ProČas 60

16.12.2020

Vážený a milý Promačtenáři,

vánoční atmosféra pomalu nabírá na těch správných frekvencích, stromky a výzdoby s vánoční tématikou se kolem nás začínají rozhojňovat a rozsvěcet a my si začínáme opět uvědomovat naše oblíbené „… no uteklo to zase jako voda“. O víkendu nám do naší země přivezli skauti světlo z Betléma a mottem „Snahou každého světla je prozářit tmu“ nám připomněli třetí adventní neděli. Tu jak známo symbolizuje třetí adventní svíčka, jediná růžová mezi fialovými, pastýřská, a měla by vyjadřovat radost z toho, že postní období pomalu končí a přicházejí slavnostní okamžiky. Jak symbolické… I čtvrtletník ProČas® by Vám rád přispěl svým dílem k tomuto post-postnímu období.

Aktuální šedesáté číslo Vám představí novinku v našem sortimentu, protipožární izolaci části potrubí v místě prostupu. Dále v technické části přiblížíme realizaci protipožárního nátěru na ocel PROMAPAINT®-SC4 na jedné znojemské stavbě. Také Požární komora představí své novinky a informace v jednom ze svých článků v bulletinu. A v neposlední řadě v ProČase najdete odkaz na nejnovější video-návod, který vydalo naše technické oddělení teprve před pár dny, a které blíže ukazuje, jak pracovat s protipožárními omítkami.
Apropo, věděli jste, že nám planety Jupiter a Saturn před Vánocemi nadělí další světelnou podívanou? Tyto dvě planety se čas od času k sobě přiblíží a při pohledu ze Země, přesně v den zimního slunovratu, splynou v jednu, velmi zářivou „hvězdu“ – astronom tento jev nazývá konjunkce. Letos je to o to zajímavější, že díky své blízkosti k Zemi bude záření velmi jasné a krásně pozorovatelné i bez návštěvy hvězdárny. Naposledy prý taková konjunkce byla k vidění v roce 1623, což je i pro pamětníky oříšek… Také se praví, že v roce 7 př.n.l. tuto konjunkci tehdejší astrologové nazývali jako Betlémskou hvězdu, tj. zjevení oznamující příchod spasitele. Ať už to bylo tak či onak, jisté je určitě to, že další hvězdné číslo našeho-vašeho bulletinu ProČas® vám právě vychází.

Krásné, pohodové, odpočinkové a věřme že konečně sněhové Vánoce přeje celá redakce !!

Úvodník v audio podobě na odkaze zde.

 
 
 
Obsah
 
01   Vánoce se blíží, doba nadělování je tu a advent se svým „duchovním i kulinářským rozměrem“ prozatím čeká na aktuální náladu „PSA“ v „čekárně“
 
02   Galerie Středočeského kraje Kutná Hora
 
03   Kdo je kdo
 
04   Doporučujeme
 
05   Rozšíření sortimentu pro prostupy kovových potrubí
 
06   Promat pozitivně
 
07   Profesní Komora Požární Ochrany
 
08   Káva La Brasiliana
 
09   Nátěr na ocel PROMAPAINT®-SC4
 
10   Vánoční zelňačka z východních Čech
 
11   Vlnobití
 
12   Vánoční provoz Promat s.r.o. 2019/2020
 
13   Novinky
 
14   Podzimní zamyšlení
 
 

Vánoce se blíží, doba nadělování je tu a advent se svým „duchovním i kulinářským rozměrem“ prozatím čeká na aktuální náladu „PSA“ v „čekárně“

