ProČas 62

30.6.2021

Vážený a milý Promačtenáři,

úspěšně jsme oslavili dvoj-svátek Petrů a Pavlů, přičemž Petrové mají tak trochu navíc, a to nám předznamenává, že nám nastal čas dovolených, volna, relaxu, bilancování prvního kalendářního a druhého školního pololetí, stejně jako významných tenisových a cyklistických tradičních zápolení, kupodivu v tradičních časech, na což jsme za poslední měsíce nebyli příliš zvyklí, a my se můžeme s radostí přidat s naším-vaším tradičním a v pravidelném čase vycházejícím čtvrtletníkem ProČas®.

Petrové v českých zemích se obecně vyjímají tím, že mají svátky v roce dvakrát – 22. února a pak s Pavlem každý 29. červen, ale historie jim přála ještě více – v 50. a 60. letech se Petr objevil v kalendáři také u datumu 19. října, jako pozůstatek katolického svátku Petra z Alkantary. Jak bylo psáno v minulém čísle čtvrtletníku, v dávné historii existovala pouze jména, nikoliv příjmení, nebo alespoň ne v takové podobě, jak jsme zvyklí, a proto svátky jmen měly „navrch“ před příjmeními. A tady je původ oněch vícenásobných jmenin v roce, přičemž vše vychází z náboženských svátků. Takže sladké tajemství – nebýt systematické novodobé „revize“, mohl dle výčtu všech náboženských kalendárií slavit Petr svůj svátek až 12 za rok! A to už se vyplatí…

Ale ať jste Petr nebo Pavel, tedy máte jakékoliv jméno, slavte klidně každý den, ta radost za to stojí. Přejeme vše NEJ všem a tímto každému z vás posíláme dárek v podobě před-prázdninového vydání bulletinu ProČas. Krásné prázdniny a vydařené dovolené!

Úvodník v audio podobě na odkaze zde.

 
 
 
Obsah
 
01   Letní civilizace II, aneb život mezi C* – uzávěrami
 
02   „Požár“ v České televizi
 
03   Kdo je kdo
 
04   Doporučujeme
 
05   Myslíme na odkaz předků
 
06   Valné shromáždění PKPO
 
07   Promat pozitivně
 
08   Paranà Caffè
 
09   Melounové mojito
 
10   Opravdu nevšední gastronomický zážitek v Děčíně
 
11   Výborný tip kousek od Biogradu na Moru
 
12   Promat pomáhá Centru Paraple
 
13   Novinky
 
14   Z Promatího kalendáře
 
 

Letní civilizace II, aneb život mezi C* – uzávěrami

Již loni jsme prorokovali, že léto přinese jistý oddychový čas mezi dvěma obdobími, kdy vše funguje víceméně v provizorním režimu a ve značně omezených podmínkách pro běžné životní aktivity. Jestli nás letos na podzim čeká podobný sešup do nové uzávěry, samozřejmě nevíme a věříme v pozitivní zvrat.

Nicméně, „Člověk věří a příroda/vesmír/Bůh mění!“, praví poněkud pozměněná lidová moudrost. Probírat „nuance“ a porovnávat, co bude stejně a co jinak asi nemá smysl. K tomu se budou v nastávajícím období jistě vyjadřovat mnozí zainteresovaní odborníci, zapálená média, politici či laici. Otázka budoucnosti však jistě je a bude velmi skloňovaným tématem, kterému se určitě nevyhneme. Jak se tedy připravit? Především je potřeba se odpíchnout od podobných příběhů v minulosti. Absolutní hledisko je ve většině případů ošemetné. Že je něco takové či onaké je otázka úhlu pohledu. Ti z nás, kteří si říkají technici, jsou spíše zvyklí porovnávat něco s něčím. Když tedy zapojíme mozek a zkusíme se oprostit od emocionálních náletů špatných zpráv, možná nám náš život nebude připadat tak obtížný. Nejedná se samozřejmě o lehký proces! Nicméně, v zájmu pevného duševního zdraví je třeba se v tomto směru přenastavit, udělat od emocí krok stranou a podívat se do nějakého pevného relaxačního bodu. Zastavit se, nabrat dech, a hlavně užívat léta, protože jestli se dá v tomto období něco prošvihnout, tak je to drahocenný čas. Jenom bych se přimlouval, abyste si těchto pevných bodů našli víc. Koukat vždy na jinou láhev v domácím či jiném baru je sice možné, ale mohlo by nás to přivést zase na jiné scestí.

Firma Promat vám přeje co nejlepší prožití letošního léta, všem rodinám vydařené a odpočinkové prázdniny, a k tomu, kromě dostatku diskutovaných relaxačních bodů, jako vždy dobrou náladu a rychlé překonání případných překážek, které nám občas blokují cestu ke štěstí.

