ProČas 79

30.09.2025

Obsah

01   Vrtěti psem
02   Promat pozitivně
03   ČNR 2025 – Biograd na moru
04   Neratov
05   Doporučujeme
06   ZŠ Rájec Jestřebí - požární ochrana světlovodů
07   Proč se nepochlubit
08   Pražírna Lenochod
09   Profesní Komora Požární Ochrany
10   Norsko
11   Zapečený masový nákyp s dýní a brambory
12   Kuchyně na Pražském hradě
13   Novinky
14   Kalendář


 
 
   

Vrtěti psem

Zdravím pravidelné čtenáře ProČasu; nebojte, nechci psát o volbách a odvádění pozornosti od… však Vy víte… Z jiného soudku tentokráte: zprávy. S mizícími výtisky denního tisku vonícími tiskařskou černí mám pocit, že se nám vytrácí i hlavní idea této činnosti. A to organizované informování. Lze přidat i adjektiva o apolitičnosti, objektivitě, nadhledu atd. Každý si může dosadit svůj oblíbený. Mám spíše pocit, že jde o informované organizování. Podle toho, kdo je vlastníkem daného media či kanálu.

Asi všichni jsme za covidu udělali zkušenost, že je důležité mít více informačních zdrojů. Na Seznamu a Novinkách se „žít“ nedá. Onehdá jsem někde viděl/slyšel/četl, co musí obsahovat „správná“ zpráva, či, chcete-li zpravodajství. Domácí mazlíčci, vztahy či sex, trocha násilí, popř. krev, a pak nějaké vypjaté emoce.

No nic, pojďme od toho. Chce to tedy více zdrojů pro sběr informací - zdroje nejen z domova, ale i ze zahraničí. A to i nám nepřátelského či s odlišnými názory. Jak říká jeden můj kamarád: „Musíme vědět, jak uvažuje protivník“.

Poslech či četba např. BBC v originále rozšíří každému nejen obzory, ale i jazykové znalosti. Tak prosím shromažďujme, analyzujme, vyhodnocujme, přemýšlejme, používejme srdce, rozum, logiku. Naslouchejme, neodsuzujme. A to nejen před volbami. Rozloučím se parafrází: „Lidé čtěte (správně)!“

Úvodník v audio podobě na odkaze zde.


nahoru

za Promat-tým L. Zajíc
 
   

ProFór, dnes motto pro aktuální teplotní vzestupy a pády:

Proti střídání 4 ročních období nic nemám. Jen mě štve, když se střídají v jednom týdnu!!


nahoru

za Promat-tým M. Přibyl
 
   

Promat pozitivně

Ve firmě Promat pracuji na té „druhé“ straně – nehledám řešení pro naše zákazníky, nenabízím ani neprodávám naše skvělé produkty. Jsem totiž ve stejné roli jako naši zákazníci: poptávám a nakupuji. Při této práci velmi rád spolupracuji s lidmi, kteří své práci rozumějí a zároveň je baví. Kontakt s takovým dodavatelem mě vždy pozitivně naladí a zpříjemní mi den. Nemusí se přitom jednat jen o obchodního zástupce – někdy mě potěší třeba ten, kdo pomůže s vykládkou, jindy zase zaměstnanec, který díky firemní kultuře počká s výdejem zboží i chvilku po pracovní době, když já sám udělám chybu a špatně si naplánuji příjezd. Tyto „drobnosti“ působí velmi pozitivně a spolehlivě pomáhají odbourávat pracovní stres.

Věřím, že podobné maličkosti pozitivně ovlivňují i vás. A moji kolegové se snaží, aby i váš den po kontaktu s Promatem zůstal příjemný a bez zbytečného stresu.

