ProČas 56

13.12.2019

Vážení a milý Promačtenáři,

oslavy a připomenutí 30 let od politických změn v naší zemi se na nás hrnou ze všech stran a spolu s nimi i polemika, do jaké míry se dá i nadále manipulovat národem ve svobodné a demokratické zemi. Zda touha po moci není u lidstva silnější než zdravý rozum nebo jaký je výklad pojmu spravedlnost. A když to už všechno víme, objeví se na scéně psychopat a začne si léčit svoji nezvladatelnost na cizích, nevinných a bezbranných… Nechme ale tahle smutná a nevánoční témata jiným médiím a podívejme se na své okolí pozitivněji. Pokusíme se tak v novém vydání čtvrtletníku ProČas®

Aktuální číslo Vám přinese krátké seznámení, jak řešit problém s narušením celistvosti u podhledů s požární odolností, kdy se v interiéru objeví světlovody. Jiný článek Vás zase seznámí s novinkou v upevňování protipožárních manžet PROMASTOP®-FC do deskových přepážek. Své místo mezi články si tentokrát vydobyli i znalec gastronomie Pavel Maurer nebo bývalý aktivní sportovec s neuhasínajícím elánem do života Jirka Ježek. A vánoční náladu nám pomůže v tomto čísle navodit recept od naší kuchařky.

Za celou naši firmu Promat bychom Vám rádi popřáli krásnější a pozitivnější konec roku, přejeme splnění vánočních přání, úspěšný a bezstresový vstup do nadcházejícího roku a pozitivní náladu po celý rok 2020. Pokusíme se k tomu přispět i s aktuálním číslem našeho-vašeho bulletinu ProČas®.

Úvodník v audio podobě na odkaze zde.

 
 
 
Obsah
 
01   This is the voice of America
 
02   Kdo je nejlepší?
 
03   Promat pozitivně
 
04   Vánoční provoz Promat s.r.o. 2019/2020
 
05   Doporučujeme
 
06   Jiří Ježek stále akční
 
07   Káva Tre Forze!
 
08   Snadné ukotvení protipožárních manžet PROMASTOP®-FC v deskových přepážkách
 
09   Krémová rybí polévka
 
10   Denní světlo do našich domovů, pomocí světlovodů
 
11   Nový sklad Praha 9 – Horní Počernice
 
12   … ozonová díra je nejmenší v historii
 
13   Z cest…
 
14   Z Promatího kalendáře
 
 

This is the voice of America

Onehdá jsem si na YouTube vyhledal znělku Hlasu Ameriky. Její přehrání mně zahrnulo emocemi a vzpomínkami. Emoce byly veskrze pozitivní: žijeme již 30 let ve svobodě! Skvělá zpráva. Jen na to trochu zapomínáme při přehršli zpráv z toho našeho „zaprděného“ českého rybníčku. V Hospodářských novinách vyšla statistika, která udávala, kolik % obyvatel v závislosti na věku, vzdělání a postavení, hodnotí naší situaci: „Bylo „tehdy“ lépe než nyní?“ Myslím, že bez ohledu na statistiku je odpověď nasnadě: „Nyní je lépe“. Jsme svobodní. A za tím slovem se neskrývá jen luxus svobodného pohybu přes hranice…

A teď ty vzpomínky. Ále… ty si nechám pro sebe. Každý je má trochu jiné. Zkuste si tu znělku takhle navečer pustit a on se Vám ten „pás“ rozeběhne… https://youtu.be/8-5x5p3VrDA

Přeji Vám za celý tým Promat krásný zbytek roku, pokud jsme se navzájem potkali, děkujeme za vzájemné obohacení. Veselé Vánoce a krásný nový rok 2020 s jeho 366 dny naplněnými láskou, pravdou a svobodou!


nahoru

za Promat-tým L. Zajíc
 
 

ProFór, aktuálně s podtitulkem: Předvánoční úklidový, zesílený...“:

„Moje žena vždycky ví, kde všechno je, protože to tam přendala z místa, kam jsem to pod jejím vedením uložil loni!” „A pokud to už není ani tam, tak to bude nejspíše v patře, pod postelí, pod taškou z TESCA!”


nahoru

 
 

Kdo je nejlepší?