Poděkování za spolupráci a vaši laskavou přízeň v aktuálním období samozřejmě připojujeme!


nahoru

za Promat-tým M. Přibyl
 
 

ProFór, dnes s podtitulkem: „„Stylově ze zdravotnictví“…:

Když pijeme na zdraví… Neměla by to hradit zdravotní pojišťovna?!


nahoru

 
 

„Požár“ v České televizi

Je bezpečnostní sklo požárně odolné? Vydrží pouze kovová dvířka tepelné namáhání při zkoušce ve zkušební peci? Je potřeba provádět požární těsnění relativně drobných prostupů instalací? Jak funguje požárně bezpečnostní sklo v případě požáru?

Toto byly příklady některých otázek, na které jsme chtěli odpovědět jiným způsobem než dle předpisů norem, vyhlášek a dalších technických informací...

Z těchto důvodů jsme se rozhodli, že nejlepší odpovědí na tato „žhavá“ témata bude prokázání vlastností materiálů a výrobků pomocí požární zkoušky ve zkušební peci, a to v zásadě tak jak se prokazuje certifikovanou zkouškou požární odolnost u testovaných konstrukcí.

Ve spolupráci s firmou AVAPS, s.r.o., Hasičským záchranným sborem zastoupeným Ing. Václavem Kratochvílem PhD., MBA, a firmou Sapeli a.s., jsme dne 3. 6. 2021 provedli zkoušku vybraných a certifikovaných požárně bezpečnostních zařízení, ale také i výrobků, které jsou, věřme často omylem, zaměňovány za konstrukce, které také odolávají vůči požáru a mají splňovat požadované hodnoty požární odolnosti.

Reportáž z této zkoušky, kterou do Událostí natáčela Česká televize, můžete shlédnout na: https://www.youtube.com/watch?v=2V8A49e-yUU.


nahoru

za Promat-tým L. Zajíc a P. Kejklíček
 
 

Kdo je kdo

Jana Hlaváčová, Obchodní oddělení Lovčice

+420 607 142 749 | jana.hlavacova@etexgroup.com

Oblíbené jídlo: Řízek a bramborový salát.

Večerní nápoj: V létě jedno pivo, v zimě sklenka vína (samozřejmě ne každý den).

Hobby: Cyklistika, badminton, procházky, zahrádka, poznávání zajímavých míst…


Petr Vild, Technicko obchodní zástupce PBS

+420 724 926 926 | petr.vild@etexgroup.com

Oblíbené jídlo: Pečená žebra.

Večerní nápoj: Dobře vychlazená Plzeň.

Hobby: Včelaření.


nahoru

 
 

Doporučujeme

Prosecco spumante Rosé D.O.C., „Extra Dry“, růžové šumivé víno, hrozny Glera a Pinot Nero, oblast VENETO, Vinařství VOGA (ITÁLIE), ročník 2020.

Barva: světle lososová.

Vůně: mladistvá, svěží, se silným aroma jahod, malin a tropického ovoce.

Chuť: plná, harmonická s výraznými tóny čerstvého peckového ovoce a jahod.

Stolování: Hodí se především k italským předkrmům, mořským plodům, salátům, včetně ovocných apod. Milovníci perlení se mohou během posezení kochat linkami z unikajících bublinek, takže je tímto způsobem zaručeně zabavíte i v období mezi jednotlivými chody.

Osobní dojem: Jak již bylo řečeno, hlavní devizou tohoto šumivého vína je jemné perlení. Nečekejte ani typicky „šampaňské rysy“ s výraznými „jablečnými tóny“ a šokující škálou silných dochutí. Ve srovnání se svými francouzskými bratranci je toto šumivé víno podstatně lehčí a více se hodí k pohodovému letnímu popíjení. Nižší obsah alkoholu zaručuje, že se z posezení vrátíte v „použitelném stavu“.

Důležité upozornění ke konzumaci: Klíčem k řádnému vychutnání sklenky je servírování při správné teplotě. Doporučovaný interval 9 - 11 °C je pro toto „spumante“ dost přísný. Nicméně, pokud se dostanete někam k 15 °C, hrozí lehce sirupová chuť, což určitě ke správnému chuťovému vjemu nepřispěje. Víno se konzumuje opravdu výborně. V tomto směru rovněž počítejte s povzbuzujícím aspektem krásného designu láhve. Nezapomeňte se tedy zaopatřit jejich dostatkem. Na druhou stranu, cenová hladina se ve srovnání se šampaňskými víny pohybuje daleko rozumněji. Poslední aspekt nepochybně zvýrazní prvek pohody a dobré nálady nejen u hostů, ale i u hostitele.

www.bourgognewines.cz


nahoru

za Promat-degustační-tým M. Přibyl
 
 

