře, ale nějak jsem se k ní nedostal. Vytáhl jsem ji tedy na začátku září, asi částečně ovlivněn chladnějším počasím.

Zcela mimořádný mezinárodní bestseller, který vám nedá spát? Ano, opravdu na obálce nelhali. Knížku o velikosti 625 stran jsem zdolal za pár dní. Příznačný název a nadcházející dlouhé večery snad vybídnou k jejímu přečtení i Vás. Autorem knihy Mráz je Bernard Minier.


nahoru

za Promat-tým D. Markalous
 
 

Bytové domy Karlín, Praha

V pražském Karlíně vyrostlo během několika let velké množství moderních administrativních a kancelářských budov.

Budovy Rivergardens citlivě oddělují rušnou ulici Pobřežní cesta od klidnější části podél Vltavy.

Ale někteří z vás nevědí, že za administrativními budovami vyrůstají i bytové komplexy. Jedná se například o budovy: Port Karolina 2 a Port Karolina 3, které realizovala jako generální dodavatel stavby SKANSKA a.s.

Na těchto bytových domech byly zhotoveny z desek PROMATECT® požární pásy, které jsou součástí fasády. I když jsou požární pásy kolemjdoucím ukryté pod fasádním systémem, jsou přesto důležitou součástí celkové požární ochrany budovy.


nahoru

za Promat-tým P. Vild
 
 

Doporučujeme

Pinot Noir „Holzspur“ 2013 Weingut Johanneshof Reinisch, Tattendorf, Rakousko.

Barva: hnědočervená s lehce cihlovými okraji.

Vůně: plná, výrazná, s převažujícím aroma přezrálých švestek, višní a růží.

Chuť: lehce kořenitá, s tóny višní a lesního ovoce (převažují ostružiny), v dochuti vystupuje skořice a čokoláda.

Stolování: Degustované víno je velmi univerzální. Nejlépe se hodí k široké škále masitých pokrmů (kromě červených mas např. ke krůtímu masu, drůbežímu nebo telecímu). Nutno podotknout, že v tomto směru se není nutno obávat ani jejich kořeněných úprav či gratinování. Víno je výtečné i k plísňovým sýrům, archivním sýrům, nivám, parmezánu, ovčím sýrům, rostbífu apod. Výborně se rovněž snoubí s kvalitní čokoládou.

Osobní dojem: Vzhledem k tomu, že ročníkový Pinot z dnešní ochutnávky patří k těm alkoholově obdařenějším, určitě se vyplatí použít jej jako doprovod k výše uvedeným pochutinám. Pokud máte chuť dát si pouze jednu sklenku, pak si připravte silnou vůli k odmítnutí těch dalších. Pokud tento souboj nevyhrajete, budete uléhat znaveni a druhý den se možná probudíte s mírnou kocovinou.

Důležité upozornění ke konzumaci: Víno se v kombinaci s masitými jídly pije opravdu výborně. Poměrně vysoký obsah alkoholu (13,5 %) nepochybně přispívá k dobrému trávení a obávat se jej nemusí ani ti, kteří trpí překyselením žaludku. Víno je v tomto směru zkrátka velmi přátelské a vyvážené. Nakonec malý tip, ovocné, švestkové, kořenité a další tóny si nejlépe vychutnáte, budete-li víno servírovat v karafě s hodinovou prodlevou. Jedná se přeci jenom o archivní víno.


nahoru

za Promat-degustační-tým M. Přibyl
 
 

Léto s Létajícím Holanďanem

Po slibném začátku sezóny jsme vyrazili s novou lodí na Lipenský týden provést další testování co umíme. Pravda, ještě to bude chtít jezdit, než se defi nitivně sžijeme. Nová loď přeci jen jezdí trochu jinak, ale už cítíme, co F-déčko dovede.

První lipenský závod O krále Šumavy sice po technických problémech a jedné penalizaci ještě nedopadl a čtvrtým místem jsme rozhodně nebyli nadšeni.

O týden později už ale za silného větru mělo přijít první uspokojení v podobě celkového druhého místa na regatě, kde jsme dokázali vítězům šlapat na paty a do poslední rozjížďky nebylo nic rozhodnuté.

Po dlouhé letní přestávce byl dalším závodem FD Eurocup na rakouském Achensee - tradiční letní regata v půlce srpna, kde se schází evropská špička. Letos byla účast opravdu široká, 40 lodí ze sedmi států. Ve všech možných směrech a síle větru se odjelo sedm rozjížděk a celkové deváté místo posádce CZE 11 ukázalo, kde by se mohla v podzimní části sezóny pohybovat.

Člověk míní a příroda mění. Podzim pro nás nezačal vůbec dobře. Nejdříve neúčast na Mistrovství Polska pro nemoc kosatníka, pak totální absence větru na Mistrovství ČR, a nakonec zrušení účasti na Mistrovství Evropy z rodinných důvodů. Smůla chodí vždy třikrát, a tak hurá na další velkou regatu do Berlína.

Držte nám palce, ať jedem s PROMATEM, jako by nám za patami hořelo…


nahoru

pro Promat-tým T. Palkovský
 
 

Káva Musetti

Rodinná společnost Toreffazione Musetti se už od roku 1934 stará o to, aby káva Musetti vyhovovala těm nejmlsnějším jazýčkům, vysoké italské kultuře espressa i přísným mezinárodním normám. Společnost působí více jak 70 let na světovém trhu s kávou, v 50 zemích na 5 kontinentech. Jejich nejkvalitnější směsi kávy vlastní ocenění certifi kátem CSC – Caffé Speciali Certifi cati. Společnost Musetti zpracovává ročně několik desítek tisíc barelů zelené kávy, kterou vyváží do více než dvou tisíc provozoven po celé Itálii a také do dalších 40 zemí světa.