Letošní příprava na Vánoce je opět zcela originální. Normálně vše startuje adventními trhy, výběrem „dárků z lásky“, protože ty velké a praktické si již většinou objednáváme průběžně přes internet. Obyčejně jsme v této době zvyklí se „cournout“ se svařákem či punčem po slavnostně vyzdobených náměstích, ryncích a návsích. Nyní je ale všechno jinak. Advent je letos vskutku více „duchovní“, protože pokud na nějaký ten stánek někde narazíme, tak se před ním nesmíme shlukovat. Stánkaři se musí neustále přesvědčovat, zda v jejich okolí není nadbytek nakupujících, zda stojí v patřičných rozestupech a s „povinnou výbavou“, apod., neboť nad námi bdí zvláštní „PES“ (znáte z TV), prazvláštní tvor mnoha tváří a nálad. A před ním je třeba mít se zvlášť na pozoru, protože nejenže nerozdává dobrou adventní náladu, ale umí i nevyzpytatelně měnit barvy a pokutovat.

Největšími dárky jsou tedy jindy zdánlivě běžné maličkosti, jako možnost návštěvy obchodu, oblíbené hospůdky či kavárničky. Na druhou stranu už nyní chodíme okolo ozdobených vánočních stromků, krásně vyzdobených výloh a občas k nám zavane i příjemná vůně svařeného vína. Ten zbytek, onen „duchovní rozměr“ adventu si už holt musíme dobudovat sami především ve svých domovech.

Je jiná doba. Něco si musíme odpustit a je třeba si vážit zdánlivých maličkostí, které jsme dříve považovali za samozřejmé. Když jsme u těch samozřejmostí, tak je třeba zmínit ještě jednu podstatnou skutečnost. Jsou mezi námi tací, kteří advent možná ještě ani nezaznamenali. Bdí totiž nad další „nesamozřejmostí těchto dní“ – nad naším zdravím. A těm je potřeba zvláště popřát, aby si i oni ve svém pracovním shonu našli čas na nějaký ten „svařák“, trdelník nebo jinou adventní pochutinu. Díky těmto obětavým spoluobčanům je naděje, že veškeré svízele s aktuálními zdravotními výzvami nakonec překonáme!

Náš „sprintující tým“ si vám tradičně dovoluje poděkovat za výbornou spolupráci a popřát do nadcházejícího období vánočních a novoročních svátků hodně štěstí, zdraví, spokojenosti a klidu.


nahoru

za Promat-tým M. Přibyl
 
 

ProFór, dnes s podtitulkem: „Ze života současných dní“:

Za socíku v „totalitě“ jsme se mohli umlátit po dovozovém zboží. Co bychom dnes dali za domácí!


nahoru

 
 

Galerie Středočeského kraje Kutná Hora

Když se řekne Kutná Hora, napadne asi každého na prvním místě chrám svaté Barbory. V Kutné Hoře je toho k vidění však mnohem více. Vedle známých památek Vlašského dvora, Hrádku a stříbrného dolu Osel. Kamenné kašny, Kamenného domu a Kostnice, je to méně známý Santiniho kostel Nanebevzetí Panny Marie a svatého Jana Křtitele nebo relativně nedávno zrekonstruovaná kaple Božího těla nebo barokní chrám svatého Jana Nepomuckého.

Já se však chci krátce zmínit o barokní budově bývalé Jezuitské koleje v blízkosti chrámu svaté Barbory, v současnosti sídla Galerie Středočeského kraje. Stavba trvala od položení základního kamene roku 1666 do současné podoby více než 80 let. Na stavbě se podíleli architekti Giovanni Domenico Orsi či Kilián Ignác Diezenhofer. Jezuité kolej využívali přibližně 100 let a poté sloužila podstatně déle jako kasárna – až do 80. let minulého století. (zdroj https://cs.wikipedia.org/wiki/Jezuitsk%C3%A1_kolej_(Kutn%C3%A1_Hora))

A jaká je souvislost kutnohorské Jezuitské koleje a Promatu? Dávno před tím, než Promat v České republice vznikl, zde byl jako voják základní služby ubytován jeden z našich kolegů. Následně další z nás (já) 8 let chodil okolo Jezuitské koleje ze školy do jídelny :-) No a hlavně zde najdete některé z našich výrobků.


nahoru

za Promat-tým V. Stanke
 
 

Kdo je kdo

Michal Dočekal, Technický a obchodní zástupce PBS

+420 602 150 077 | michal.docekal@etexgroup.com

Oblíbené jídlo: Maso/grilovaný steak.

