ProČas 71

26.10.2023

Obsah

01   Podzimní barevná koláž – bez správně nastavené motivace nepřežijí ani ti nejotrlejší!
02   Promat pozitivně
03   Konstrukce Promat 485.10
04   Zima je za rohem, budeme přezouvat
05   Doporučujeme
06   Kruhový protipožární obklad z obdélníkových přířezů PROMATECT®? Proč ne…
07   Obchodní centrum Flora, Praha
08   Etex a jeho další akvizice
09   Padesáté Rosenheimer Fenstertage
10   Česká námořní rallye 2023
11   Old Mill Coffee
12   Kapustičky na másle
13   Za jídlem i kvalitními potravinami do Chrášťan
14   Novinky
15   Z Promatího kalendáře


 
 
   

Podzimní barevná koláž – bez správně nastavené motivace nepřežijí ani ti nejotrlejší!

Již loňský podzim jsme připodobnili, literárně a nadneseně řečeno, k velmi barevné a pestré koláži. Jisté je však stále jedno: na růžovo se nám svět stále nebarví a nebarví. Nežijeme si špatně, vysloveně nestrádáme, nadále se můžeme věnovat svým rodinám, koníčkům, práci. Proud pozitivních impulsů je však stále slabý a změna trendu, zdá se, není na obzoru. Dovolil bych si nicméně krátce obrátit naši pozornost k zemědělství. Při sledování jednoho velmi zajímavého TV pořadu o selské krvi jsem si uvědomil, že již pro naše předky byla naše aktuální životní zkušenost denním chlebem. Denně za ranního kuropění vyráželi na svá pole, louky, sady, vinice apod., aniž by věděli, zda nakonec něco sklidí, a bohužel i kdo sklidí. Přesto denně, bez ohledu na obtížnou mezinárodní i domácí situaci, podstoupili rutinu dřiny a postěžovat/zanadávat na těžkou dobu si mohli až pozdě večer, v krátkém intervalu mezi prací a zaslouženým spánkem.

Je zřejmé, že tato krátká glosa platí samozřejmě i pro jiné obory lidské činnosti než zmiňované zemědělství. Nicméně zásadní úloha, kde čerpat potřebnou motivaci pro naše každodenní konání, stále zůstává tím hlavním, co musíme opakovaně řešit během ranního „boje s peřinou“, který probíhá v čím dál tím více houstnoucí tmě podzimních rán. Jisté je, že „nakopnout den“ ranním panáčkem není vždy úplně to nejbezpečnější řešení. Má nepochybně svoje rizika, spočívající zejména v tom, že by nemuselo zůstat u jednoho a na pracovní aktivitu by následně ani nemuselo dojít. Nikoliv nadarmo se říká, že jednou z velmi častých českých lží je tvrzení: „Jdeme na jedno!“. Naštěstí jsme vyspělá civilizace a máme tedy k dispozici poměrně širokou nabídku osvěžujících „denních nakopávačů“, které nás vyšlou na denní dráhu v odhodlaném duševním stavu. Nabízí se např. pestrá paleta pohybových aktivit od populárního joggingu, přes krátkou procházku pro rohlíky či se psem, až po jiné sofistikované cvičební sestavy. Nutno v tomto směru poznamenat, že ve zmiňované nabídce naštěstí chybí společné ranní cvičení s milovaným vůdcem, které dobrovolně/povinně podstupují nebozí obyvatelé severu korejského poloostrova. Tento fakt osobně považuji za velmi motivační, protože luxusní možnost volby zde na rozdíl od zmiňovaného reliktu Stalinismu stále ještě máme. Ať tak či onak, vkročit do všedního i nevšedního dne bez správně nastavené motivační sady lze připodobnit kroku do tmy, čímž nemyslím jeden nechvalně známý alkoholický mix z dřívějších dob.

Firma Promat vám přeje do nastávajících barevných dní co nejvíce sil, sadařům, zahrádkářům a vinařům pěkné závěrečné úlovky a k tomu jako vždy nutnou porci optimismu, zdraví a štěstí. Poděkování za úspěšnou spolupráci a důvěru nám věnovanou v těchto „barevných časech“ samozřejmě připojujeme.