A pokud tomu tak není a myslíte si, že bychom mohli něco v  komunikaci nebo přístupu k zákazníkům zlepšit, budu rád, když mi o tom dáte vědět.


nahoru

za Promat-tým P. Jahoda
 
   

ČNR 2025 – Biograd na moru

Všichni pravověrní příznivci yachtingu to již vědí, ale přesto si dovolím připomenout, že od 4. do 11. 10. t.r. se uskuteční Mistrovství ČR ONE – DESIGN v oblasti Biogradu (www.ceskanamornirallye.cz). Jedná se o 29. ročník. Trasa je zhruba známa, resp. přístavy, ale uvidíme, jak stanoví finální trasy rozhodčí a traséři.

Příznivci firmy Promat vědí i to, že jsme hrdým sponzorem těchto závodů, spolu s dalšími partnery. Zpravodajství, popř. živé sledování, najdete na SAP SAILING, facebooku, webu ČSJ, videa budou na YouTube a Instagramu.

Věřím, že nám Neptun s Poseidonem budou nakloněni, počasí bude příznivé, ale přesto větrné! Pojďte si to s námi užít!


nahoru

za Promat-tým L. Zajíc
 
   

Neratov

Pokud během svých toulek zabrousíte do Orlických hor, doporučuji navštívit Neratov. Je to vesnička poměrně zastrčená, ale návštěva stojí za to. Mě osobně očaroval krásný barokní kostel s pohnutou historií. V roce 1945 kostel vyhořel a čekal více než půl století na novou střechu.

A ta je pro církevní stavbu opravdu netradiční – prosklená. A pro milovníky sklářského umění objevíte v kostele další skleněné dílo. Prozrazovat nebudu, dojeďte se podívat. Já jezdím do Neratova pravidelně již asi 7 let a sleduji, jak se mění nejen kostel, ale celá obec.


nahoru

za Promat-tým V. Stanke
 
   

Doporučujeme

Dnes speciální doporučení na lehce raritní víno pro nadcházející podzimní večery aneb občas je třeba ochutnat něco opravdu netradičního: FIOR d´Arancio Colli Euganei DOCG, Vinařství Cai del Colle, Benátsko, Itálie, bílé jakostní víno odrůdové, suché, odrůda Moscato, ročník 2024.

Barva: jemně slámová, žlutá se zelenými odlesky.

Vůně: neodolatelně svěží, ovocná, s dominancí čerstvých pomerančů, pomela a meruněk, doprovázená jemným aroma muškátu a jarních květů.

Chuť: lehká, svěží a přirozeně hroznová, s výraznými pomerančovými tóny, v dochuti na patře příjemně minerální.

Charakteristika: Degustované víno plně zapadá do takřka dokonalé sady regionálních gastronomických vín. V oblasti Benátska má sice tendenci vše zastínit egendární šumivé Prosecco.

Nicméně i tichá bílá vína této oblasti dlouhodobě dosahují vysoké kvality. Jejich funkce je i v tomto přímořském regionu stejná. Servírují se především k rybím pokrmům. Dnešní přírůstek do zmiňované vinné sady tedy není v tomto smyslu výjimkou. Jediné, co si musíte promyslet, je správný výběr ryby. Pokud chcete experimentovat, můžete zkusit spárovat např. i s kachnou na pomerančích apod. Vaší představivosti se zkrátka meze nekladou. Nutno podotknout, že toto Moscato se velmi liší od lehce šumivého a sladkého Moscato di´Asti (Piemont), které se svojí povahou logicky hodí především k moučníkům a jiným sladkostem. Pozor tedy v tomto směru na nežádoucí záměnu.

Osobní dojem: Víno se svojí osobitou vůní i chutí velmi liší nejen od všech ostatních bílých vín z našeho bezprostředního okolí, ale i od dalších bílých vín oblasti. Nutno rovněž doplnit, že je dodáváno pouze v té nejvyšší kvalitě DOCG, takže pokud jej ochutnáte, můžete si být jisti, že pijete opravdu extra třídu.