Večerní nápoj: Bílé víno.

Hobby: Rodina, fotbal, jízda na kole.


Radka Jelínková, technický a obchodní zástupce PBS

+420 607 024 640 | radka.jelinkova@etexgroup.com

Oblíbené jídlo: Kachna na všechny způsoby, ovocné knedlíky s mákem nebo tvarohem.

Večerní nápoj: Čaj s mlékem (ještě lepší by bylo s kapkou rumu, ale ten většinou není).

Hobby: Pečení, dlouhé rychlo-procházky a péče o sebe, rodinu, chalupu a auto.


nahoru

 
 

Doporučujeme

PRIMITIVO SALENTO, jakostní víno, IGT (Indicazione Geografica Tipica), zemské víno červené suché, ročník 2019, Sasso al Vento, Rovereto, Itálie.

Barva: tmavě červená až granátová s nachovými odlesky.

Vůně: plná, komplexní, s výraznými tóny zralého peckového ovoce a vanilky.

Chuť: ovocná, nasládlá, připomínající zejména švestkový kompot a peckové ovoce s příjemnými taniny, které lehce drhnou na jazyku.

Stolování: Víno by se dalo charakterizovat jako rozhodně neupozaditelný doprovod k široké škále masitých pokrmů. Hodí se např. k tmavšímu krůtímu masu, rostbífu nebo flank či flap steaku, u posledně uváděných specialit samozřejmě v max. „medium rear“ úpravě. Vyšší obsah alkoholu (14 %) dovoluje zařadit i „těžší kalibry“ (např. jelení biftek, vepřový steak, jehněčí, či oblíbená hovězí líčka). Krom dříve uvedených pochutin jím lze úspěšně doprovodit i paštiky z tmavých mas, uzené ryby nebo vyzrálé či plísňové sýry.

Osobní dojem: Víno vystupuje jako „vyzrálý kus“. Počáteční závan sudu je potřeba nechat odeznít, abychom si po chvíli mohli vychutnat podmanivou ovocnou chuť s lehkou tříslovinou.

Důležité upozornění ke konzumaci: Zdobné etikety se nelekejte. Není známkou „laciné pouťové zdobnosti“ a tudíž pomíjivé chuti či kvality. Víno se v kombinaci s uvedenými doporučenými pokrmy pije opravdu výborně. Jeho příjemně nasládlé tóny jej činí pitelným i pro něžné pohlaví bez rozdílu věku. V tomto směru se tedy hodí pro všechny generace, včetně té mladé, která se v kultuře pití vína teprve orientuje.

P.S. Lze koupit leckde a pokud nám „PES“ dovolí, lze toto víno úspěšně pořídit i v supermarketech Hofer nebo Aldi.


nahoru

za Promat-degustační-tým M. Přibyl
 
 

Rozšíření sortimentu pro prostupy kovových potrubí

Při provádění protipožárních těsnění prostupů nehořlavého potrubí přes požárně dělící konstrukce je v technických podmínkách požadavek na provádění izolace části potrubí v místě prostupu. Tato tepelná izolace musí být z čedičové vaty o minimální tloušťce 30 mm, objemové hmotnosti 40 kg/m2, třídy reakce na oheň A1 a bodu tání minimální 1000 °C. Vzhledem k tomu, že tento typ izolace je na trhu hůře dostupný, zavádíme do našeho sortimentu rohož z minerální vaty odpovídajících parametrů s kašírováním hliníkovou folií. Balení izolace je v rolích po 8 m2. Cena této izolace je 181,- Kč/ m2. Snadná montáž bude podpořena kvalitní hliníkovou lepicí páskou, která bude rovněž skladem. Cena hliníkové lepící pásky s šířkou 50 mm, délkou 50 m bude 181,- Kč/ks. Oba materiály budou v našem skladu v Lovčicích k dispozici k prodeji od začátku února.