Myslíme na odkaz předků

Pan doc. Ing. Arch. Karel Hubáček Dr. h. c. byl mimořádnou osobností české architektury 20. století. Bylo by nošením dříví do lesa připomínat snad jeho nejslavnější realizaci - dominantu Liberce – televizní vysílač Ještěd. Není náhodou, že i Praha má podobnou dominantu, ač o ní málokdo ví, a přitom se na ni obyvatelé Prahy, či její návštěvníci, dívají. Řeč je o přečerpávací Vodárenské věži Děvín v Praze 5, která vznikala v letech 1976 - 77. Rekonstrukce objektu byla nevyhnutelná. Hlavní tubusy věže byly opatřeny antikorozními nátěry, proběhla kompletní výměna rámů a zasklení profilovým sklem PROMALINE® LINIT. A tak pokaždé, když věž vidím, zamávám v duchu panu architektovi, určitě by měl radost. https://www.promatpraha.cz/produkty/promaline-linit/


nahoru

za Promat-tým P. Januš
 
 

Valné shromáždění PKPO

8. června proběhlo v pražském hotelu Svornost valné shromáždění Profesní Komory Požární Ochrany. Jako na každém vrcholném shromáždění podobných společenství byly projednány povinné body, například zpráva o činnosti za minulé období a plán činnosti na období další.

Nastaly i chvilky slavnostnější – byly vyhlášeny výsledky soutěže Zlatý plamen PKPO. Tentokrát byla udělena cena jediná – společnosti TUSAN s.r.o. – za digitální průtokoměr a tlakoměr pro hydranty FLOWMETER 190 D.

Letošní valné shromáždění bylo volební. Po schválení změny stanov, snížení počtu členů prezidia na sedm, bylo zvoleno nové prezidium ve složení Bc. František Kregl, Ing. František Chuděj, Ivana Nohová, doc. Ing. Václav Kupilík, CSc., Rostislav Pokluda, Ing. Martin Pospíšil, Ph.D. a Ing. Vít Dobiáš. Dále byli zvoleni tři členové volební komise - Ing. Michal Stejskal, Václav Turek a Petr Jadrníček. Nově zvoleným členům přejeme hodně inspirace do následujících let.


nahoru

za Promat-tým Ing. V. Stanke
 
 

Promat pozitivně

Lidé by si měli plnit sny! Mým snem bylo naučit se tančit. Neměla jsem na to věk, fyzičku, talent, ale chuť a odhodlání ano.

Takže tančím, tančím s manželem, tančím s učitelem, tančím sama, zdaleka netančím dobře, ale tančím s úsměvem.

Plňte si své sny – proleťte se balonem, skočte padákem, vylezte na komín, jeďte na safari, začněte malovat, pořiďte si rybičky… na nic nečekejte… budete se usmívat.


nahoru

za Promat-tým M. Stanková
 
 

Paranà Caffè

Historie pražírny Paranà Caffè se započala v roce 1960. V tomto roce ji v Římě založil Ruggert Giannelli a odstartoval tak úspěšnou dráhu své firmy. Rodinná pražírna Paranà soustředí svou produkci především na italský trh v okolí Říma, kde působí jako prodejce a současně i koordinátor provozu některých důležitých kaváren. Jen v okolí Říma dodává Paranà Caffè kávu do více než 500 kaváren a barů. Jméno Paranà je zároveň názvem jedné ze čtyř hlavních provincií v Brazílii, kde se káva pěstuje. I to dosvědčuje, že Paranà Caffè je směsí nejlepších kávových zrn a jedním z typických představitelů římské pražené kávy.

Nejprodávanější směsi kávy Paranà:

Paranà Caffè Espresso – středně pražená voňavá směs, 100% Arabika, nasládlé tóny, mírně převažující hořkost, chuť tmavé čokoládu, nižší obsah kofeinu

Paranà Caffè Extra Bar Premium - směs 90 % Arabiky a 10 % Robusty, pražená na střední stupeň, střední obsah kofeinu. Má chuť lískových oříšků a čokolády. Osobně vyzkoušená a mohu jen doporučit.

Paranà Caffè Extra Bar – silnější kávová směs 70 % Arabiky a 30 % Robusty. Díky většímu podílu Robusty je káva silnější. Středně pražená, s větší sladkostí než předchozí kávy.

Tak hurá! Opět máme otevřené restaurace a kavárny. Člověk už skoro zapomněl, jaká je to paráda, dát si voňavou kávu do nahřátého šálku. A poklábosit s přáteli nebo se pokochat rejem kolemjdoucích lidí na ulici. Držme si palce, aby to už bylo zase napořád.