Shrnuto, podtrženo: Víno je velmi unikátní. Pokud jej tedy hodláte servírovat ve společnosti, doporučuji volit společnost otevřenou a dychtící po novinkách. Pokud budete hostit i konzervativněji orientované milovníky vína, doporučuji mít k dispozici vhodnou alternativu. Archivaci bych neriskoval. 12,5 % alkoholu sice víno před stárnutím poněkud zajišťuje, nicméně riskovat oslabení nanejvýš unikátního čerstvého a ovocného charakteru tohoto raritního vína by byla opravdu velká škoda.

www.cadelcolle.com


nahoru

za Promat-degustační-tým M. Přibyl
 
   

ZŠ Rájec Jestřebí - požární ochrana světlovodů

Světlovody představují moderní řešení jak přivést denní světlo do místnosti bez oken nebo tam, kde je potřeba. Díky speciální konstrukci dokážou přenášet sluneční záření i na vzdálenost několika metrů od střechy či fasády.

Vnitřní povrch světlovodu je vysoce reflexní, takže světlo neztrácí svou intenzitu. Požadavek na ochranu světlovodů na požární odolnost EI 30, je řešením konstrukcí vodorovného prosklení 485.97 se sklem Promaglas® EI 30 H1-02. Konstrukce je tvořena jednoduchým požárním sklem tl. 24 mm a je osazena v požárně chráněném ocelovém rámu. Celá konstrukce je nasazena na difuzoru světlovodu.


nahoru

za Promat-tým M. Dočekal
 
   

Proč se nepochlubit

Můj osobní názor je „Nechme pracovat evoluci“. Svět se neustále vyvíjí – a s tím i přístup k bezpečnosti práce. Identifikace a eliminace rizik vzniku úrazů už dávno nejsou jen prázdné pojmy. Zaměstnavatelé se stále více snaží chránit své zaměstnance – někdy i proti jejich vlastní vůli. Promat mezi tyto zaměstnavatele patří, a proto pro nás nebylo těžké požádat a získat certifikaci a tím další potvrzení, že jdeme správným směrem.


nahoru

pro Promat-tým P. Jahoda
 
   

Pražírna Lenochod

Zajímavou pražírnu je možné najít na Šumavě v Prachaticích. Jedná se o rodinnou pražírnu Lenochod s.r.o., která začala pražit kávu v roce 2022. Pražírna se zaměřuje na pražení kávy na espresso a na filtr. Kávu z této pražírny můžete ochutnat například v  Cafe Madona v Prachaticích, v podniku Kynutá Buchta v Horní Plané nebo v Restauraci 99 v Českém Krumlově. V nabídce mají zajímavé espresso směsi a doporučit lze tyto následující vyzkoušené produkty:

UGANDA – 100% Robusta pražená na tmavší stupeň, nulová kyselost, chuť hořké čokolády a tabáku. Země původu – Uganda. Vysoký obsah kofeinu. PERU – 100% Arabika se středním stupněm pražení, chuť černé čokolády, mandlí, karamelu, sušeného pomeranče. Střední acidita. Země původu – Peru, nadmořská výška 800 – 2000 m n. m.

HONDURAS – zajímavá 100% Arabika, střední stupeň pražení, chuť čerstvé brusinky, hřebíček. Střední acidita. Země původu – Honduras, nadmořská výška 1300 – 1500 m n. m.

NIKARAGUA – famózní 100% Arabika, lehký stupeň pražení, střední kyselost, chuť citrusů, karamelu a sušeného ovoce. Země původu – Nikaragua, nadmořská výška 1550 m n.m.

Tato malá a mladá pražírna potvrzuje fakt, že zajímavou kávu lze najít v každém koutku naší země. Dobrou zprávou je, že i nově vznikající pražírny dokážou nabídnout zajímavé produkty, snaží se jít svojí vlastní cestou a jejich produkce stojí za ochutnání.

Zdroj: www.prazirnalenochod.cz


nahoru

za Promat-tým L. Fleischer
 
   

Profesní Komora Požární Ochrany

V úterý 23. září 2025 se v  hotelu Svornost konalo valné shromáždění PKPO. Jednání zahájil prezident PKPO Bc. František Kregl, který přivítal účastníky a hosty valného shromáždění. Následně vystoupili hosté, například prezident HK ČR Mgr. Zdeněk Zajíček, brig. gen. Ing. Daniel Miklós, MPA náměstek generálního ředitele HZS ČR pro prevenci a civilní nouzovou připravenost a další. V proslovech byla kladně hodnocena spolupráce a kvalitní komunikace při připomínkování zákonů, vyhlášek, předpisů a norem.