nahoru

za Promat-tým L. Fleischer
 
 

Promat pozitivně

Letošní Vánoce budou jiné… a já myslím, že útulnější, protože budeme víc doma, srdečnější, protože čas budeme trávit s rodinou, pravdivější, protože budeme mít místo frontových bojů v obchodech více času na přemýšlení o tom, o čem ty Vánoce vlastně doopravdy mají být… Naučili jsme se v poslední době hodně o tom, co vlastně k životu potřebujeme; kromě zdraví toho překvapivě potřebujeme mnohem míň, než jsme si mysleli před rokem… Není to osvobozující?

Podle mě máme dvě možnosti; buď budeme hudrat, že sice se otevřely obchody, ale vlastně už je pozdě, a že musíme stát fronty až na chodníku, že si nedáme svařák na vánočních trzích, že nepojedeme lyžovat atd.. nebo si přiznáme, že Vánoce bez stresu z nekonečných závodů v obchodech, bez strkání loktů a bez polité bundy na vánočním trhu a bez front na vleku jsou prostě klidnější a upřímnější…

Bude dost času na „obyčejné“ radosti, kterých si teď najednou zase vážíme a které stejně přinášejí tu opravdovou spokojenost… Pojďme lít olovo, vyrábět vánoční řetězy z barevných papírků, vystřihovat vločky, krájet jablíčka a hrát si. A pojďme se zase objímat!! A pojďme si říct, že jsme vlastně bohatší než loni… protože tohle všechno jsme se naučili… a snad už to nezapomeneme… Krásné Vánoce!


nahoru

za Promat-tým D. Schusterová
 
 

Profesní Komora Požární Ochrany

Po několika odkladech způsobených současnou situací se 25. listopadu konalo valné shromáždění PKPO.

Valné shromáždění se konalo ve znamení několika novinek. Místo obvyklého jarního termínu se konalo na podzim, místo osobního setkání (nejčastěji v pražském hotelu Svornost) se konalo online prostřednictvím ZOOM.

Program valného shromáždění však již byl tradiční. Vedle povinných bodů, jako jsou zprávy za uplynulé období a plán na období následující, jsou to i slavnostní okamžiky – vyhlášení Zlatého plamenu PKPO a Ceny Mgr. Vladimíra Hápa. Jedná se o již opravdu tradiční ohodnocení. Zlatý plamen PKPO byl poprvé udělen již za rok 2001, Cena Mgr. Vladimíra Hápa je o 5 let mladší. Jen připomeňme, že po tragické smrti Vladimíra Hápa v roce 2006 přišel s myšlenkou na oceňování osobností jiný Vladimír, Raušer. Nyní jsou již bohužel oba Vladimírové opět spolu.

Zlatý plamen získala společnost KOPOS Kolín a.s. za výrobek „Krabice přístrojová protipožární KPZ-1_PO“. Druhým oceněným byla společnost VIPAX a.s. za dodávku protipožárních dveří při rekonstrukci historické budovy Národního divadla v Praze.

Cenu Mgr. Vladimíra Hápa, bývalého prezidenta PKPO a našeho kolegy, získal současný prezident PKPO Bc. František Kregl. Přehled osobností, které byly za svou práci takto odměněni, najdete na http://www.komora-po.cz/oceneni/cena-mgr-vladimira-hapa.

Ocenění byla vyhlášena, ceny však po internetu předat nebylo možné. Budou předány při vhodné příležitosti a na stránkách PKPO bude jistě informace.


nahoru

za Promat-tým V. Stanke
 
 

Káva La Brasiliana

Pražírna La Brasiliana vznikla v roce 1948, kdy Carlo Govoni otevřel v historickém jádru města Ferrara pražírnu a obchod s kávou. Pražírna začala vytvářet první směsi a vymyslela první rozvoz kávy po městě a provincii. Nejznámější lokaj, který roznášel jako malý chlapec kávu, byl pozdější malíř Ailu, který také navrhl a vymaloval logo pražírny La Brasiliana. Dnes řídí pražírnu již třetí generace, vnuci pana Govoniho, kteří dále rozvíjí moderní technologie pražících strojů, značku a produkci.