Úvodník v audio podobě na odkaze zde.


nahoru

za Promat-tým M. Přibyl
 
   

ProFór, dnes v originále od sousedů:

S manželom žijeme v dostatku: raz ho mám dosť ja, inokedy má dosť on mňa.


nahoru

za Promat-tým M. Přibyl
 
   

Promat pozitivně

Geografická poloha místa, které spatřuji jako svoji velkou srdcovku je: 49°8’34.77“ N, 13°33’22.25“ E. Čím si toto místo zasloužilo v mé mysli a srdci takovou pozici? Nevím, ale vím, že se tam minimálně třikrát ročně vracím a dobíjím baterky. Nejedná se o žádné nej. Není nejvyšší a není nejnižší, není ani největší a ani nejmenší. Je to prostě místo s velkým kouzlem. Krásná příroda – někdy drsná, jindy přívětivá. Nepopsatelné pěší i cyklistické stezky, které mě podle nálady zavedou do tajemných koutů a míst. Jindy se ocitnu mezi velkou masou stejně naladěných lidí, kteří se zde pohybují. A když mám chuť (a tu mám často) najdu zde vyhlášené restaurace (dokonce oceněné za účasti PROMATu) a vychutnám si výborné jídlo a kvalitní pití. Když chci „jen“ něco lokálního, zajdu do místního pivovaru a vždy najdu, co hledám.

Asi to vyzní legračně a primitivně, ale vždy mě dobije pěší cesta stále stejnou trasou na místní hrad, který nechal jako strážní hrad vybudovat již Karel IV. No a v závěru každého dne využiji ničím nerušené koupele v místních bylinných lázních, kam v rámci zachování klidu a pohody všech pobývajících, smějí jen osoby, které klid hledají. Pro upřesnění – nesmějí sem děti (moje manželka je učitelka a jezdíme tam společně) a nikdo tak nenarušuje relaxaci u bazénu. Pokud jste si hned nenašli podle zadaných souřadnic toto místo, tak Vám tajemství odhalím. Jsou to Kašperské Hory.


nahoru

za Promat-tým P. Babor
 
   

Konstrukce Promat 485.10

Jak je všeobecně známo, není Promat s.r.o. „jen“ dodavatelem materiálů pro konečné výrobce, ale vlastní i své konstrukce, které lze aplikovat ve stavebnictví. Jednou z nich je zasklení PROMAGLAS® pro fixní okna ve dřevěné konstrukci, splňující požadavky na protipožární, tepelnou a zvukovou izolaci. V tomto případě se jednalo o osazení fixními okny skladovacího areálu v Plzni. Izolační dvojskla vykazovala tyto hodnoty: EI 30, Ug 1,1, Rw 42 dB.


nahoru

za Promat-tým P. Januš
 
   

Zima je za rohem, budeme přezouvat

Možná se to nezdá, ale léto je pryč a noční teploty atakují teplotu +5 °C v nížinách a 0 °C na horách. Nutí nás tedy přemýšlet, co obujeme našim autům na zimu. Kdo má ještě svěží pneumatiky z loňské sezony, které mají hloubku dezénu 4 mm a hlubší, má vystaráno a pohlídá si jen termín přezutí. Naopak ten, kdo plánuje nákup nových pneumatik, by neměl otálet a po nových pneumatikách se poohlédnout. Ropa není v poslední době zrovna nejlevnější a dá se očekávat, že všeobecné zdražování se nevyhne ani pneumatikám. No, vlastně se už nevyhnulo, když se podíváte do ceníků… Ten, kdo plánuje letos nákup nových zimáků, se může inspirovat podle zatím posledního testu zimních pneumatik pro rozměr 245/40 R18, který provedl nedávno německý motoristický časopis Auto Bild.

Pořadí 5 nejlepších:

1. Hankook Winter i*cept evo3 W330,

2. Michelin Pilot Alpin 5,

3. Vredestein Wintrac Pro,

4. Bridgestone Blizzak LM005,

5. Dunlop Winter Sport 5

Nezapomeňte, že dle §40a zákona 361/2000 Sb. mají řidiči povinnost použít zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března, pokud:

1. je na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza,

2. lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza.

V některých oblastech je potřeba mít zimní přezutí po celý rok bez ohledu na počasí. Jde o místa označená značkou Zimní výbava. Řidiči nemusí mít zimní přezutí pouze tehdy, je-li cedule opatřena dodatkovou tabulkou, která upravuje její platnost.

A ještě pozor na značení zimních pneumatik. V ČR vám podle naší platné legislativy uzná policie zimní pneumatiku označenou pouze M+S. V ostatních státech EU musí mít však zimní pneumatika symbol alpského vrcholu se sněhovou vločkou. Proč? Protože označení M+S už neznamená, že se jedná o vyloženě zimní pneumatiku, ale primárně o pneumatiku s hrubým vzorkem určenou třeba pro jízdu v terénu. Tak si před cestou na hory do zahraničí zkontrolujte, co máte na vozidle obuto, aby v případě řešení dopravní nehody kromě policie neměla problém s plněním i vaše pojišťovna.

