ProČas 59

30.09.2020

Vážený a milý Promačtenáři,

dnešní úvodní slovo bych rád věnoval něčemu, co mě v letošním zvláštním roce zatím nejvíce vzalo u srdce, co mě chvílemi skoro i dojímalo, co mě opravdu moc příjemně překvapilo. Seriál o 21 dílech, se 176 postavami v hlavní roli, se 176 hrdiny, a nespočtem komparzistů. Děj se odehrával na francouzských silnicích mezi Nice a Paříží, na téměř 3,5 tis. km dlouhé trati, s bohatým výškovým profilem a krásnými scenériemi francouzské krajiny. Přestože každý z jednotlivých dílů seriálu trval několik hodin, v žádném z dílů nebyla nouze o napětí, vzrušení a bezpočet překvapení po celou dobu jejich trvání. Jak jste jistě poznali, předešlá slova patří seriálu Grand Tours, řadě Tour de France. Přes veškeré nepřízně a omezení letošního roku se jí podařilo nakonec odstartovat a odměnou pro všechny pak byla opravdu výjimečná série. Byť čtvrtletník ProČas® nemá tak velký rozsah, věříme, že příjemné chvíle s lehkým napětím strávíte i s dalším číslem bulletinu.

V čísle 59 se můžete dočíst o nových grafitových požárně ochranných průchodkách PROMASTOP®-IM CJ21 pro pohodlnou instalaci do měkkých deskových přepážek. V technickém okénku si můžete také rozšířit svoji znalost o nové desky odolné proti výbuchu a projektilům z ručních zbraní. A v rubrice Kalendář se dozvíte o akcích se stavební tématikou, které zatím nikdo nestačil zrušit…

ProČas rovná se také gastro, a s ním pravidelné rubriky o vínech, kávách, receptech, stejně jako doporučení, kde takové ale i jiné dobroty uspokojující naše chuťové buňky můžete mít. A rubrika Kdo je kdo opět představí některé členy z našeho Promat-teamu.

Rád bych Vám závěrem úvodu popřál za celou redakci příjemný a pohodový podzim, hodně příjemných nezapomenutelných zážitků, jakým pro mnohé z nás byl zmiňovaný heroický výkon borců na dvou kolech a hlavně, aby nás podobné výkony motivovaly k naplnění našich cílů, a nenechali jsme se jen tak „něčím“ odradit. K pohodě i poučení, ať je Vám i aktuální číslo našeho-vašeho bulletinu ProČas®.

 
 
 
Obsah
 
01   Proč informace filtrovat a být pozitivní
 
02   Krátká glosa: „Ani čínský virus nám nedá mat!!“
 
03   Kdo je kdo
 
04   Doporučujeme
 
05   PROMASTOP®-IM CJ21
 
06   Požární obklady, kabelové a instalační kanály
 
07   Promat pozitivně
 
08   DUTCHMAN v karanténě
 
09   Káva Martella
 
10   Balistické kompozitní desky
 
11   Paštika
 
12   Novinky
 
13   Podpořme gastronomii
 
14   Z Promatího kalendáře
 
 

Proč informace filtrovat a být pozitivní

Letošní krásné léto se chýlí ke konci, v přírodě za chvíli převezme vládu podzim. Nebojte, nepřipravuji si oslí můstek k přechodu na to, kdo bude vládnout u nás. Minulý týden jsem vzal do ruky Hospodářské noviny a jen četl titulky. A sám jsem si dosazoval, co bych pod tím titulkem chtěl napsat či naopak najít. Malý výběr:

• Brusel chce výrazně přitvrdit ve snižování emisí – no tak to je bez komentáře.

• Pětitisícovka do státu nemusí seniorům letos dorazit, hrozí zdržení ve sněmovně – tady si neodpustím napsat, že tím ještě více vyniká snaha toto použít jako slib; naše rozbujelá administrativa vše natáhne.

• Sůl nebo projektant? Soud zkoumá, kdo může za zřícení lávky – jako by to nebylo jedno. Zkušení mostaři tvrdí, že je to špatná technologie. Spíše by se novináři měli ptát, proč ještě není hotova lávka nová. Asi se musí čekat do voleb na slavnostní otevření.

• Vědci v atmosféře Venuše našli plyn, který je spojovaný s výskytem života – tak konečně něco pozitivního…

Noviny raději odkládám. Televizi nepouštím a internetovými Seznamy a Novinkami se také rozhodit nenechám. Vezmu si na téhle podivné době jen to pozitivní; na jaře jsem díky Covidu 19 mohl sledovat probouzející se přírodu, kterou pandemie vůbec nezajímala.