Vysoká kvalita směsí a tajemství míchání typů káv dává značce La Brasiliana velkou výhodu před konkurencí a dnes se káva vyváží do celého světa. Oblíbená je však stále nejvíce na severu centrální Itálie. Skvělá směs Marfisa získala v roce 2008 ocenění nejlepší káva časopisu Gourmet.

Nejprodávanější kávy značky:

La Brasiliana Marfisa – je charakteristická medově švestkovou chutí a ovocným aroma s nádechem arašídů. Základ lahodné kávy tvoří odrůda Yellow Bourbon, která patří mezi vůbec nejlepší kávy z El Salvadoru a Brazílie.

La Brasiliana Extra – intenzivní, krémová a aromatická káva je ideální jako pravé italské espresso. V zrnkové kávě se mísí 60 % kvalitní Arabiky ze Střední Ameriky a 40 % vybrané Robusty z plantáží Indie, Asie a Afriky .

La Brasiliana Oro Blue – směs má nádherně plnou a sladší chuť s čokoládovou dochutí, lahodnou kremu i střední obsah kofeinu. Směs tvoří ze 70 % zrna Arabiky a z 30 % zrna Robusty, které kávě dodávají krásnou pěnu.

La Brasiliana Argento – díky vyššímu podílu jihoamerických zrn Robusty má káva mírně nasládlou chuť a jemnější pěnu s nádechem ovocného aromatu s  minimální kyselostí.

Zatím se dá zdá, že nám současná situace s Covid 19 neumožní cestovat do zahraničí, třeba do Itálie, která je pověstná skvělou kávou na každém rohu. Naše restaurace a kavárny úpí a bojují o přežití, doufejme, že se brzy otevřou do plného provozu. Do té doby jsme odkázáni na „domácí kavárny“. Dobrá zpráva je, že nabídka kávy v prodejnách a zejména e-shopech je široká, bohatá a je z čeho vybírat.

Zdroj: www.kafone.cz


nahoru

za Promat-tým L. Fleischer
 
 

Nátěr na ocel PROMAPAINT®-SC4

Společnost Vinotrh.cz ze skupiny Lahofer vybudovala v centru města Znojma, v areálu bývalého znojemského pivovaru, Enotéku s designovou kavárnou. Přáním investora a požadavků architekta, bylo v interiéru protipožárně ochránit a zachovat původní, viditelné staré litinové sloupy a nosnou stropní ocelovou konstrukci.

Jako vhodnou variantou ochrany byl zvolen požárně ochranný nátěr PROMAPAINT®-SC4.

Vznikla tu tak největší degustační místnost se systémem By the Glass® v České republice, která nabízí 120 vzorků vín výhradně ze Znojemské vinařské podoblasti.

Znojemská Enotéka získala národní cenu Grand Prix architektů 2020 v kategorii interiér.

„Promat – ani litina Vám nedá mat!!“

Pokračování na https://www.promatpraha.cz/cs-cz/products/promapaint-sc4.


nahoru

za Promat-tým M.Dočekal
 
 

Vánoční zelňačka z východních Čech

Tuto postní zelňačku jsme jedli na Štědrý den k obědu celé dětství. Kupodivu jsme ji zbožňovaly i jako děti, což je u zelňačky neobvyklé… Posuďte sami, zde je recept.

