ProČas 80
17.12.2025
Letošní advent![]() bez bohaté sněhové nadílky na horách, s častými mlhami a občasným sluncem v nížinách a rovněž startem tradičních předvánočních mumrajů je po roce opět tu. Tradiční přehled adventních zvyků našich předků tentokrát vynechám, protože takový kontrast těchto dávných časů se současným předvánočním rejem si už asi ani neumíme představit. Předvánoční půst dnes působí stejně úsměvně, jako idea vnitřního zklidnění, které nastává u většiny z nás pouze v noci nebo ve chvílích, kdy nás přemůže únava z pracovních, či jiných povinností, spojených s blížícím se koncem roku. Na druhou stranu nám, díky převažujícímu materiálnímu blahobytu, vstupují v tomto období do života obzvláště intenzivně taková luxusní témata, jako je např. dárkoznalectví nebo gastronomie. O surfování po obchodech kamenných či virtuálních se šířeji rozepisovat nebudu. Raději ztratím pár slov o gastronomii. Ta je u nás všeobecně na vzestupu, což je jedna z neklamných známek našeho kulturního pokroku. I v dnešní době je sice ještě možné někde zažít retro-socialistická pohostinství, ale díky velkému úsilí několika nadšenců, mezi kterými bych rád zvýraznil zejména pana Pavla Maurera, autora známého průvodce Grand Restaurant, můžeme sebe i naše přátele či rodinu potěšit gastro zážitkem v nějakém kvalitním podniku. Pravda, nad Prahou nezáří 123 Michelinských hvězd jako nad Paříží. Máme tu prozatím jenom 10. Nicméně, ve srovnání s obdobím, pro které bylo typické hliníkové náčiní a převaha kvantity nad kvalitou, jsme nepochybně učinili pokrok. Ten je pochopitelně viditelný i v jiných, podstatně zásadnějších oblastech. Je tedy z čeho se radovat, což bychom si měli uvědomit především před volbami, kdy to občas vypadá, že tu brzy všichni umřeme hlady, pokud nezvolíme nějakou stranu „naštvaných vůdců“, která všechen šlendrián vlády předchozí v mžiku obrátí v ráj. Fenomén rozvoje a podpory skupinového „naštvání“ je velmi ošemetný, neboť v nás probouzí negativní emoce. Na vlnách těchto emocí pak z temných hlubin společnosti náhle vyplují vše slibující populisté, kteří však budou pouze luxovat erár a občas zdánlivě moudře hovořit. To je ale asi tak všechno, co od nich můžeme čekat. Takže nevěřme „naštvaným vůdcům lidu“ a volme příště ty, kteří svůj politický program nestaví pouze na dalším zadlužování a nereálných slibech. Ale dost již bylo půtek a intelektuálních úvah. Advent je v plném proudu a Vánoce, svátky klidu a míru, se kvapem blíží. Přejme si tedy něco pozitivního, vnímejme více svoje okolí, kolegy, přátele, rodinu a možná i přírodu, do které je určitě dobré se občas vydat, abychom měli možnost lépe vnímat přirozený chod světa, který v kolonách, frontách u stánků a nákupních centrech nejspíše nepocítíme. Firma Promat Vám přeje do současných adventních dnů co nejvíce duševních i fyzických sil, úspěšné završení osobních i pracovních aktivit a k tomu jako vždy přidáváme upřímné poděkování za vynikající spolupráci a přízeň, kterou nám věnujete. Věříme, že i v novém roce 2026 budeme společně pokračovat v úspěšné spolupráci a budeme se vídat na odborných i společenských akcích, které nás společně potkají. Úvodník v audio podobě na odkaze zde. |
|||
|
|||
![]() |
ProFór, dnes tip pro aktuální období rozesílek a jiných posílek:V případě obav, že Vaše zásilka nebude doručena včas, můžete využít novou službu České pošty: vyzvednutí zásilky přímo u odesílatele! |
|||
|
|||
![]() |