Mnoho šťastných kilometrů přeje Promat-team.

Zdroj: www.test-pneumatik.cz


nahoru

za Promat-tým L. Fleischer
 
   

Doporučujeme

Zweigeltrebe, zkratka Zw, víno s přívlastkem pozdní sběr, Barrique, suché červené víno, ročník 2019, Vinařství Starý vrch, Hustopeče, www.stary-vrch.cz

Barva: sytě granátová s fialovými odlesky.

Vůně: plná, komplexní, s výrazným aroma dřeva, kouře, višní a karamelu.

Chuť: opulentní, ovocně kořenitá s výrazným tóny bobulové ovoce a višňového kompotu se sametově hebkou stopou v dochuti.

Stolování: Hodí se především ke středně kořenitým úpravám hovězího, či vepřového masa, čistým grilovaným steakům apod. Lze si představit i v kombinaci se sezónními a klasickými úpravami těstovin (např. s dýní, houbami či šafránovým olejem či populární Bolognese nebo Milanese). Díky výrazně ovocnému charakteru se nabízí i jako doprovod k čokoládovému dortu či pudinku s vysokým obsahem kakaa. Kombinacím s vysloveně sladkými moučníky bych se naopak vyhnul.

Osobní dojem: Je nepochybné, že právě školení vína v sudech „Barrique“ dotvořilo velmi unikátní charakter vína. Spojení velmi plné až opulentní chuti s příjemným obsahem alkoholu (12,5 %) a sametovou dochutí, zařadilo degustované víno poněkud jinam, než jsme zvyklí při pití učebnicové odrůdové verze. Plná a lehce nasládlá ovocná chuť se opravdu výtečně snoubí s typickými známkami zrání v kvalitním dubovém sudu, tedy především čokoládovými, kávovými a karamelovými tóny.

Důležité upozornění ke konzumaci: Díky ovocnému a sametovému projevu se víno pije opravdu výborně. Ocení jej i dámy, kterým jemnější charakter vína vyhovuje více než výrazné kořenité a zemité tóny. Tradičně tedy doporučuji mít připraveno ke konzumaci dostatek láhví, aby Vás Vaši hosté nezaskočili vyšší spotřebou. Pro získání plného chuťového zážitku je samozřejmě nezbytné podávat víno při správné teplotě (14 - 16 °C). Víno nám pak odhalí celou škálu chutí a komplexní aroma. Podávání tohoto vína v karafě není nutné. Víno je vskutku vyvážené a bez rušivých nebo nepřirozených projevů.


nahoru

za Promat-degustační-tým M. Přibyl
 
   

Kruhový protipožární obklad z obdélníkových přířezů PROMATECT®? Proč ne…

Ocel je sice velice pevný a houževnatý materiál, ale v případě požáru rychle ztrácí své mechanické vlastnosti, nezbytné pro zajištění únosnosti a stability celé stavby. Z tohoto důvodu je potřeba ocel správně požárně chránit a zajistit tak prodloužení doby nutné k evakuaci osob při požáru a i následně k zajištění bezpečného zásahu jednotek HZS.

Promat má pro tento úkol velkou nabídku systémových řešení: aplikace protipožárních nátěrů PROMAPAINT®, nástřiků na sádrové či cementové bázi PROMASPRAY®, čtvercových obkladů z desek PROMATECT®, apod. Jestliže je nutné zajistit požární ochranu tak, aby splňovala požární odolnost R až 180 minut a přitom je požadován kruhový obklad, kopírující původní ocelovou konstrukci, navíc mechanicky odolný a subtilní, pak ideální volba je právě použití rohoží PROMATUBEX®. Tyto pásy rohoží se přímo lepí přes vysokoteplotní lepidlo Promat®K84 na stěnu ocelové konstrukce s následným vyspárováním a překrytím tmelem Promat®.

Zmíněnou systémovou aplikací se nám otevírá opravdu široká oblast použití, včetně možnosti ochrany i nepravidelného tvaru profilu ocelové konstrukce. Vzhledem k tomu, že jednotlivé segmenty rohoží jsou tvořeny z kalcium-silikátových přířezů PROMATECT®, tak za podmínek dodržení správné technologie aplikace, vhodné impregnace a skladby omítkového systému, je možné bezproblémové použití této požární konstrukce i v exteriéru.