Podle kyselosti zelí buď propláchněte nebo jen přilijte vodu a uvařte do měkka. Zvlášť uvařte celé brambory ve slupce. Když je zelí měkké, přilijte celou šlehačku, ve které jste rozmíchali 1 - 2 lžíce hladké mouky. Dochuťte solí a pepřem. Oloupejte brambory, nakrájejte na kousky na každý talíř a zalijte je horkou polévkou. Na každý talíř patří zlatý hřeb programu, a to velké množství osolené smažené cibulky a jedno na plátky nakrájené uvařené vajíčko. Zlaté prasátko jsme sice nikdy neviděli, ale kdoví, třeba se to s touto polévkou podaří letos Vám… Přeji krásné a klidné Vánoce!


nahoru

za Promat-tým M. Skotnicka
 
 

Vlnobití

V minulém čísle vyšel článek „Gastronomie opět na startu“, ale ono je to tak vlastně stále.

Ještě nedávno byla „okénka“, zdroj obživy většiny národa. Nyní jsou restaurace otevřené, snad to tak i bude, až ProČas 60 vyjde. Vlnobití změn. Jednou jsi dole, jednou nahoře. Nutno poznamenat, že restauratéři rozhodně nezaháleli. Od oprav střech a fasád, přes interiéry, jídelní lístky až po změnu dodavatelů a kuchařů. Mají můj obdiv. Všichni se snaží rozšířit portfolio služeb, nabídka ochutnávky vín párovaných s jídlem u vás doma, rozvoz, vouchery, pečení vánočního cukroví. Držím jim všem palce. A nejen jim. Všem, které tato krize postihla, ať přímo či nepřímo. A těším se, že budeme moci odzkoušet všechny pozitivní novinky, jichž se nám díky této krizi a kreativitě velké části národa, dostalo.


nahoru

za Promat-tým zdraví zdravý L. Zajíc
 
 

Vánoční provoz Promat s.r.o. 2019/2020

DatumPromat PrahaPromat (servis) Lovčice
kancelář + prodejskladvýroba
14. – 18. 12. 2020 běžný provoz běžný provoz údržba strojů, inventury
21. 12. 2020 – 31. 12. 2020 zavřeno
4. 1. 2020 běžný provoz


nahoru

 
 

Novinky

• Promat® - Protipožární omítka PROMASPRAY® P300 - videonávod https://www.promatpraha.cz/montazni-video-navody/promat-protipozarni-omitka/

• Kabelová průchodka PROMASTOP®- IM CJ21 https://www.promatpraha.cz/technicke-informace/kabelova-pruchodka-promastop-im-cj21/

• PROMATECT® a PROMATUBEX® - obklad ocelových konstrukcí https://www.promatpraha.cz/technicke-informace/ti-2020-promatect-a-promatubex-obklad-ocelovych-konstrukci/

• Desky PROMATECT® – speciální aplikace https://www.promatpraha.cz/technicke-informace/desky-promatect-specialni-aplikace/

Siniat

• Nová sádrokartonová deska s vlákny Resistex - https://www.siniat.cz/cs-CZ/download/file/cs/43288fd79a3a4f7caa47ac61009f6f76/resistex-produktovy-list?rev=0d3556d6-a304-467b-b65a-d78bfee1b12e


nahoru

za Promat-tým J. Ohanka
 
 

Podzimní zamyšlení

Vážení gastronauti,

restauratéři šílí, zlobí se (oprávněně), požadují jasné informace, aby věděli co dělat?, na co se připravit?, jak to bude dál?

Farmářům roste mrkev a růžičková kapusta… jenže oni nemohou přijít na pole a jen tak zařvat na zeleninu: “Počkej saláte!, brzdi, zastav růst - trhy skomírají, restaurace paběrkují nebo zavřely a odběry váznou. A tak - milý petrželi - zpomal nebo shnij!”

Pro změnu - myslivec - dostane 2.000 od státu, když zastřelí divočáka kvůli prasečímu moru. Ale kdo to prase sní? Já na kance - jako z udělání - zrovna nemám chuť. Ať už bude se šípkovou nebo se zelím!