Na podzim si najděme také něco hezkého, třeba, že rostou houby, že vinaři pracují ve sklepech a že dá se ještě jezdit na kole. Jen si musíme dávat pozor na měnící se dopravní značení. Naše ulice Čkalova je jednosměrná!

Za redakci ProČasu Vám přeji pozitivní podzim.


nahoru

za Promat-tým L. Zajíc
 
 

ProFór, dnes s podtitulkem: „Ze života ve vnitřních prostorách“:

Ženy rozčiluje, že si muži takřka nic nepamatují a muže zase, že si ženy pamatují téměř všechno!


nahoru

 
 

Krátká glosa: „Ani čínský virus nám nedá mat!!“

„Tak tu máme podzim, paní Müllerová“, řekl by možná jeden z našich národních hrdinů Švejk. Touto vypůjčenou slavnou filmovou hláškou jsme v roce 2018 začínali podzimní úvodník. I tehdy bylo „vzorové babí září“ s denními teplotami nad 20 °C. Dnešní obrázek nádherného podzimu je bohužel poněkud jiný. Burčákové veselí, pokud někde probíhá, je na pozadí řádícího „importovaného čínského viru“ (nazývejme věci pravými jmény). A i když není cítit takový pesimismus jako v jarním kole, těžko se naplno veselit, když jsme v jisté nejistotě, co nás v tomto ohledu ještě čeká. Nicméně, jak je naším zvykem, snažíme se vždycky podpořit to pozitivní a smysluplné. Takže nepanikařme, buďme rozumní, dodržujme pravidla, která nám osobně dávají smysl, slavme a setkávejme se skromněji, kratčeji a méně kontaktně. A především se neděsme, protože není nic horšího, než „smrt z vyplašení“. Přejme si mnoho zdaru v těchto dnech a přejme brzké zotavení těm, kteří zatím na letošní burčák nemají příliš náladu.

Firma Promat vám přeje krásné dny babího léta, houbařům nějaký ten déšť a k tomu jako vždy nutnou porci zdraví a štěstí, protože ani „čínský virus“ nám nedá mat!!


nahoru

za Promat-tým M. Přibyl
 
 

Kdo je kdo

Daniela Schusterová, sekretariát, administrativní oddělení

+420 736 457 978 | daniela.schusterova@etexgroup.com

Oblíbené jídlo: Všechny druhy masa.

Večerní nápoj: Sklenka červeného vína.

Hobby: Line dance.


Ing. Viliam Fusek, technicko obchodní zástupce PBS

+421 905 520 757 | viliam.fusek@etexgroup.com

Oblíbené jídlo: Stredoeurópska kuchyňa mi plne vyhovuje.

Večerní nápoj: Burčiak.

Hobby: Hudba, divadlo a aj iné druhy umenia. Odporúčam navštíviť galériu Danubiana.


nahoru

 
 

Doporučujeme

Edelzwicker Alsace, jakostní víno, AOC „Authentique“, zemské víno bílé suché, ročník 2017, Bernard Becht, Alsasko, Francie.

Barva: světle žlutá až zelenkavá (záleží za jakého osvětlení degustujete).

Vůně: plná, krásně ovocná, komplexní a velmi stálá, s výraznými tóny muškátu, meruněk, broskví, a po delším stání i s trochou lékořice.

Chuť: plná, lahodná, výrazně ovocná, připomínající především již zmiňované broskve a meruňky, která se nevytrácí ani po delším stání.

Stolování: Víno by se dalo charakterizovat jako univerzální aperitiv, který krásně uvede širokou škálu předkrmů. Hodí se např. k paštikám, drobům nebo jemným měkkým sýrům (např. kozí sýr). Tradiční krajovou pochutinou, kterou lze s degustovaným vínem úspěšně párovat jsou alsaské klobásky se slaninou a kysaným zelím. Vyšší obsah alkoholu (13 %) může následně zajistit důstojný doprovod i „těžším kalibrům“ (např. drůbeží nebo krůtí steak, jehněčí, či panenka). Kromě toho se víno hodí i k přírodně upraveným či nakládaným rybám.

Osobní dojem: Víno je opravdu svěží. Počáteční muškátový charakter se postupně mísí s dalšími poněkud nečekanými vůněmi, což je neklamnou známkou, že v cuvee je přítomno Sylvánské. Specialitou bezesporu zůstává krásná ovocná chuť s lehkou kyselinkou, která udržuje již zmiňovanou svěžest.