Více naleznete v příslušném katalogovém listu 415.85: https://www.promat.tech/katalog-pbs/#kl-415-85


nahoru

za Promat-tým P. Kejklíček
 
   

Obchodní centrum Flora, Praha

Potrubí pro odvod kouře a tepla z desek PROMATECT®

V obchodním centru naleznete velké množství restaurací a obchodů. V jednom z těchto obchodů bylo realizováno potrubí ZOKT z desek PROMATECT®. Samotná realizace probíhala v nočních hodinách, tak aby bylo možné každý den prodejnu znovu otevřít.

Limitujícím faktorem byl prostor pro samotné umístění potrubí. Bylo nutné vše uložit do prostoru mezi stropní konstrukci a kazetový podhled.

Tady se ukázala velká výhoda našeho řešení. Potrubí vyrobeno pouze z desek PROMATECT® a není potřeba další izolace, jako je tomu například u potrubí z plechu.


nahoru

za Promat-tým P. Vild
 
   

Etex a jeho další akvizice

Společnost Etex, světový výrobce stavebních materiálů a průkopník v oblasti lehkých konstrukcí, uzavřela akvizici britského výrobce izolací Superglass. Touto transakcí společnost Etex rozšiřuje svou evropskou působnost v oblasti udržitelných izolací nad rámec svého dosavadního působení u výrobce skleněné minerální vlny a extrudovaného polystyrenu URSA.


nahoru

za Promat-tým L. Zajíc
 
   

Padesáté Rosenheimer Fenstertage

Za účasti 250 odborníků v oblasti instalace fasád, výrobců oken a dalších souvisejících profesí se konal ve dnech 11. - 12. 10. 2023 v Rosenheimu 50. Mezinárodní kongres Rosenheimer Fenstertage, pořádaný organizací IFT Rosenheim. Program byl opravdu pestrý, zaměřený na udržitelnost, ekologii a úsporu energií. Zde jen výňatek z programu:

• klimatické stavby v budoucnosti

• příchod renovační vlny na trhu s okny

• ochrana před slunečním zářením

• skleněné fasády a ochrana ptactva

• ochrana před hlukem

• instalace oken ve staré výstavbě

Jak z přednášek vyplynulo, celý sektor stojí před mnoha výzvami, uskutečnitelnými ať již v krátkodobém, či dlouhodobém horizontu, které se týkají celého řetězce výrobců a dodavatelů v tomto odvětví.


nahoru

za Promat-tým P. Januš
 
   

Česká námořní rallye 2023

27. ročník tohoto závodu se jel ve dnech 7. – 14. 10. v Chorvatsku. Vyplouvalo se z Mariny Kaštela u Splitu. Tam, kde jindy padá dostatek větru z hor a kde je mnohdy trochu vzrušení při kotvení i vyplutí, se při našem příjezdu nepohnul ani vánek. Celá regata byla celkově poznamenána nedostatkem větru. Nicméně organizátoři i rozhodčí se snažili, seč mohli, závod je zároveň i Mistrovstvím ČR. Závodníci jeli na lodích SALONA 46, FIRST 45 a HANSE 418. Celkem se přihlásilo 25 týmů, které se utkaly v několika rozjížďkách ve Splitské oblasti. Promat byl u toho a ze závodů si odnesl zajímavé poznatky.

Výsledky závodu

Podpořili jsme mediální loď a Stach Studio, kteří stojí za vznikem patnáctiminutového dokumentu pro ČT Sport. Jakmile bude dokument natočený a materiál z dronu i kamer sestříhán, zveřejníme link, ať se i Vy můžete pokochat nádhernými záběry a výkony závodníků. Oficiální weby www.ceskanamornirallye.cz a www.stachstudio.cz.


nahoru

pro Promat-tým T. Palkovský
 
   

Old Mill Coffee

Daší zajímavá česká pražírna se nachází v překrásném prostředí historického mlýna Jangelec na břehu řeky Loučné, nedaleko Vysokého Mýta. Rodinná pražírna praží jak jednodruhové Arabiky, tak směsi Arabiky nebo směsi Arabiky a Robusty. Kávu praží osvědčeným italským způsobem v bubnové pražičce.

Ověřené espresso směsi z nabídky:

Automatic cofee machine – příjemně vyvážená směs připravená z pečlivě vybraných káv druhu Arabika, pocházející ze střední, Jižní Ameriky a Afriky v kombinaci s indickou Robustou ve vysoké kvalitě. Chuť čokolády a lískových ořechů.

Colombia Supremo – směs Arabik charakteristická svou kyselostí, plným tělem, krásným aroma a jemnou velmi dobře vyváženou chutí. Označení supremo znamená velké zrno. V chuti je cítit smetanu s jemnými tóny ořechu a karamelovým dozvukem.