Netradičně na konci listopadu provedl Pavel Maurer vyhodnocení TOP 10 restaurací. Pořadí bylo velice těsné:

  • 1. Bellevue / Praha
  • 2. Four Seasons hotel, CottoCrudo / Praha
  • 3. Levitate Restaurant / Praha
  • 4. Portfolio / Praha
  • 5. Chateau Mcely, Piano Nobile / Mcely
  • 6. InterContinental hotel, Zlatá Praha / Praha
  • 7. Yamato / Praha
  • 8. - 9. Le Marché / Karlovy Vary
  • 8. - 9. Taro / Praha
  • 10. Entrée / Olomouc

https://maureruv-vyber.cz/zebricek/top-100-absolutne

Zároveň byl i pokřtěn nový Mauerův průvodce po restauracích. Publikaci Maurerův výběr GRAND RESTAURANT 2020 získáte již nyní u vašich knihkupců.

A aby těch křtů nebylo málo, Pavel Maurer vydal i svůj sumář reportáží, kterými již několik let glosuje naši stravovací sféru. Knihu si můžete objednat na: https://www.albatrosmedia.cz/tituly/55200067/glosy-pavla-maurera/

A začal prodej Mauerova zimního FoodFestivalu:https://maureruv-vyber.cz/grand-restaurant-festival/nabidka/menu

Jak říká Pavel: „Nejezte, nepijte a když to půjde, ani nežijte blbě!“


nahoru

za Promat-tým L. Zajíc
 
 

Promat pozitivně

30 let svobody, to to letí! Bylo mi tenkrát 20, byl jsem u toho, měli jsme holé ruce, dostali jsme nakládačku, pak na Václavském náměstí mluvil Václav Havel, zvonili jsme klíčema, svítili jsme svíčkama, povedlo se to. Dnes máme svobodu slova, svobodné volby, můžeme cestovat a budujeme demokracii, je to určitě pozitivní změna. Každý rok mluvím s našimi dětmi, co se tenkrát stalo a jak to bylo, aby se nezapomnělo. Přeji vám všem klidný a nerušený adventní čas a nádherné vánoční svátky. Radujme se, veselme se.


nahoru

za Promat-tým V. Nevyhoštěný
 
 

Vánoční provoz Promat s.r.o. 2019/2020

DatumPromat PrahaPromat (servis) Lovčice
kancelář + prodejskladvýroba
16. – 20. 12. 2019běžný provozběžný provozúdržba strojů, inventury
23. 12. 2019 – 3. 1. 2020zavřenozavřenozavřeno
6. 1. 2020běžný provozběžný provozběžný provoz


nahoru

 
 

Doporučujeme

Pinot Noir „Ben´s Reserve“ 2016, moravské zemské víno, červené, suché, vinařství Stapleton – Springer, Bořetice, Bratáčky.

Barva: světlejší, granátově červená s lehce cihlovými „terakotovými“ okraji.

Vůně: ovocná, výrazná, s převažujícím aroma bobulového ovoce, při delším stání možno cítit i vůni ušlechtilého dřeva a zázvoru.

Chuť: plná, svěží, s tóny třešní a lesního ovoce (ostružiny, maliny či brusinky), v dochuti vystupuje skořice a džem.

Stolování: Degustované víno je poměrně univerzální. Lze párovat se širokou škálou masitých pokrmů (kromě červených mas např. s kachním, krůtím či zvěřinou). Nutno podotknout, že v tomto směru se není nutno obávat ani jejich nestandardních úprav (např. kachna na pomerančích). Víno může rovněž doprovodit archivní sýry, ovčí sýry či parmezán.

Osobní dojem: Vzhledem k tomu, že Pinot z dnešní ochutnávky patří k těm chuťově výraznějším, určitě se vyplatí pití z širokých sklenic. Víno se lépe provzdušní a „otevře“, takže bude možno vychutnat vše, co v sobě skrývá. Ideální je samozřejmě dekantace v karafě. Po jedné až 2 hodinách budete příjemně překvapeni, jakou proměnu víno prodělá.

Důležité upozornění ke konzumaci: Bylo sice řečeno, že víno je coby doprovod k jídlu univerzální, přesto vzhledem ke svému charakteru nejlépe vynikne v kombinaci se zvěřinou. Lze si představit jemné úpravy pernaté zvěře, nadívaného bažanta i kořeněný kančí či jelení steak. Víno vás v tomto směru nezklame a nepochybně přispěje k dobrému trávení uvedených chodů, které nepochybně patří k těm vydatnějším.

www.jaroslavspringer.cz


nahoru

za Promat-degustační-tým M. Přibyl
 
 