Okýnka

A proto chci pochválit tak zvaná “okýnka”. Nedávno jsem projel několik čtvrtí Prahy a podniky se opravdu dost snaží. Vaří, pečou, smaží, píší na tabuli křídou, navrhují přijatelnou cenu a jsou rády, když přijdete nebo si na dálku objednáte. Já jsem si většinou pochutnal!

Všichni víme, že restaurace a hospůdky ve 2. corona-vlně “bojují o život”. Trpím s nimi! Naštěstí, u těch, co umí dobře vařit, si šmáknete i “z okýnka”. Dokázaly, že to dokážou - i do krabičky! Nemusíte nic klohnit doma a podniky si občas pokryjí nejnutnější náklady na přežití.

Jak to vypadá?

Statistika je však stále strašlivá!

Bellevue - nejlépe hodnocená restaurace roku (Maurerův výběr Grand Restaurant 2019/2020 maureruv-vyber.cz/restaurace/bellevue) zavřela před měsícem na dobu neurčitou. Celkově gastronomický trh přichází o miliardy, číšníci a obslužný personál nemají co na práci.

Na druhé straně v pražské michelinské La Degustation Bohême Bourgeoise vám v rámci šetření obalů naservírují svoje skvělé delikatesy tentokrát do ešusu! Suroviny ze stáje Ambi jsou bezesporu skvělé!

AromiLa Bottega vaří a peče ostošest, Country Life rozmazluje svoje vegetariány nejvyšší kvalitou, V Zátiší nabízí brunch menu, které si dotvoříte sami doma, a když si objednáte, tak za vás pošlou navíc jedno jídlo zdravotníkům - zdarma. Restaurace Obecní dům má meníčko českého stylu a také vám připraví vánoční cukroví ”na klíč”!

A co svět? Třeba slavná dánská Noma bude mít od prosince - novinku - totiž nejoblíbenější pokrm na světě - burgry! 3 varianty - hovězí, vegetariánský a veganský za 17 liber (našich pět stovek). Oni si totiž “burgrování” vyzkoušeli místo exkluzivního 18ti chodového menu za 300 liber (asi 9.000 Kč) letos v létě v konceptu nazvaném “populus”, tedy “lidovka” a prodali za den 2 400 burgerů a lidé stáli nadšeni v dlouhých frontách.

Malé info na okraj; dvou-michelinská Noma byla 4x vyhodnocena jako nejlepší restaurace na světě. Kreativita šéfkuchaře Redzepiho je nekonečná! Budiž inspirací!

Věštění

No a do toho se na nás řítí další předpověď evolučního biologa Flegra, že v lednu bude lockdown. Mezi tím vláda bezkoncepčně zavírá hospody, prodejny obuvi a otevírá květinářství a kadeřnické salony pro psy. Nanoroušky občas nemají žádná nanovlákna. Jenže my všichni máme hlad a nebaví nás být pořád zavřeni doma.

Dobré jídlo

Ekonomové nám radí - pojďme restaurace podpořit! Ano, ale to nesmí být ten hlavní důvod! My tam přece nemáme chodit kvůli tomu, abychom je podpořili, ale abychom je brali jako normální součást našeho života. Vždyť je to tak krásné, nechat si uvařit dobré jídlo někým, kdo to umí! To přece nemůže být charita, která končí lockdownem a proto já radím - pojďme si prostě užít dobré a profesinonáně připravené jídlo! Je stále z čeho vybírat.

Milý gastronauti: Myjte si ruce, kloktejte a v těchto těžkých chvilkách: "nejezte, nepijte a když to půjde, ani nežijte blbě!"

(Publikováno s laskavým svolením P.T. Pavla Maurera, gastronauta“)


nahoru

Váš Pavel Maurer
 
Promat s.r.o.
V. P. Čkalova 22/784
160 00 Praha 6 - Bubeneč
tel.: +420 233 334 806
fax: +420 233 333 576
skype: promat.praha
GSM: 605 PROMAT
605 PROMAT
605 PROMAT
promat@promatpraha.cz
www.promatpraha.cz