Promat pozitivněPozorný čtenář ProČasu si mohl všimnout, že v této rubrice se poctivě celý náš tým střídá, stejně jak se točí hráči volejbalu na podání. A když mi kolegyně Monika z redakční rady oznámila, že jsem opět na řadě, problesklo mi hlavou: S čím pozitivním se s Vámi tentokrát podělím? Nejdřív mě nic nenapadalo a malinko jsem zpanikařil – o čem budu psát?! Vzápětí jsem si uvědomil jednu (možná ne zrovna pozitivní) věc. Jak ten čas strašně letí! Přede mnou je vlastně poslední můj příspěvek v této rubrice. Nelekejte se, hned Vám to vysvětlím. Jsem tu pořád. Prozatím… Ale vzhledem k tomu, že pomalu uzavírám třetí dekádu mého působení v Promatu, zanedlouho nastane čas, kdy na mou pozici nastoupí někdo další a já už nikam nic psát nebudu... Nostalgicky si vybavím první dny, kdy jsem se začal dychtivě učit jednotlivé kapitoly katalogu, katalogové listy, konkrétní konstrukce a jejich detaily, abych byl schopen své nabyté vědomosti předávat Vám, naším partnerům a zákazníkům Byly chvíle, kdy nebylo jednoduché všechno zvládnout. Vždy tu ale byl někdo z kolegů či kolegyň, kdo mi poradil, pomohl, nebo aspoň psychicky podpořil. A kdeže je ta souvislost s rubrikou „Promat pozitivně“? Pro mě byla všechna ta léta, prožitá v Promatu, pozitivní… Je štěstím, když člověk může dělat práci, která ho baví! Ještě větším štěstím je vykonávat takovou práci v kolektivu, který tzv. jede na stejné vlně a všichni se snaží nejenom stát na stejné straně pomyslného lana, ale svou mírou ochoty, schopností a obětavosti, za to lano táhnou stejným směrem. A to v Promatu vždy platilo, platí a věřím, že i platit bude! Stejně tak, jak platí, že Promat je tu pro Vás! A to je pozitivní! Pro nás všechny… |
|||
|
|||
![]() |
Závěr FD sezóny 2025 na jihu![]() Letošní rok končil jachtařsky pro Dutchmenáře krásnými závody v teplých krajích. Zamířili jsme na jih. První závod se konal ve velmi silné konkurenci na Maďarském Balatonu za účasti mnohonásobných a zatím neporazitelných posádek z Maďarska v termínu 25. – 28. září. Balaton nás letos přivítal krásným podzimním počasím a vcelku vlídným větrem 6 – 8 m/s. Všem 21 posádkám z pěti zemí, co přijeli soupeřit, pořadatelé naordinovali 9 rozjížděk. Z České republiky dorazila jen jedna loď CZE11 Milan Grill - Tomáš Palkovský. Tento závod nás provázely problémy a když jsme završili naše působení beznadějně zapíchnutí do dna mělkého jezera, nemohli jsme se divit celkovému 13. místu. No ono se vůbec nebylo čemu divit - po měsíční závodní přestávce jsme se nemohli dostat do pořádného tempa. Po odjetých třech rozjížďkách v konečném pořadí zvítězili neporazitelní HUN70 před ITA4 a další posádkou z Maďarska HUN11. Na příští závody musela být příprava výrazně lepší. A již jsme se těšili do Chorvatska. Následovala další silně obsazená regata Mezinárodní mistrovství v Pule - Chorvatsko v termínu 3.-5.10. za účasti 27 lodí v opět velice silné konkurenci. Třídenní závod se jel v kupodivu klidných podmínkách končící bory, kdy si všichni užívají na říjen ještě krásně slunné počasí a krátké kalhoty. Za Čechy jsou na regatě tři zástupci: CZE11 Milan Grill - Tomáš Palkovský, CZE78 Karel Novotný - Michal Novotný a CZE21 Hrvoje Petrovic - Pavel Neužil. První den jsme jezdili proti břehu ve větru velmi proměnlivém 6-8 m/s a první rozjížďka se podařila CZE 11 dojezdem na šestém místě, druhá pak díky chybě a touze po koupeli skončila v propadlišti dějin. CZE 21 na to šla opačně a CZE 78 se teprve sžívala s podmínkami na moři. Druhý den jsme se konečně dostali trochu na moře. I vítr byl trochu stálejší, někde 4-6 m/s. CZE11 si vedla už