Musetti Evoluzione CSC – 100% Arabika je sladkou, jemnou a aromatickou směsí s rozpoznatelnými ovocnými citrusovými tóny. Rafi novaná chuť a uspokojující a přetrvávající dochuť.

Musetti Espresso Bar - směs kávy Arabika 70 % a Robusta 30 %. Musetti Espresso BAR je vysoce kvalitní směs kávy, což potvrzuje i získaný mezinárodní certifi kát. V této směsi naleznete převládající tóny jemné čokolády,

Musetti Rossa - tradiční směs a kvalita v italském způsobu pražení, směs s 60 % podílem Arabiky a 40 % podílem Robusty. Káva s intenzivní vůní a silnou chutí. Vždy, když chcete povzbudit vaše tělo i ducha.

Osobní doporučení – Musseti Evoluzione CSC, tato směs je na 100% Arabiku nezvykle příjemně nasládlá se skvělou chutí.

Zdroj: www.prodejkavy.cz


nahoru

za Promat-tým L. Fleischer
 
 

Výročí slavné firmy

Dnes světoznámá značka L’Oréal, původně „Société Française des Teintures Inoff ensives pour Cheveux“, slaví letos už 110 let od svého založení. Jejímu vzniku předcházel objev mladého chemika Eugène Schuellera, kterým dal základ netoxickému barvení vlasů, což byl zásadní převrat oproti původnímu a letitému používání agresivních kovových solí. Více na https://www.e15.cz/zahranicni/svetu-dal-prvni-netoxicke-barvy-na-vlasy-kosmeticky-gigant-l-oreal-slavi-110-let-1361031.


nahoru

za Promat-tým J. Ohanka
 
 

Vynikající makový koláč se švestkami

Poslední dobou mě překvapuje, kolik výborných sladkostí a dobrot se dá upéct bez mouky. Nebyl to záměr, ale tento recept je jedním z nich. Milovníci máku si přijdou na své. Budete ho potřebovat umletého 300 g. V misce ho promíchejte s 80 g cukru, 2 sáčky vanilkového pudingového prášku, 2 lžičkami kypřícího prášku, půl lžičkou jedlé sody, půl lžičkou skořice a 300 g bílého jogurtu. Těsto rozetřete do menšího pekáčku, na povrch rozložte půlené švestky a pečte při teplotě 180 °C cca 50 minut. Přeji dobrou chuť a příjemný čas podzimní.


nahoru

za Promat-tým M. Skotnicka
 
 

Vědci zjistili, že…

… na Marsu je opravdu metan. Jak média sdělují, jde o další zjištění výskytu tohoto plynu na „rudé“ planetě. Tedy plynu, který by mohl být známkou existence možného výskytu živých organismů. Výskyt plynu je spíše nárazový než všudypřítomný, nicméně více nezávislých výzkumných spektrometrů jej opravdu potvrdilo. Různé skupiny vědců se naopak rozcházejí v názorech, co je skutečnou příčinou výskytu tohoto plynu – živé organismy současné nebo minulé, nebo naopak jako následek geologických procesů… Celý článek na https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/2776472-na-marsu-je-opravdu-metan-prokazalo-dvoji-mereni-je-mozne-ze-ho-vytvorily-zive.


nahoru

za Promat-tým J. Ohanka
 
 

Vědci také zjistili, že…

… umějí vyrobit elektřinu ze sněžení. Podstatou je fakt, že samotný sníh je nositelem kladného náboje. A při jeho styku s nábojem negativním dojde přirozeně k proudění a … elektřina je na světě. Stačí už „jen“ pak zajistit přenos této vyprodukované elektřiny ke spotřebiči… Více na https://www.e15.cz/magazin/vedci-zjistili-ze-umeji-vyrobit-elektrinu-ze-snezeni-1358117.


nahoru

za Promat-tým J. Ohanka
 
 

Kostelní 16

www.kostelni16.cz


nahoru

za Promat-tým L. Zajíc
 
 

Novinky

• Nejnovější video představuje montáž kouřových zábran z desek PROMATECT® - https://www.promatpraha.cz/montazni-video-navody/promat-kourove-zabrany/

• Rekonstrukce - energetika, teplárny - https://www.promatpraha.cz/technicke-informace/


nahoru

za Promat-tým J. Ohanka
 
 

Z Promatího kalendáře

16. - 18. 10. 2019 se v EQUITANA HOTEL RESORTu v Martinicích konají již 55 Nové TRENDY v oblasti PO, BOZP a OŽP pořádané vzdělávacím střediskem Ivana Kubičková – T.E.P. - http://www.tep-kubickova.cz/.

5. - 6. 11. 2019 pořádá společnost J. Seidl a spol. s r.o. na tradičním místě (hotel SANTON Brno) tradiční seminář Požární ochrana staveb. Více na stránkách organizátora – www.seidl.cz.

27. 11. 2019 bude společnost AXIS ve spolupráci s PKPO pořádat seminář s názvem „Vliv sousedních objektů na obalové konstrukce z požárního hlediska“. Tato akce se uskuteční v Praze 7, Argentinská 38. Více informací a možnost přihlášení na www.studioaxis.cz.


nahoru

za Promat-tým P. Kejklíček a V. Stanke
 
Promat s.r.o.
V. P. Čkalova 22/784
160 00 Praha 6 - Bubeneč
tel.: +420 233 334 806
fax: +420 233 333 576
skype: promat.praha
GSM: 605 PROMAT
605 PROMAT
605 PROMAT
promat@promatpraha.cz
www.promatpraha.cz