Jiří Ježek stále akční

Už jsou to dva roky, co jsem opustil profesionální cyklistiku, ale v mém životě se toho vlastně moc nezměnilo. Mám radost, že můžu dál spolupracovat s většinou úspěšných českých firem, které se podílely na mojí sportovní kariéře. Dál tak můžu reprezentovat skvělé české značky a sportovní produkty, podílet se na jejich vývoji, testování a propagaci. U sportu zůstávám dál a snažím se předávat svoje zkušenosti. Spolupracuji s Českým olympijským výborem na aktivitách směrem k dětem a mládeži, často přednáším na inspirativních setkáních pro velké mezinárodní korporace i malé soukromé firmy, stihl jsem vystudovat obor Sportovní diplomacie na pražské VŠE, pracuji pro některá sportovní média, s manželkou se věnujeme několika charitativním projektům, a sami se snažíme dál aktivně sportovat, i když už ne pro výsledky a vítězství, ale spíš pro zdraví a společnou radost! A tu radost a pevné zdraví bych rád popřál v tomhle kouzelném předvánočním čase celému týmu Promatu, a také všem jejich spokojeným zákazníkům! Přátelé, krásné Vánoce a šťastný rok 2020!


nahoru

H. Apolínová a pro Promat-tým J. Ježek
 
 

Káva Tre Forze!

Značka Tre Forze! je poměrně mladá, vznikla až v roce 1990, každopádně ve světě kávy je ojedinělá díky způsobu pražení kávy. Praží se v malé sicilské pražírně na úpatí sopky Etna. Technologie pražení je stará 120 let a probíhá po malých dávkách na otevřeném ohni. Jako palivo se používá dřevo místních olivovníků, které musí schnout před použitím minimálně 12 měsíců. Jedná se o poslední a jedinou pražírnu na světě, která komerčně tento princip používá.

Díky osobité technologii je káva Tre Forze! hustá, krémová, jemná. Do své vůně absorbuje aroma páleného olivového dříví, což ji nenahraditelně obohacuje. Směs se skládá z 95 % výběrové arabiky a z 5 % nejlepších odrůd robusty. Zrna pochází z Brazílie, Kostariky, Toga, Kamerunu a Peru. Vzhledem k různé velikosti kávových zrn se každá odrůda praží odděleně a proto v kávě nenajdete přepražená nebo málo vypražená zrna. Díky těmto ojedinělým praktikám se jedná o výjimečnou směs, která se vyznačuje ořiškově-čokoládovou hustou krémou s potlačenou kyselostí. Obsahuje také méně kofeinu. Pražírna produkuje pouze jednu směs – Tre Forze! Zde se potvrzuje zlaté pravidlo, že méně znamená více. Řada milovníků této kávě podlehne a neustále se k ní vrací. Asi něco na té kávě opravdu bude, protože získala v roce 2009 cenu „Superior Taste Award“. Osobní doporučení? Prostě si ji kupte a uvidíte, ochutnáte!

Zdroj: www.prodejkavy.cz


nahoru

za Promat-tým L. Fleischer
 
 

Snadné ukotvení protipožárních manžet PROMASTOP®-FC v deskových přepážkách

V instalačních šachtách např. bytových domů jsou s výhodou používány kombinované protipožární deskové přepážky. Pracnější bylo ukotvení protipožárních manžet PROMASTOP®-FC v takových přepážkách. Použitím upevňovacího spirálového vrutu PROMAFIX se stalo snadným i ukotvení těchto manžet.

Odpadlo složité kotvení manžet pomocí závitových tyčí, podložek a matic, Upevnění s vrutem PROMAFIX do minerální desky se provádí jen ze strany osazované manžety a přitom je rychlé i pevné.


nahoru

za Promat-tým J. Frühauf
 
 

Krémová rybí polévka

Abychom vánočním tradicím učinili zadost, budeme tentokrát vařit rybí polévku. Rybí polévky u nás obecně nepatří mezi jídla oblíbená všemi, ale třeba Vás osloví zrovna tato krémová polévka.

Budete na ni potřebovat asi 0,5 kg rybích odřezků a vnitřností nebo pokud je libo, i rybí maso, 1 větší cibuli, 200 g kořenové zeleniny, 120 g vařených brambor, sůl, pepř, muškátový oříšek a 150 ml smetany ke šlehání.

Odřezky a vnitřnosti uvařte v menším množství osolené vody, sceďte, maso oberte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli a zeleninu nakrájejte a orestujte na másle, přidejte nastrouhaný muškátový oříšek, aby se pěkně rozvoněl. Přidejte rybí vývar a maso a vařte ještě 15 minut, dokud zelenina nezměkne. Na závěr přidejte uvařené, nastrouhané brambory, rozmixujte tyčovým mixérem a zjemněte smetanou. Polévku posypte sekanou petrželkou a podávejte s krutony. Krásné Vánoce s rybou i bez ní.


nahoru

za Promat-tým M. Skotnicka
 
 

Denní světlo do našich domovů, pomocí světlovodů

Odrazu světla využívali už staří Římané. Novodobý systém využívá kopule vyčnívající nad střechu a světlo láme do potrubí. Tím prochází paprsky na místo určení. Tubus je uvnitř pokrytý extrémně reflexním materiálem, takže odrazí světlo k difuznímu sklu, které paprsky rozptýlí po celém požadovaném prostoru.