Dalším bodem programu bylo vyhlášení vítězů soutěže Zlatý plamen (ocenění získali Truhlářství Körber s.r.o. a Omnipyra s.r.o.) a byl vyhlášen držitel prestižní ceny Mgr. Vladimíra Hápa za rok 2025. Toto ocenění získal za dlouholetou aktivní činnost v požární ochraně získal pan Josef Seidl. Všem oceněným gratulujeme.

Na programu byly rovněž povinné body – zpráva o činnosti, zpráva o hospodaření a zpráva revizní komise za uplynulé období a samozřejmě plán činnosti a rozpočet na období následující. Důraz bude kladen především na legislativní změny, vzdělávání a mezinárodní spolupráci.

Po ukončení hlavního programu proběhl společný oběd následovaný volnou diskusí o tématech, která ovlivňují činnosti a podnikání v oblasti požární ochrany.

Akce proběhla v příjemné atmosféře a jen škoda, že se nesešlo více aktivních členů PKPO.  Další valné shromáždění a setkání členů PKPO je plánováno na únor 2026.


nahoru

za Promat-tým Michal Stejskal a Vilém Stanke
 
   

Norsko

Země, kde se setkává divoká příroda s  moderní kulturou… Letos jsme se vydali autem do jižního Norska – a upřímně, byla to jedna z nejhezčích dovolených, jakou jsme kdy zažili.

Už při prvním pohledu na fjordy nám tyto výhledy doslova vyrazily dech. Ta klidná modrá hladina, kolem ní zelené hory a nad tím vším čistý vzduch. Připadali jsme si, jako bychom se ocitli v úplně jiném světě.

A co bylo asi jako nejvíc? Jezera, která byla všude – malá, velká, horská i ta ukrytá mezi lesy. Každé bylo jiné a každé mělo svoje kouzlo. Často jsme jen zastavili auto, sedli si na břeh a dívali se, jak se voda třpytí ve slunci. Bylo to tak jednoduché, ale zároveň tak silné…

Vydávali jsme se pěšky do hor často s cílem vidět vodopády. Cesta nebyla úplně snadná, ale odměnou nám byl pohled, který se slovy popsat nedá. Voda hluboko pod námi, kolem hory a úplné ticho… chvíle, na které se nezapomíná.

Norové nás mile překvapili svou otevřeností a laskavostí. Navíc jejich venkovská architektura je taková jednoduchá, a přitom krásná bez zbytečných okázalostí.

Například město Kristiansand nás nadchnulo svou atmosférou. Přístav plný života, lidé sedící na mole a děti, které se koupaly v moři – v Norsku jsme to vážně nečekali. A oběd v přístavu? Jednoduše čerstvý losos připravený bez složitostí, ale s chutí, která se nám vryla do paměti.

A nesmím zapomenout na možnosti „přespání“. My jsme spali především v chatách a v přírodě. Večer praskající dřevo v krbu a ráno vůně lesa s výhledem na jezera. Prostě kombinace pohodlí a blízkosti přírody. V Norsku je také totiž povoleno zastavit obytným vozem nebo postavit si stan téměř kdekoliv, pokud člověk respektuje přírodu a soukromí ostatních. Za odměnu máte právě tu maximální svobodu.