Důležité upozornění ke konzumaci: U tohoto vína si dejte pozor na teplotu podávání. My jsme se při degustaci záměrně nedrželi doporučovaných 8 °C, spíše jsme se pohybovali v intervalu 12 – 14 °C, takže pokud budete pít víno spíše chladnější, možná objevíte i další zajímavou škálu chutí a vůní. P.S. Bez obav lze použít jako dárek. Chuť tohoto vína potěší nejen zkušené milce vína, ale i začátečníky, a především citlivé a vnímavé dámy! Jemná ovocná až parfémová vůně a chuť je zkrátka v kurzu.

www.dobravina.cz


nahoru

za Promat-degustační-tým M. Přibyl
 
 

PROMASTOP®-IM CJ21

Potřebujete rychlou instalaci kabelů nebo malých plastových chrániček (do průměru 21 mm) bez nutnosti rozebrání, či poškození požární přepážky?

Nabízíme Vám rychlé řešení pomocí grafitových požárně ochranných průchodek PROMASTOP®-IM CJ21, které můžete jednoduše instalovat do měkkých deskových přepážek systémů PROMASTOP®. Toto řešení je vhodné i na dodatečné provádění instalací přes požárně dělící přepážku. Více informací najdete v nových katalogových listech Promat č. 701 a 704 nebo na: https://www.promatpraha.cz/cs-cz/ressources/downloads.


nahoru

za Promat-tým P. Kejklíček
 
 

Požární obklady, kabelové a instalační kanály

Logistická firma HOPI ve spolupráci s potravinářským gigantem Nestlé postavila v Prostějově největší logistické centrum ve střední a východní Evropě. Na této stavbě byly použity desky PROMATECT®-XS a PROMATECT®-LS.

Požárně ochranné desky PROMATECT®-H, -200 a -XS jsou vhodnou variantou ochrany ocelových konstrukcí. K ochraně instalací lze vytvořit z desek PROMATECT®-LS a -200 kabelové a instalační kanály.

„Promat – ani čokolády Vám nedají mat!!“


nahoru

za Promat-tým M. Dočekal
 
 

Promat pozitivně

Léto pomalu končí, ale začíná nám to „babí“. Opět se vrací doba anonymity, kdy obličeje schováváme pod rouškou. Doba je prostě taková, taková „jiná“.

Asi nezbývá než si zvyknout a trochu se i bohužel přizpůsobit… Osobně čím dál tím víc utíkám s rodinou na chalupu. Tam se ještě pořád žije „normálně“, sousedům vidíme do tváře, nikdo po nás nechce rozestupy. Relaxuji na zahrádce, zajdu do lesa a čtu, momentálně nějaké ty „oddechovky“. Milovníkům detektivek bych ráda doporučila knížku Drak spí, od mé oblíbené autorky Michaely Klevisové. Je napínavá, z venkovského prostředí Jižních Čech… co více si přát :-)

Doba je taková, je možná jiná, ale pořád bude taková, jakou si ji sami uděláme.


nahoru

za Promat-tým P. Sasínová
 
 

DUTCHMAN v karanténě

Letošní rok je bláznivý i na českých vodách. Sezóna CZE11 měla začít jarní přípravou na nabitou sezónu, kdy budeme moci konečně pořádně otestovat novou loď a ouha…

Z jarních tréninků sešlo a postupně bylo vše zakázáno. A když ta malá breberka postupně uzavřela celou Evropu a s tím zrušila i všechny závody v jarní části roku, nezbývalo než měnit plány a doufat, že snad na podzim přeci jen bude náš létající Holanďan zase létat. Postupně se posunulo o rok mistrovství světa, většina závodů Eurocupu byla odložena. Zůstal jediný český závod na konci května, a to ještě napůl bez povolení, takže radost z vítězství proplula mezi prsty.

V létě, jak známo zrovna moc nefouká, a tak tradiční Lipenský týden byl spíš ojedinělou příležitostí. Bohužel ho pořadatelé v půlce museli zrurit i přes hojnou zahraniční účast. Druhé místo nás těšilo, ale na všech bylo cítit, že jsme se na vodu přece jen moc nedostali.

Snad jediným větším závodem bylo v půlce prázdnin Mezinárodní mistrovství Rakouska na horském Achensee, kde nám přálo štěstí. V zatím jediném závodu seriálu Eurocupu se CZE 11 umístila na čtvrtém místě za šampióny z Německa a Švýcarska.