Tento tubus s difuzním sklem bohužel narušuje celistvost u podhledů s požární odolností. Co teď s tím??? Vložením protipožárního prosklení PROMAGLAS® včetně všech detailů napojení (obkladu nosných částí, zasilikonování spár atd..) je celistvost a požární odolnost opět v pořádku. „Už jsem se bál, že na něco nemáme řešení.“ Pokud uvažujete prosvětlit Vaše domy tímto způsobem, rádi Vám pomůžeme. Promat s.r.o. - technické oddělení…


nahoru

za Promat-tým J. Chmelař
 
 

Nový sklad Praha 9 – Horní Počernice

Nedávno ukončenou spolupráci a nájmu skladových prostor u firmy Fruta Trading v Praze 9 jsme obratem nahradili novým poskytovatelem skladových prostor vybraných materiálů Promat, a to u firmy

Baustoff + Metall BOHEMIA s.r.o.
Lukavecká 1732, 193 00 Praha 9 – Horní Počernice
T: +420 284 093 411
E: praha@baustoff-metall.com
https://www.baustoff-metall.cz/praha


nahoru

za Promat-tým J. Ohanka
 
 

… ozonová díra je nejmenší v historii

Dobrá zpráva přišla z polární stanice Amundsen-Scott umístěné zhruba 100 metrů od jižního pólu. Ozonová díra se podle posledních měření tamních klimatologů smrskla na své historické minimum od začátku oficiálního měření v roce 1982… Celý článek na https://www.e15.cz/magazin/vedci-zjistili-ze-ozonova-dira-je-nejmensi-v-historii-1363521.


nahoru

za Promat-tým J. Ohanka
 
 

Z cest…

V naší rubrice o restauracích jsme se již ocitli v Chorvatsku či jinde na Balkáně. Dnes mám tip pro ty, kteří rádi italskou kuchyni a vyrazí do okolí Bergama či Milána. U prvně jmenovaného města se nachází Osteria da Mualdo: https://www.osteriadamualdo.com/

A druhá je kousek odtud, v industriální budově na malém náměstíčku. Al Dopolavoro, sice nemají webové stránky, ale adresa je: Piazza Cleopatra Bagnarelli, 24042 Crespi d'Adda, Capriate San Gervasio BG, Itálie. Rozhodně nikoho nenutím, aby tam jel, ale když už tam budete, stojí to za to. Určitě nepochybíte.


nahoru

za Promat-tým L. Zajíc
 
 

Z Promatího kalendáře

12. 11. 2019 proběhl v prostorách kostela Pražská křižovatka kulatý 10. ročník technické (svatomartinské) konference Promat. Desátý ročník se zaměřil na historické a památkově chráněné objekty.

8. 12. 2019 pokřtil Prague Cello Quartet svůj další nosič, kmotrou byla Eliška Balzerová a nazvala jej Cello Divini aneb Božská cella. K zakoupení je na https://pcq.cz/product_cat/cd/. Ochutnávka zde: https://youtu.be/5CjuoRlz0D0 a https://youtu.be/qpbX7SbXOtU.

Etex group pracuje na výstavbě nového závodu v Portbury (v Bristolu ve Velké Británii), ve kterém se budou vyrábět různé typy sádrokartonových desek značky Siniat. Výrobní provoz bude vybaven nejmodernějšími technologiemi. Tím bude zajištěno, že zařízení bude fungovat v souladu s nejvyššími požadavky i na životní prostředí, zdraví a bezpečnost. Bude například využíván systém sběru dešťové vody, recyklace sádry a sádrového odpadu, instalace a provoz energetických úsporných sušiček, apod.

12. 2. 2020 pořádá Profesní komora požární ochrany seminář na téma kontrol provozuschopnosti požárně bezpečnostních zařízení. Seminář je prioritně určen pro odborně způsobilé osoby. Bližší informace budou včas k dispozici na www.komora-po.cz. Případně se obracejte na tajemníka PKPO – kancelar@komora-po.cz.


nahoru

za Promat-tým P. Kejklíček, J. Ohanka, V. Stanke a L. Zajíc
 
Promat s.r.o.
V. P. Čkalova 22/784
160 00 Praha 6 - Bubeneč
tel.: +420 233 334 806
fax: +420 233 333 576
skype: promat.praha
GSM: 605 PROMAT
605 PROMAT
605 PROMAT
promat@promatpraha.cz
www.promatpraha.cz