tak, jak by měla a dojela 6. a 7. CZE 21 se zase vydala do proměnlivých výsledků a po 4. místě dojíždí 15. CZE 78 šla do sebe a dojíždí 12. a 14. Do posledního dne je vše krásně rozehrané a všichni doufají, že se v neděli bude rozhodovat, ale marně. V neděli byl po celém severním Jadranu zákaz vyplouvání a Poseidon si naordinoval malý orkán. Fouká kolem 40m/s a všem dělá potíže i přejet přes slovinské hory na cestě k zimnímu spánku. Celkovým vítězem se stala posádka CRO17 Mladen Peharda - Bruno Marevič před POL7 Jacek Tyszkiewicz - Piotr Tyszkiewicz na shodu bodů a SUI1 Stephan FELS - Cristoph Bauman skončila třetí. Z českých posádek je nejlepší CZE11 na sedmém místě, ale na shodu s 5. a 6. místem, následovaná CZE21 na 9. místě a CZE78 na 17. pozici. Závěr sezóny byl nádherný a už se těšíme na tu další, a to i díky přízni přátel z Promatu. |
|||
|
|||
![]() |
Školení řidičů![]() nemusí být jen záležitostí učebny a suchých paragrafů. Promat jezdí již poměrně dlouhou dobu do rakouského ÖAMTC Teesdorf a rozšířené školení řidičů probíhá i tam. Tréninkem řidičských dovedností za účasti profesionálů. Nepíši o tom proto, že máte jezdit do Rakouska trénovat. Spíše pro zamyšlení, že něco takového lze zažít i u nás a že to také stojí za to. Máme u nás několik okruhů, najdete je na internetu pod heslem např. škola smyku. Navíc se tam dají získat ztracené body, pokud se nepletu. Někteří z Vás taková školení určitě absolvovali, vědí, o čem to je. Nicméně, já osobně se musím přiznat, že je to úžasná věc. Trénuje se tam (jmenovitě v Teesdofru), říkejme, defenzivní řízení, a instruktoři Vás učí, co dělat v krizových situacích. A ty se následně trénují, aby Vám takzvaně „přešly do krve“ a byli jste je schopni aplikovat v opravdu nebezpečné situaci. Mně osobně to již několikrát zachránilo „kůži“. A musím dodat, že je to opravdu dobrá věc. Využijete ji nejen za volantem služebního |
|||
|
|||
![]() |
Doporučujeme![]() Dnes doporučujeme červené víno, které má u nás zcela jinou podobu aneb „jiný kraj jiný mrav“, což pro vinařskou obec platí dvojnásob: Pinot Noir „Ried Holzspur“ 2020 Weingut Johanneshof Reinisch, Tattendorf, Rakousko, červené víno jakostní odrůdové, suché, bio kvalita, ročník 2020. Barva: hnědočervená s lehce cihlovými okraji. Vůně: plná, výrazná, s převažujícím aroma malin, třešní a květových tónů. Chuť: lehce kořenitá, s výraznými tóny lesního ovoce (převažují maliny a ostružiny), v dochuti vystupuje především skořice a čokoláda, což svědčí o 16 měsíčním pobytu v sudu. Stolování: Degustované víno je velmi univerzální. Nejlépe se hodí k široké škále masitých pokrmů (kromě červených mas např. ke krůtímu masu, drůbežímu nebo telecímu). Nutno podotknout, že v tomto směru se není nutno obávat ani jejich kořeněných úprav či gratinování. Víno je výtečné rovněž k plísňovým sýrům, archivním sýrům, nivám, parmezánu, ovčím sýrům apod. Výborně se rovněž snoubí s kvalitní čokoládou či čokoládovými moučníky. Osobní dojem: Vzhledem k tomu, že ročníkový Pinot z dnešní ochutnávky patří k těm alkoholově obdařenějším, určitě se vyplatí použít jej především jako doprovod k výše uvedeným pochutinám. Pokud máte chuť dát si pouze jednu sklenku, pak si připravte silnou vůli k odmítnutí těch dalších. Jemné taniny jsou totiž v tomto směru poněkud zrádné a druhý den dopoledne byste nemuseli být v nejlepší kondici. Shrnuto, podtrženo: Víno se v kombinaci s masitými jídly pije opravdu výborně. Poměrně vysoký obsah alkoholu (13,5 %) nepochybně přispívá k dobrému trávení a obávat se jej tedy nemusí ani ti, kteří trpí překyselením žaludku. Víno je v tomto směru zkrátka velmi přátelské a vyvážené. Nakonec malý tip: ovocné, švestkové, kořenité a další tóny si nejlépe vychutnáte, budete-li víno servírovat v karafě s hodinovou prodlevou. Jedná se přeci jenom o archivní víno jižanského typu. |