Tato dovolená byla pro nás mnohem víc než jen cesta do zahraničí. Byla to možnost zastavit se, nadechnout se a uvědomit si, jak krásný a čistý svět ještě pořád dokáže být. Už teď plánujeme, že se do Norska musíme vrátit. V příštích letech chceme pokračovat dále na sever a poznat i ty části země, které jsme zatím jen shlédli na mapě. Myslím, že se máme na co těšit, tak to zkuste také …


nahoru

za Promat-tým P. Kejklíček
 
   

Zapečený masový nákyp s dýní a brambory

Na tento podzimní nákyp budete potřebovat následující ingredience: 300 – 400 g mletého masa, 300 g oblíbené dýně Hokkaido, kterou nemusíte loupat, 4 větší brambory, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 100 g strouhaného sýra, 2 vejce, 150 ml smetany, sůl, pepř, muškátový oříšek a tymián.

Cibuli osmažte na troše oleje, přidejte maso, česnek, osolte, opepřete, přidejte tymián a restujte do zlatova. Dýni nakrájejte na kostičky a buď ji lehce opečte na pánvi nebo použijte syrovou. Pekáček vymažte olejem nebo máslem a vrstvěte na plátky nakrájené brambory, mleté maso, dýni a opakujte ještě jednou. Jako vrchní vrstvu dejte brambory. V misce rozšlehejte vejce se smetanou, osolte a dle chuti přidejte trochu muškátového oříšku. Směsí zalijte nákyp, posypte sýrem a pečte při teplotě 180 °C 40 – 50 min do zlatova.

Přeji dobrou chuť a hezké podzimní dny


nahoru

za Promat-tým M. Skotnicka
 
   

Kuchyně na Pražském hradě

Restaurace Kuchyně na Pražském hradě je opravdovým zážitkem – a to nejen díky kuchyni, která staví na poctivých českých surovinách, ale i díky atmosféře, která Vás překvapí hned při příchodu. Od vchodu by člověk vůbec netušil, že se o pár kroků dál otevře nádherná terasa s jedním z nejkrásnějších výhledů na Prahu.

Vyzkoušeli jsme koprovou omáčku s nadýchaným knedlíkem a kachní stehýnko. Velmi povedené. Neodolali jsme ani dezertům, lehounké tiramisu a jemný švestkový knedlík s mákem. Vynikající, ale pozor, porce jsou velmi vydatné :–) Jídla jsou skvěle připravena a plná chuti, působí domácky a přitom výjimečně. Atmosféra je uvolněná, obsluha milá, rychlá a ochotná poradit. Skvělé místo, kam se člověk rád vrátí – ať už na oběd s přáteli, nebo na klidnou večeři s pohledem na město.


nahoru

dobrou chuť přeje Promat a D. Schusterová
 
   

Novinky

 

Požární bezpečnost staveb dle EN, 7. vydání, aktualizace 01/2025

Požární bezpečnost staveb - těsnění prostupů instalací, 6. vydání, aktualizace 01/2025

Požární bezpečnost staveb - přehled konstrukcí, 7. vydání, aktualizace 01/2025

Požární bezpečnost staveb - přehled katalogových listů, 7. vydání, aktualizace 01/2025

www.promat.tech/katalog-pbs/


nahoru

za Promat-tým J. Ohanka
 
   

Kalendář

 

14. - 15. 10. 2025 pořádá v Brně firma Seidl spol. s r.o. tradiční seminář Požární ochrana staveb www.seidl.cz

15. 10. 2025 se bude v hotelu Globus na Praze 4 konat školení „Kontrolní technik požárně bezpečnostních zařízení (PBZ) konstrukcí Promat® a Intumex“. Více na www.kontrolnitechnik.cz

23. – 24. 10. 2025 se na Novotného lávce v Praze uskuteční tradiční konference „SUROVINY 2025“ pořádaná Silikátovou společností ČR. Více informací je k dispozici na www.silikaty.cz

11. 11. 2025 bude společnost AXIS ve spolupráci s PKPO pořádat seminář „Chování stavebních konstrukcí při požáru“. Adresa: Dělnická 213/12, Praha 7. Přihlášky na www.studioaxis.cz.


nahoru

 

Evropská 11/2758, Praha 6 E promat.praha@etexgroup.com www.promatpraha.cz
T +420 233 334 806 GSM: 605 PROMAT, 606 PROMAT, 776 PROMAT  
 
Promat Praha
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.