Konec prázdnin sliboval se začátkem podzimní části sezóny konečně nějaké závody a hned první na Severočeských Nechranicích přinesl druhé místo, což před Mistrovstvím České republiky přeci jen přinášelo trochu optimismu.

Letošní mistrovství České republiky bylo bohatě obsazeno zahraničními hosty včetně olympijských vítězů, takže se všichni těšili konečně na krásné závody. Vše připraveno, závody začínají a přestává foukat… Nechranická přehrada jako by nechtěla, aby se po ní proháněli plachetnice. Po třech dnech se v konečném souhrnu objevují jen tři dokončené rozjížďky, a i když CZE 11 poráží spoustu výborných soupeřů končí na čtvrtém místě díky neodpustitelným chybám. Celkovým vítězem je Německá posádka GER 222 před CZE 21 a další Německou posádkou GER 17.

Se zhoršující se situací jen doufáme, že další závody nebudou zrušeny a alespoň podzimní Mistrovství Německa se odjede v náhradním termínu v půlce října. Držte nám palce, stejně jako je drží CZE 11 vám….


nahoru

za Promat-tým L. Palkovský
 
 

Káva Martella

V srdci Říma provozuje od roku 1925 pražírnu kávy malá rodinná firma Martello. Kávu zde praží po malých dávkách 60 – 80 kg v jedné várce, s velkým podílem ruční práce s minimem automatizace. Tento způsob pražení je samozřejmě nákladnější, výsledkem je však káva kvalitnější než z velkopražíren. Firmu v současné době řídí bratři David a Cristian Martello. Římské pražírny jsou známé tmavším stupněm pražení a stejný trend drží i tato pražírna.

Výsledkem jejich pečlivé práce bylo získání několika mezinárodních ocenění za směs Martella Maximum Class.

Doporučené a u nás k dostání jsou zejména tyto kávy:

Martella Maximum Class – výtečně hořká a tmavá káva, směs Arabiky a Robusty v poměru 90/10.Velmi silná káva s vyšším obsahem kofeinu s bohatou pěnou.

Martella Classic Class – středně silná káva s příjemnou vůní, poměr Arabiky a Robusty 90/10. Výtečná pro přípravu espressa.

Martella Mirus Class – jemně pražená směs s poměrem Arabiky a Robusty 80/20. Má čokoládové aroma s nasládlou chutí, vhodná pro toho, komu nesedí kyselejší příchuť. Středně silná káva s bohatou pěnou, ideální pro espresso.

Cena kávy na burzách, díky letošní bohaté úrodě zejména v Brazílii, mírně klesá. Uvidíme, jestli se tento trend promítne i v cenách konečných produktů. Ovšem pravý milovník kávy cenu moc neřeší, důležitá je pro něj kvalita a tu značka Martella drží na vysoké laťce.

Zdroj: www.kavovnik.cz


nahoru

za Promat-tým L. Fleischer
 
 

Balistické kompozitní desky

PREFA KOMPOZITY, a.s. je tradiční výrobce sklolaminátových materiálů pro stavebnictví. V roce 2020 zavedla firma do portfolia nový výrobek: balistické desky odolné proti výbuchu a projektilům z ručních zbraní.

Samostatné kompozitní desky jsou odolné proti projektilům vystřeleným z krátkých palných zbraní a střepinám ručních a dělostřeleckých granátů malých a středních ráží. Jejich balistickou úroveň (FB3 při tloušťce 13 mm a FB4 při tloušťce 15 mm, norma ČSN EN 1522) lze zvýšit jejich vrstvením na sebe a tím zajistit odolnost i proti běžným projektilům vystřeleným z dlouhých palných zbraní. Balistické desky lze použít při ochraně plášťů budov, zvýšení balistické odolnosti vnitřních prostor budov postavených z „lehkých“ materiálů (např. sádrokarton, dřevo) a ochraně konstrukčních částí strojů a zařízení. Balistické desky si zachovávají všechny výhody kompozitů (např. pevnost, chemická a korozní odolnost) a mají reakci na oheň třídy B–s1, d0 podle ČSN EN 13501-1.

Více informací o kompozitech zde: https://www.prefa-kompozity.cz/

Praktická aplikace zde: https://strixchomutov.cz/vyzkum/mobilni-bariera


nahoru

za Promat-tým Jan Prokeš
 
 

Paštika

Není to tak dávno, co jsme byli nazýváni národem paštikářů. Doufám, že tato doba je nenávratně pryč a této dobrotě můžeme napravit její poškozenou reputaci. Původní recept na tuto paštiku pochází z Dánska, ale po letech už proběhl určitými modifikacemi a byl „vymazlen“ do nejlepší chuti i podoby. Zkuste posoudit sami.