Zdroj: www.kafone.cz


nahoru

za Promat-tým L. Fleischer
 
 

Melounové mojito

Nevíme, jaké léto nás čeká, ale doufám, že příjemně teplé, abychom měli záminku, užívat si lahodných letních nápojů, ať už s alkoholem nebo bez :-). Klasické kubánské mojito asi všichni znají, málokdo však ochutnal jeho verzi s melounem, který jeho chuť příjemně zpestří.

Budete na něj potřebovat 4 cl bílého rumu, 1 limetu, 3 lžičky třtinového cukru, asi půl plátku melounu, čerstvou mátu, drcený led a sodovku na dolití. Na dno sklenice dejte nakrájenou limetku, třtinový cukr, cca 10 lístků máty, rozmačkejte a přidejte rozmixovaný meloun. Vše zasypte až po okraj drceným ledem, nalijte bílý rum a dolijte sodovkou. Podávejte ozdobené snítkou máty.

Příjemné léto a na zdraví!


nahoru

za Promat-tým M. Skotnicka
 
 

Opravdu nevšední gastronomický zážitek v Děčíně

Vyrazili jsme s manželkou poznávat krásy Saského Švýcarska. Pro večeři jsme našli restauraci ARRIGŌ v centru Děčína. Jaké bylo naše překvapení z krásné moderní restaurace v centru Děčína. A co teprve ta vůně, když jsme vstoupili. V sobotu večer byla místa již rezervována, nicméně ochotný personál pro nás řešení našel. Úžasná krkovička, úžasné mořské plody. Chování personálu by nezahanbilo žádnou evropskou restauraci, ověnčenou různými mezinárodními trofejemi. Kdo nevěří, ať tam běží a kdo tam ještě nebyl, jakoby ani nežil. A když nestihnete ani večeři ani oběd, vězte, že i snídaně tu mají úžasné.


nahoru

za Promat-tým P. Januš
 
 

Výborný tip kousek od Biogradu na Moru

Dnes něco příjemného, pro duši i žaludek. Při svých toulkách po Jadranském pobřeží jsem narazil na Bistro Andrija. Je situováno na pobřeží ve vesnici Sv. Filip i Jakov, je moderní, vzdušné a hlavně s výbornou kuchyní. Vlastní jej (od roku 1997) majitel Andrija Majica, má vybraný vkus na vína, výborného dodavatele ryb, mořských plodů i masa, a šťastnou ruku na výběr lidí. Vřele doporučuji!

A nebude s Vámi hrát hru, že u něj se platí jen „toliko gotovina“; má i platební terminál. Po návštěvě Bistra Andrija se budou Vaše chuťové pohárky cítit jako v nebi.


nahoru

za Promat-tým L. Zajíc
 
 

Promat pomáhá Centru Paraple

Díky týmu našich skvělých borců jsme ve výzvě ETEX vybojovali krásný příspěvek pro Centrum Paraple.

Šek v hodnotě 2.500 EUR bude cennou pomocí pro pacienty s poraněnou míchou.

Gratulujeme a jsme na Vás hrdí!


nahoru

za Promat-tým P. Jahoda a M. Stejskal
 
 

Novinky


nahoru

za Promat-tým J. Ohanka
 
 

Z Promatího kalendáře

5. – 6. 10. 2021 je netradiční termín tradičního semináře Požární ochrana staveb společnosti J. Seidl a spol. Seminář se koná v brněnském hotelu Santon. Více se dozvíte na webu pořadatele - http://www.seidl.cz/cz/technicky-zpravodaj/seminar-2021-je-jiz-v-rijnu-1065.html

6. 10. 2021 - pro vás připravujeme školení „Kontrolní technik požárně bezpečnostních zařízení (PBZ) konstrukcí Promat a Intumex“ podle vyhlášky Ministerstva vnitra č. 246/2001 Sb. ve znění pozdějších předpisů (vyhl. 221/2014 Sb.). Školení bude probíhat v hotelu ALWYN v Praze 8.

V současné době školení plánujeme pořádat především prezenčně, ale nejspíše i s možností vzdáleného připojení přes MS Teams. Účast bude hodnocena jedním bodem ČKAIT. V případě Vašeho zájmu nás můžete kontaktovat na e-mail: skoleni.pbz@promatpraha.cz. Bližší informace Vám podá pí. Martina Stanková. Aktuální informace a možnost přihlášení sledujte na www.kontrolnitechnik.cz.


nahoru

za Promat-tým P. Kejklíček a V. Stanke
 
Promat s.r.o.
V. P. Čkalova 22/784
160 00 Praha 6 - Bubeneč
tel.: +420 233 334 806
fax: +420 233 333 576
skype: promat.praha
GSM: 605 PROMAT
605 PROMAT
605 PROMAT
promat@promatpraha.cz
www.promatpraha.cz