Kávu můžete ochutnat přímo v penzionu Jangelec, případně na ni narazíte v kavárnách v okolí Vysokého Mýta.

Zdroj: www.old-mill.cz


nahoru

za Promat-tým L. Fleischer
 
   

Kapustičky na másle

Zapomeňte na špatné vzpomínky, nenechte se odradit a zkuste to :-) chutná i odpůrcům kapusty, osobně vyzkoušeno. Kapustičkám odstraňte nevzhledné nebo povadlé vrchní lístečky, odkrojte jim konce a překrojte je na půlky. V pánvi rozehřejte lžíci másla a postupně poklaďte kapustičky rozkrojenou vrstvou na rozpálený povrch. Trochu osolte. Pečte na mírnějším „ohni“ (já přiklápím pokličkou) a otáčejte až ve chvíli, kdy jsou na řezu nazlátlé. Otočené kapustičky zase malinko osolte a podle potřeby můžete přidat plátek másla. Nechte dalších pár minut na středně mírném „ohni“. Celé to nemusí zabrat více než deset minut. Kapustičky mírně na zkus a takhle jemně vykoupané v másle chutnají božsky. Podle mě jsou nejlepší takhle, přírodní, voňavé, lehce nasládlé a přitom příjemně slané. Prostě v jednoduchosti je krása.

Ale pokud byste přidali opečenou slaninku, nebo pár kapek smetany a špetku muškátového oříšku, nebo obojí najednou, tak rozhodně nic nepokazíte :-)


nahoru

za Promat-tým M. Skotnicka
 
   

Za jídlem i kvalitními potravinami do Chrášťan

Každý, kdo se vrátil z jižních krajů a „přičichl“ ke kvalitním surovinám do kuchyně, by teď měl zbystřit. Nabídka našich obchodů většinou není tak skvělá, jako reklama, která ji předchází. Ale pokud se vydáte do Cortelazzi v Chrášťanech u Rudné, najdete tam, co je dobré a kvalitní. A kdo by se při nákupu unavil či se mu zastesklo po něčem dobrém, se nemusí trmácet daleko. Přímo v obchodě je restaurace (i s WC), kde Vám splní mnoho u nás obtížně splnitelných přání. Ceny jsou jako např. v Itálii. Příjemný nákup i dobrou chuť!


nahoru

za Promat-tým L. Zajíc
 
   

Novinky

Prefabrikovaný potrubní dílec PROMATUBE®

Vážení přátelé vytápění na tuhá paliva, zima klepe na dveře, topná sezóna začíná a naši oceloví miláčci se opět těší každodenní péči. Můžeme poslouchat uklidňující zvuk praskajících polínek v kotli či kamnech, někdy i v doprovodu celovečerního sledování hřejivých plamenů. Každý kotel nebo kamna potřebují komín pro odvod spalin, nezapomeňte proto na pravidelné čištění a kontrolu komínů. Je to důležitá činnost, která může zabránit požáru vašeho obydlí. Příslušná legislativa nařizuje čištění a kontrolu komínů jednou za rok, ale pokud budete čistit častěji, nic tím určitě nepokazíte. Pokud topíte každý den, doporučují hasiči čištění komínu 3x za topnou sezónu. Máte-li odvod spalin od svého kotle nebo kamen napojené do komína přes hořlavou stěnu nebo strop, máme bezpečné certifikované řešení, použijte prefabrikovaný potrubní dílec Promatubex: https://www.promat.tech/kl-hpi-ptube


Siniat CEMENTEX – s novým příslušenstvím

https://www.promatpraha.cz/novinky/siniat-cementex-s-novym-prislusenstvim/


Promat - Katalog 6. vydání - hlavní novinky, změny a opravy k 08/2023

https://www.promatpraha.cz/novinky/promat-katalog-6-vydani-hlavni-novinky-zmeny-a-opravy-k-08-2023/


nahoru

za Promat-tým J. Ohanka
 
   

Z Promatího kalendáře

21. 11. 2023 bude společnost AXIS ve spolupráci s PKPO pořádat seminář s názvem „Požární ochrana historických staveb“. Tato akce se uskuteční v Praze 7, Dělnická 213/12. Více informací a možnost přihlášení na www.studioaxis.cz


nahoru

 

Evropská 11/2758, Praha 6 E promat.praha@etexgroup.com www.promatpraha.cz
T +420 233 334 806 GSM: 605 PROMAT, 606 PROMAT, 776 PROMAT