|||
|
|||
![]() |
Rekonstrukce bývalé prodejny na fitness centrum![]() V centru Frýdku na Malém náměstí se z prodejních ploch ve 2.NP nad prodejnou Albert prováděla nedávno rekonstrukce bývalých prostor na fitness tělocvičnu se zázemím. Svislá nosná konstrukce objektu je tvořena ocelovým montovaným skeletem z válcovaných profilů. Nosná část střešního pláště sestává z ocelobetonové konstrukce - trapézového plechu a železobetonu. V projektové dokumentaci požárně bezpečnostního řešení stavby byl požadavek na zajištění požární odolnosti svislých ocelových nosných konstrukcí na hodnotu R 60 a střešní konstrukce z trapézového plechu na hodnotu REI 60. Vzhledem k členitosti konstrukčních prvků bylo rozhodnuto použít pro protipožární ochranu konstrukcí protipožární omítku PROMASPRAY®-P300. Jedná se o speciální omítkovou směs složenou ze sádrového pojiva a vermikulitu. Nanášení omítky bylo prováděno strojní omítačkou. Protipožární omítka PROMASPRAY®-P300 se vyznačuje zejména skvělou přilnavostí, tvarovou flexibilitou, nízkou objemovou hmotností a malými tloušťkami pro zajištění vysoké požární odolnosti. Velkou výhodou je také velmi krátká doba realizace. Omítku na stavbě realizovala odborná proškolená firma PH+AH protipožární ochrana spol. s r.o. Ostrava |
|||
|
|||
![]() |
Lepší vnitřní klima se systémem SkamoWall![]() V EU tráví průměrný člověk 90 % svého času uvnitř budov a přibližně 80 milionů lidí žije v domácnostech s nezdravým vnitřním klimatem. Nezdravé vnitřní klima může vést k chronickým respiračním onemocněním, alergiím a kožním onemocněním. Máme na to řešení, je to Systém SkamoWall, který se skládá z kalciumsilikátových desek a souvisejících produktů. Systém SkamoWall zajišťuje lepší vnitřní klima díky: - Řešení problémů s vlhkostí - Eliminaci plísní - Zvýšení tepelné pohody |
|||
|
|||
![]() |
Marokánky![]() Marokánky jsme byli zvyklí kupovat v cukrárně a byly to poměrně velké placičky. Dnes už jsou málokde vidět… Na Vánoce si je můžeme upéct sami a jak je v Česku zvykem – malé. Budeme na ně potřebovat 125 ml mléka, 120 g cukru krupice, 10 g másla, 10 g hladké mouky, 100 g plátků loupaných mandlí, 80 g kandovaného ovoce a 80 g čokoládové polevy. V rendlíku zahřejeme mléko, cukr, máslo a přidáme mouku. Za stálého míchání vše přivedeme k varu a vaříme na mírném plameni cca 3 min. Necháme trochu vychladnout a přidáme plátky mandlí a nadrobno nasekané kandované ovoce. Z této směsi děláme malou lžičkou na plechu s pečícím papírem kopečky. Doporučuji větší rozestupy, protože se během pečení roztečou. Pečeme při teplotě 175 °C do zlatova. Na vychadlé placičky namažeme ze spodu čokoládovou polevu a je hotovo. Kdo nemá rád kandované ovoce, může použít nasekané sušené ovoce dle chuti. Přeji krásný zbytek Adventu a klidné Vánoce. |
|||
|
|||
![]() |