Umelte 300 g jater a 200 g prorostlého vepřového masa. Dobře promíchejte se 2 vejci, 1,5 dcl mléka, 2 lžícemi mouky, 1 lžičkou soli a 0,5 lžičkou mletého pepře. Přimíchejte 1 nakrájenou cibuli, kterou jste usmažili s 1 hrstí tymiánu. Kdo má rád, může přidat česnek.

Srnčí hřbet nebo menší zapékací misky vyložte plátky slaniny, naplňte směsí, navrch položte další plátky slaniny a pečte 50 – 60 min. při teplotě 180 – 190 stupňů. Nejlépe chutná s brusinkovou marmeládou. Dobrou chuť!


nahoru

za Promat-tým M. Skotnicka
 
 

Novinky

Linked In – nezbytné virtuální médium… Stalo se dnes již nutností, že každý z nás zaplňuje virtuální prostor a ani my nejsme výjimkou. Zveme Vás k návštěvě našich stránek, článků a příspěvků na Linked In. Vítejte tedy u nás, budeme rádi, když se k nám připojíte, hrdě se k partnerství s Vámi budeme hlásit také, aneb – společně to zvládneme.

https://www.linkedin.com/company/promat/


nahoru

za Promat-tým P. Januš
 
 

Podpořme gastronomii

Podzim se pomalu blíží, teploty po ránu už nevybízejí k oblečení krátkých kalhot, za to večery zatím splňují požadavky babího léta… Kdo si ještě chce užít hezký večer či oběd v nepříliš obsazené restauraci, tomu doporučuji Hotel Hoffmeister. Ceny už jsou příjemné, měl jsem možnost ochutnat speciality připravené kuchařem Jakubem Svatošem, který pod vedením šéfkuchaře Jiřího Svobody zaslouží velkou pochvalu, obsluha skvělá. Vřele doporučuji… https://www.hoffmeister.cz/restaurace.


nahoru

za Promat-tým L. Zajíc
 
 

Z Promatího kalendáře

8. 10. a 14. 10. 2020 se bude v hotelu Alwyn v Praze 8 konat speciální školení s názvem „Kontrolní technik požárně bezpečnostních zařízení (PBZ) konstrukcí Promat“ podle vyhlášky Ministerstva vnitra č. 246/2001 Sb. ve znění pozdějších předpisů (vyhl. 221/2014 Sb.). V případě Vašeho zájmu nás můžete kontaktovat na e-mail: skoleni.pbz@promatpraha.cz. Účast je hodnocena jedním bodem ČKAIT. Více informací na www.kontrolnitechnik.cz. V souvislosti s aktuální situací připravujeme možnost absolvování tohoto školení pomocí vzdáleného připojení přes MS Teams. Bližší informace Vám podá pí. Martina Stanková, která organizuje tato školení.

15. 10. 2020 pořádá Česká komora lehkých obvodových plášťů 1. ročník konference OKNA & DVEŘE. Místem konání je Litomyšl. Bližší informace najdete na webu pořadatele https://www.cklop.cz/aktualita/206-cz-1-rocnik-konference-cklop-okna-dvere-2020-nabidka-partnerstvi.

15. - 16. 10. 2020 se v centru Prahy (Budova ČSVTS, Novotného lávka 5, Praha 1), na dohled od Karlova mostu, uskuteční Vědecká konference: SUROVINY 2020 pořádaná Silikátovou společností ČR, zaměřená na prezentaci nejnovějších poznatků z oboru těžby, úpravy a zpracování silikátových surovin. Pokud plánujete se zúčastnit, pak jenom připomínáme, že tentokrát bude kromě tradiční osobní účasti možné zapojit se i „virtuálně“. Více informací je k dispozici na stránkách: www.silikaty.cz.

26. 11. 2020 bude společnost AXIS ve spolupráci s PKPO pořádat seminář s názvem „Požární bezpečnost staveb a závady v projektech a realizacích“. Tato akce se uskuteční v Praze 7, Argentinská 38. Více informací a možnost přihlášení na www.studioaxis.cz.


nahoru

za Promat-tým P. Kejklíček, M. Přibyl a V. Stanke
 
Promat s.r.o.
V. P. Čkalova 22/784
160 00 Praha 6 - Bubeneč
tel.: +420 233 334 806
fax: +420 233 333 576
skype: promat.praha
GSM: 605 PROMAT
605 PROMAT
605 PROMAT
promat@promatpraha.cz
www.promatpraha.cz