Industra.Coffee![]() Neobvyklou pražírnu najdete v Brně v areálu Nové Zbrojovky v budově bývalé kompresorovny. Kávu zde s nadšením a zápalem praží již 10 let. Kromě pražírny provozují také dvě kavárny. Jednu přímo u pražírny a druhou kavárnu v Praze v prostorách sekáče 1981 Second Hand u Oldřichovy ulice. Na svých stránkách slibují pořádat v pražírně dny otevřených dveří. To je zajímavá nabídka, protože která pražírna Vás nechá nakouknout pod pokličku, jak to vlastně dělají? Hlavní změření pražírny je káva pro espresso a filtrovanou kávu. Z nabídky bylo ochutnáno a lze doporučit tyto produkty: Nikaragua La Cumbre – 100% Arabika pražená na lehce tmavší stupeň, nízká kyselost až nasládlá chuť čokolády, sušeného ovoce a lískových ořechů. Etiopie Halo Beriti – 100% Arabika se středním stupněm pražení, opět mizivá acidita, chuť malin, černic, světlé čokolády. Kolumbie Remolinos – velmi pohodová 100% Arabika, střední stupeň pražení, chuť červeného pomeranče, limetkové kůry a marcipánu. Mírná acidita. Před zahájením série článků o českých, moravských a slezských pražírnách se zdálo, že budeme brzo hotoví, ale zajímavých pražíren se objevuje stále dost a můžete se těšit na další naše pražírny, kterým se budeme se zájmem i v roce 2026. |
|||
|
|||
![]() |
Ó, vy pocity…![]() „Pocity přicházejí a odcházejí, ale to, co s nimi uděláš, tě definuje.“ To by mohl být pěkný začátek Úvodníku, ale ten píše kolega Přibyl. Dnes v noci jsem toho moc nenaspal a přemýšlel o všem možném. Mimo jiné o tom, že není třeba psát nic dalšího o 29. České Námořní Rallye (CNR) (článek Yacht) a ani Gastrookénko. Vždyť to mohu spojit do jednoho a možná se to krásně doplní. Ti z Vás, kdo mne znají vědí, že jsem typ vyprávěcí a barvitý. Někdy. Těžko ovšem mohu vylíčit své pocity, když jsem viděl nejprve první fotky na webu CNR s logem Promat. A úplná extáze pocitů nastala, když jsem uviděl vyvázanou celou flotilu i s doprovodnými loděmi? A krom jiných log se na trupech jachet skvěla modro bílá loga firmy Promat? Fakt jsem brečel. Jsem u firmy přes 30 let a takovýto druh marketingu mám rád. Dělali jsme PF z našich polepených aut, logo nosíme na dresech i v srdci… Ale toto byla nádhera!!! Slzy to byly štěstí a radosti, no mrkněte na tu fotku a představte si tam obrázek někoho, koho máte rádi. A budete plakat štěstím také. No, dosti slz. Bylo to krásné… A jiný pocit: sedím ve Vídni v restauraci Plachutta, sněhobílé ubrusy, nenápadní a šikovní číšníci, perfektně prostřené stoly, no prostě c. a k. mocnářství v plném lesku (tom dobrém samozřejmě. A teď čtete jejich jídelní lístek (píši o podniku v centru, Wollzeile, kde jsou specializovaní na vařené hovězí, různých druhů) a trochu Vám ukápne slinka. Ne, že bych měl vzteklinu či záchvat padoucnice, to se jen dostavuje jiný pocit, slast. Všichni známe květovou špičku čili Tafelspitz. S jablečným křenem a ve vývaru. Ale tady mají takových dobrot asi osm! Každá z jiného kusu zvířete, která si restaurant nechává chovat a krmit dle svých představ a kde je i podílníkem. No, a pak to zažijete. Ne, už končím, nepopisuji to. Jen vřele doporučuji. Mimochodem, měl jsem Schulterscherzel. Báseň, maso bylo šťavnaté, nic tuhého či vláknitého… no, to se musí zažít. „Pocity jsou jazykem duše.“ |
|||
|
|||
![]() |
Novinky![]()
|
|||
|
|||
![]() |
Kalendář
11. – 13. 3. 2026 pořádá Ivana Kubičková – T.E.P., s.r.o. tradiční Nové trendy v oblasti PO, BOZP a ekologie, tentokrát v Kašperských Horách. Informace na stránkách T.E.P. Duben 2026 – připravujeme opět dvě školení „Kontrolní technik požárně bezpečnostních zařízení (PBZ) konstrukcí Promat a Intumex“. Školení se bude konat v Praze a Olomouci. Více naleznete na začátku roku 2026 na www.kontrolnitechnik.cz
|
|||
|
|||
|
|
|||||
| Evropská 11/2758, Praha 6 | E promat.praha@etexgroup.com | www.promatpraha.cz | |||
| T +420 233 334 806 | GSM: 605 PROMAT, 606 PROMAT, 776 PROMAT | ||||










